22 oktober 2020

Hitte en corona: de vraag naar airconditioning stijgt


Dit jaar nam de populairiteit van airconditioning fors toe. Het aantal aanvragen steeg bij Gijsbers Installatietechniek met maar liefst 50 procent. We spraken met directeur Joost Gijsbers over deze trend en het belang van goede ventilatie in tijden van corona.

airconditioning-coronatijd

Joost Gijsbers – Directeur Gijsbers Installatietechniek

“De zomers worden warmer en airconditioning in auto’s, winkelcentra, supermarkten en op kantoren is niets geks meer. Tegenwoordig is de aankoop van een airconditioning betaalbaar en laagdrempelig. Ik verwacht dat het gros van de Nederlandse huishoudens over 5 á 10 jaar een airconditioning heeft. Het is belangrijk dat de installatiebranche inspeelt op de kansen die klaarliggen”, vertelt Gijbers. “Naast de zomerse temperaturen droeg ook de coronacrisis bij aan de stijging in aanvragen. Mensen waren genoodzaakt thuis te werken en konden niet op vakantie.”

Airconditioning in coronatijd

Afgelopen zomer kregen veel installateurs de vraag of airconditioning in coronatijd wel veilig is. “Volgens het RIVM verspreidt het coronavirus zich niet via airconditioning”, aldus Joost Gijsbers. “Goede ventilatie is de sleutel. De buitenlucht vervangt telkens (een deel van) de binnenlucht die vervuild is door bijvoorbeeld vocht, stof en ziekteverwekkers. Als de ventilatie goed is ingeregeld, kun je gerust de airco aanzetten. Zet wel eventuele recirculatiesystemen uit. De lucht wordt in deze systemen door de afzuiging aangezogen, gefilterd en weer vrijgegeven in de ruimte. Hierbij komt dus geen verse lucht van buiten naar binnen.”

Gijsbers koopt al jaren Mitsubishi Electric airconditioning systemen in via Abel Inkoop. “Dankzij het Abel lidmaatschap hoeven we zelf niet te onderhandelen over aantrekkelijke inkoopprijzen. We kunnen rekenen op goede service en hoogwaardige producten. Bovendien zijn er zelfs 10 jaar na de productie van de airco’s nog onderdelen leverbaar.”

Hoge kwaliteit en nazorg

Gijsbers krijgt regelmatig de vraag of de buitenunit van een airconditioning herrie maakt. “Vroeger was het herrie; nu is het geluid”, vertelt Joost Gijsbers. “Zorg alleen dat je de installatie op tijd aanzet, niet pas als het snikheet of ijskoud is. Dan moet de airconditioning te hard werken en produceert de buitenunit meer geluid. Daarnaast is het belangrijk dat je kiest voor een erkende, lokale specialist. Er zijn goedkopere aanbieders, maar dan is de kwaliteit van de producten en de installaties lager en doorgaans staat er niemand klaar om snel problemen te verhelpen. Wij werken voor het overgrote deel regionaal, juist om ook goede nazorg te kunnen bieden en persoonlijk te werk te gaan.”

Koelen én verwarmen

Veel mensen denken dat een airconditioning alleen koelt. “Ik krijg regelmatig vragen naar airconditioning systemen die ook verwarmen. Deze leveren wij standaard, maar dat weten veel mensen niet. Daar moeten we dus goed op inspelen. Een airco is eigenlijk een soort warmtepomp: je kunt ermee koelen én verwarmen. Bovendien is de prijs gunstiger dan een kachel en kun je sneller dan met een radiator of vloerwarming weersveranderingen opvangen.”

Gerelateerd nieuws


19 oktober 2024
Themabijeenkomst Netcongestie met ABB en Itho Daalderop op donderdag 21 november
1 oktober 2024
Gratis webinar 'Zero Emissie Zones: Elektrificeren Zonder Zorgen' op woensdag 6 nov a.s.
7 augustus 2024
Nefit Bosch breidt aircoprogramma verder uit met binnenunits: "Nu voortbouwen op vertrouwen"