Circulaire afvalreductie met Circospin: Abel-leden aan zet

22 november 2024
Delen via
Circulaire afvalreductie met Circospin

Onze coöperatie wil vooroplopen in de branche en streeft naar een wereld zonder afval in 2050. Om dat te bereiken, moeten we slimmer omgaan met grondstoffen. Circolektra, een circulair initiatief voor de installatiebranche van de organisatie Circospin, neemt hierin verantwoordelijkheid door oude materialen in te zamelen en te hergebruiken. Circulaire afvalreductie met Circospin verhoogt de veiligheid, verlaagt de milieubelasting en draagt bij aan sociaal-maatschappelijke werkgelegenheid.

Veiligheid en circulair hergebruik

De vervanging van groepenkasten, schakelmateriaal en bekabeling zorgt jaarlijks voor meer dan 1 miljoen kilo afval. Door deze materialen centraal in te zamelen en opnieuw in te zetten, verminderen we de vraag naar nieuwe grondstoffen en CO2-uitstoot. “Circospin verzorgt voor ons de verwerking en conditionering van oud installatiemateriaal,” zegt David Molenaar, Manager Business Development bij Rexel. “Ze kijken heel bewust naar hergebruik en verspilling. Hun aanpak is volledig geïntegreerd, van inzameling tot verwerking. Dat geeft ons vertrouwen dat alles duurzaam gebeurt.”

Maatschappelijke impact

Het sorteren en demonteren van de materialen vindt plaats in sociale werkplaatsen, waar mensen met afstand tot de arbeidsmarkt worden begeleid naar werk. “Het werken met medewerkers vanuit sociale bedrijven is een verrijkende ervaring,” vertelt Molenaar. “Circulaire afvalreductie met Circospin biedt ons de kans om bij te dragen aan hun ontwikkeling en past perfect bij onze ESG-doelstellingen rond diversiteit, inclusie en arbeidsomstandigheden.”

Circulaire afvalreductie met Circospin: samen sterk in de keten

Circospin werkt samen met fabrikanten als ABB, Attema, Eaton, Famostar, Hager, Schneider Electric en WAGO. Deze partijen zetten zich, samen met installatiebedrijven en groothandels, in voor het hergebruiken van de materialen. “Circospin neemt het gehele proces uit handen,” legt Molenaar uit. “Zij regelen alles, van ophalen tot verwerking, waardoor wij ons volledig kunnen focussen op onze kernactiviteiten. Het bespaart ons tijd én zorgen over logistiek, conditionering en rapportage.”

Abel-leden: doe nu mee
Leden van Abel kunnen nu een inzamelbak laten plaatsen in hun werkplaats of op projecten. Via de Circoreport-portal hebben zij inzicht in wat wordt ingezameld.

"De samenwerking met Circospin biedt duurzame, sociale en economische voordelen. Ik zou Abel-leden absoluut aanraden om samen te werken met Circospin: het is een eenvoudige manier om samen bij te dragen aan de circulaire economie én aan de maatschappij. De materialen kunnen ook bij iedere Rexel vestiging worden ingeleverd.”
David Molenaar
Manager business development Rexel

Gerelateerd nieuws

Wil je meer nieuws lezen? Ontdek dan de gerelateerde nieuwsberichten hieronder of ga naar het overzicht van alle nieuwsberichten.

Ook lid van Abel worden en gebruik maken van de voordelen? Plan een adviesgesprek!
Test