6 maart 2020

ISDE, wat doet ú ermee?


In 2020 wijzigen de regels voor de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Zo vervalt de subsidie voor pelletkachels en biomassakachels en is er alleen nog subsidie beschikbaar voor warmtepompen en zonneboilers in de bestaande bouw.

Uit onderzoek van instituut SEO Economisch Onderzoek bleek onder andere dat extra uitstoot van stikstof, fijnstof en koolstofmonoxide uit pelletkachels en biomassakachels hogere maatschappelijke kosten opleveren dan de baten van CO2-reductie. Voor Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat reden genoeg om per 1 januari 2020 de subsidie te stoppen.

In de nieuwbouw zijn alternatieven voor het verwarmen op aardgas al verplicht. Volgens de minister is het dus effectiever om het budget van ISDE in te zetten op de verduurzaming van woningen waarvan de omgevingsvergunning nog voor 1 juli 2018 is ingediend. Daarnaast is er in de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) voorlopig €84 miljoen subsidie beschikbaar voor investeringen in isolatie, wat vanaf 1 januari 2021 tot en met 2030 uit de pot van de ISDE komt. Hoeveel subsidie er vanaf 2021 beschikbaar komt, is nog onbekend.

Gerelateerd nieuws


8 maart 2024
Green Deals voor bedrijven met duurzame ambities
5 maart 2024
Onze nieuwe activiteiten in 2024
9 juni 2023
Emissieloos vervoer in de binnenstad: wat zijn de opties?