NEN 8012: Draka helpt installateurs met kiezen van de juiste kabels

31 maart 2020
Delen via
Draka helpt installateurs uit de brand

Als het om specificaties van draad en kabel gaat, is de installatiemarkt kritisch. Er worden hoge eisen gesteld aan kwaliteit, verwerkbaarheid, leversnelheid en flexibiliteit. Daarnaast krijgen we te maken met een wijziging in het Bouwbesluit van 2012. Wat betekent dat voor jou? Kabelfabrikant Draka ondersteunt je bij deze veranderingen en het kiezen van de juiste kabels.

Roger van Bracht – Regiomanager Draka

Draka behaalde in het jaarlijks terugkerende klanttevredenheidsonderzoek van BouwKennis de hoogste score op onder andere kwaliteit, innovatie, betrouwbaarheid en klantvriendelijkheid. Roger van Bracht, regiomanager van Draka: “Kwaliteit staat bij Draka hoog in het vaandel; daarnaast hechten we veel waarde aan de ervaringen van installateurs. Zo ontdekten we dat de kartonnen verpakkingen van VD draad niet vochtbestendig waren. Als oplossing ontwikkelden we doosjes van waterbestendig karton. Ook optimaliseerden we de informatie op de verpakkingen. Voorheen keek je op het label of door een opening in de verpakking welke kleur draad erin zat. Nu is de kleur op de verpakking gedrukt. Zo ziet de installateur al op afstand welke kleur het is. Met dit soort kleine aanpassingen, creëren we groot gebruiksgemak.”

Nieuwe regelgevingen

Op 1 juli 2017 is de Europese verordening voor bouwproducten, de Construction Products Regulation (CPR) ingegaan. De CPR is bedoeld om betrouwbare informatie over bouwproducten met betrekking tot hun prestaties te verstrekken. Ook kabels vallen onder deze CPR met betrekking tot hun gedrag bij brand en in welke situatie welke brandclassificatie moet worden toegepast. “Dit had flinke impact op de branche. Wij namen onze rol dan ook serieus door onze producten aan te passen en installateurs op tijd te informeren”, vertelt Van Bracht. Binnenkort volgt een wijziging in het Bouwbesluit van 2012. In Nederland is het brandgedrag van kabels al vastgelegd in de NEN 8012; nu wordt dit ook opgenomen in het gewijzigde Bouwbesluit van 2012. De overheid wil de wetsaanpassing benutten om de brandveiligheidseisen voor alle bouwproducten te harmoniseren. Dit betekent dat voor kabels in CPR klasse Dca een s2 classificatie voor rook gaat gelden. De huidige rookclassificatie is s3. Deze nieuwe regeling gaat in op 1 juli 2020. “Bij Draka worden de hoogste eisen gesteld aan de stripbaarheid, krasbestendigheid en intrekbaarheid van kabels. We doen er ook alles aan om de kwaliteit die installateurs van Draka gewend zijn te waarborgen wanneer nieuwe kabels worden geïntroduceerd. Onze adviseurs zijn installateurs graag van dienst met het beantwoorden van vragen. Een lezing aanvragen kan ook.”

NEN 8012

De Nederlandse norm voor de keuze van het leidingtype is de NEN 8012. Met behulp van de stroomschema’s en/of risicograaf in de NEN 8012, waarin vragen staan over de gebruiksfunctie en risicofactoren, komen gebruikers tot de vereiste brandklasse. Voor de implementatie in Nederland is de NEN 8012 opgesteld. Het aantal classificaties is daarin beperkt tot vier (zie tabel hieronder).

Aanvullend op de rookclassificatie wordt er in de NEN 8012 ook naar additionele classificaties zoals brandende vallende deeltjes (d) en de zuurgraad (a) van vrijkomende gassen gekeken. Dit is nog niet in het Bouwbesluit opgenomen. Echter zijn deze classificaties cruciaal om het brandgedrag, specifiek van kabels, en daarmee de veiligheid van gebouwen te classificeren. Het is daarom belangrijk om te allen tijden – aanvullend op het Bouwbesluit – de NEN 8012 toe te passen wanneer je de vereiste brandclassificatie bepaald.

De juiste kabels kiezen

Draka loopt al jaren voorop in brandveiligheid. “Vijftien jaar geleden begonnen we met seminars over brandveiligheid en bekabeling. Met name voor functiebehoudkabels, die in gevallen van brand nog gedurende 30, 60 of 90 minuten moeten functioneren. We lieten installateurs ervaren hoe het is om bij rook tussen allerlei obstakels de uitgang te vinden. Daarbij vertelden we alles over de oplossingen van Draka.” In de aanloop naar CPR ontwikkelde Draka een brandklasse selectiehulp. Via www.draka-cpr.nl word je in een aantal stappen tot de juiste kabelklasse geleid. Om aan te kunnen tonen dat de juiste kabel is toegepast, vind je hier ook de Declaration of Performance (DoP), een document waarop de brandeigenschappen van een kabel zijn vermeld.

Cable App: bereken en bespaar

Met de CableApp gaat Draka verder dan de Draka Kabulator. “Het kan altijd beter, vinden we bij Draka. Daarom biedt de CableApp niet alleen een gegarandeerd betrouwbare kabelberekening, maar ook suggesties waarmee je energie en geld kunt besparen. Het is daarnaast mogelijk om de kabelberekening snel uit te voeren met slechts een paar parameters, via desktop, tablet of smartphone. De resultaten kun je als PDF opslaan en delen via mail of Whatsapp.” Sinds 2018 is de app al ruim 10.000 keer gedownload in de App Store en Google Play.

Draka

De naam Draka is een verzamelnaam van ‘draad’ en ‘kabel’. Het van oorsprong Nederlandse A-merk bestaat dit jaar 110 jaar en is sinds jaar en dag marktleider in data- en elektriciteitskabels. Draka maakt sinds 2013 deel uit van Prysmian Group, ’s werelds grootste kabelproducent.

Ferry Dekker – directeur Dekker Struik installatietechniek

Draka gaf een training aan de monteurs van Dekker Struik Installatietechniek op het gebied van bekabeling en classificaties van brandveiligheid. “De theorie kenden we, maar we moeten het in de praktijk toepassen. Dankzij een vertegenwoordiger van Draka weten we nu waar we op moeten letten en kunnen we altijd terecht met vragen over de classificaties. Mijn tip voor andere installateurs: raadpleeg bij twijfel altijd de kabelfabrikant om faalkosten op een project tot een minimum te reduceren”, vertelt Ferry Dekker. “De juiste productkeuze resulteert in lagere rook- en roetpercentages en minder giftige stoffen in het geval van brand. Er wordt nu vooral aandacht besteed aan bekabeling, maar ik verwacht dat we ook stap voor stap toewerken naar de verbetering van andere bouwmaterialen, zoals buizen en isolatiemateriaal.”

Gerelateerd nieuws

Wil je meer nieuws lezen? Ontdek dan de gerelateerde nieuwsberichten hieronder of ga naar het overzicht van alle nieuwsberichten.

Ook lid van Abel worden en gebruik maken van de voordelen? Plan een adviesgesprek!
Test