Personeelswerving: de belangrijkste schakel ben je zelf
Collega-installateurs over het werven van personeel
Door de huidige schaarste op de arbeidsmarkt is het een uitdaging om goede mensen te vinden, maar is het nog belangrijker om mensen aan je bedrijf te binden. Drie collega-installateurs leggen uit hoe zij medewerkers vinden en binden. Ook maken we kennis met Cees van Nispen, directeur van de TEB Vakschool. Hij licht toe waarom het opleiden van jongeren van grote waarde kan zijn.
Remko Bosma – Algemeen Directeur Wouda Installatietechniek
Remko Bosma van Wouda Installatietechniek speelt slim in op de schaarste in de arbeidsmarkt. “Het is belangrijker dan ooit om in te zetten op het opleiden van nieuwe medewerkers en op die manier mensen aan de sector te binden”, aldus Remko. “Het zorgt voor een fijne dynamiek binnen ons bedrijf. Enerzijds komen de jongeren binnen met een frisse blik en innovatieve ideeën, anderzijds kunnen onze ervaren monteurs weer hun kennis en kunde delen met de jonge jongens. Veel studenten die bij ons binnenkomen via een werkervaringsplek, gaan uiteindelijk ook echt bij ons aan de slag!”
“Als we een vacature hebben, plaatsen we deze ook vaak op Facebook om het op die manier onder de aandacht te brengen van de gewenste doelgroep. Op onze Facebookpagina laten we bovendien zien wat we doen en delen we bijvoorbeeld foto’s van personeelsuitjes. Zo krijgen potentiële medewerkers een goed beeld van het werken bij Wouda Installatietechniek. Ook plaatsen we weleens borden langs de weg in Dronten en omgeving om personeel te werven.”
Marc Adriaansen – Algemeen Directeur Madri
Bij Madri staat goed werkgeverschap hoog in het vaandel. Eigenaar/directeur Marc Adriaansen zorgt dan ook goed voor zijn personeel: “Om medewerkers aan ons bedrijf te binden, vind ik het belangrijk dat ze met plezier bij Madri werken. Werken moeten ze overal, maar wij proberen ons als werkgever te onderscheiden op mooie projecten en goed gereedschap en materiaal. Ook besteden we buiten werktijd de nodige aandacht aan het sociale aspect: een jaarlijkse barbecue met partners, sinterklaasfeest voor de kinderen, gezamenlijke kerstviering en diverse personeelsuitjes. De medewerkers zelf organiseren jaarlijks een uitje wat door het bedrijf wordt betaald en om de 5 jaar organiseer ik een uitje om ons lustrum te vieren. En voor ons werkt het: elf van de 25 medewerkers zijn al langer dan 11 jaar werkzaam bij Madri.”
Marc Adriaansen vindt het belangrijk dat zijn werknemers als team functioneren. “Ik wil niet in groepjes werken, met afdelingen voor service, elektro, w-installaties, kantoor, magazijn, enzovoorts. Het bedrijf is als een ketting: iedereen vervult dus een belangrijke rol bij ons.”
Sander Paans – Algemeen Directeur Paans Installatiebedrijven
Paans Installatiebedrijven merkt indirect ook de schaarste op de arbeidsmarkt. igenaar/directeur Sander Paans: “We mogen als installateurs meer tijd en energie aan het opleiden besteden. Jonge mensen aantrekken en enthousiasmeren is daarbij van groot belang. Wij hebben nauwe contacten met meerdere gerenommeerde werving- en selectiebureaus die continu voor ons opzoek zijn naar nieuwe medewerkers. Dat is momenteel de normaalste gang van zaken en dat werkt erg goed voor ons. Belangrijk is dat je vooraf wel goed afstemt wat voor persoon je zoekt, zodat er goed wordt geselecteerd op wie er wel of niet past bij Paans.”
Sander Paans wil zijn werknemers goed (leren) kennen en het contact op de juiste manier onderhouden. “Besteed aandacht aan de ontwikkeling van je werknemer, wat hem interesseert en wat zijn doelen zijn. Volg daarbij ook deels zijn privé-situatie. Krijgt een werknemer bijvoorbeeld een vriend(in), dan zal zijn privé-situatie wellicht veranderen. Ik doe er dan alles aan om ze binnen te houden.”
Cees van Nispen – Directeur TEB Vakschool
Cees van Nispen noemt de TEB Vakschool een belangrijke schakel tussen het installatiebedrijf, de leerling en de opleiding. Zij bieden diensten aan waar vraag naar is bij installatiebedrijven. Cees: “De leerling treedt bij het leerbedrijf in dienst en gaat één dag per week naar school. TEB Vakschool ontlast het leerbedrijf verder met de administratieve handeling rondom subsidieaanvragen en neemt een deel van de praktijkondersteuning en begeleiding voor haar rekening. Indien gewenst kan een leerling ook starten bij een bedrijf op basis van detachering. De TEB Vakschool treedt dan op als werkgever. Zo kan een bedrijf zich volledig focussen op de core business, namelijk installeren.”
Gerelateerd nieuws
Wil je meer nieuws lezen? Ontdek dan de gerelateerde nieuwsberichten hieronder of ga naar het overzicht van alle nieuwsberichten.