28 augustus 2022

Klaar voor de toekomst met All-Electric Ready


Bijna 30 jaar geleden ontstond het partnership tussen Alklima en Mitsubishi Electric. De sterke samenwerking en uitmuntende productkwaliteit hebben Alklima tot exclusief importeur van Mitsubishi Electric gemaakt voor Nederland. Commercieel manager Ardon van Holst en Adjunct directeur Erwin Tuijtel vertellen over de intensieve band tussen de twee bedrijven en de kracht van All-Electric Ready.

Innovatief resultaat van decennialang partnerschap tussen Alklima en Mitsubishi Electric

erwin tuijtel“Alklima begon met de airconditioning van Mitsubishi Electric”, begint Erwin Tuijtel, die al 15 jaar werkzaam is bij Alklima. “Dat was zo’n 29 jaar geleden. Toen de vraag vanuit de consument en de zakelijke markt steeg, verbreedde Mitsubishi Electric het productportfolio. Alklima groeide hierin mee. Dat heeft ervoor gezorgd dat wij vandaag de dag voor de gehele gebouwde omgeving duurzame oplossingen aanbieden voor een comfortabel en gezond binnenklimaat.”

Toekomstbestendig

Installateurs kunnen met All-Electric Ready stapsgewijs toewerken naar, op basis van warmtepomp technologie, het volledig elektrisch verwarmen én de productie van warm tapwater. Met de All-Electric Ready stap realiseer je op koste termijn een forse besparing op je gasverbruik en kun je op termijn doorbouwen naar

een volledige All-Electric woning.

“Alklima wil toegevoegde waarde leveren”, vertelt Ardon van Holst. “Duurzaamheid stopt voor ons niet bij een simpele warmtepomp of een hybride warmtepomptoepassing. Het gaat ons om nadenken over de toekomst. Wij willen geen producten verkopen die je over enkele jaren moet vervangen omdat je niet de volgende stap kunt maken. Vanuit die gedachte

ardon van holstis ons All-Electric Ready systeem ontstaan. Het is een systeem dat je eenvoudig uitbreidt, in het tempo van de eindgebruiker. Het komt namelijk regelmatig voor dat

mensen niet in één keer over kunnen of willen. Maar wanneer ze eenmaal wél klaar zijn om volledig elektrisch of gasloos te gaan wonen, dan laat onze techniek dat ook toe. Daarin onderscheidt All-Electric Ready zich van niet-uitbreidbare hybride systemen. Dat is een argument dat installateurs mee kunnen

nemen in hun verkoopgesprekken. Ik ben blij om te zien dat dit onderwerp steeds meer gaat leven – bij zowel de installateur als de eindgebruiker.”

Cultuurverschillen

Hoewel de communicatie met Mitsubishi Electric voornamelijk via Mitsubishi Electric Europe in Duitsland loopt, heeft Alklima voor de productontwikkeling ook contact met de fabrieken in Japan. Dankzij het hechte contact tussen de drie partijen is Alklima altijd in staat geweest om door te ontwikkelen en de juiste oplossingen te bieden aan de markt. Ardon: “En dat terwijl wij te maken hebben met flinke cultuurverschillen. Maar door de kwaliteit van de producten en de manier van zaken doen, weten wij altijd samen onze doelen te bereiken.”

Sterke band

Ardon vervolgt: “Mitsubishi Electric levert uitmuntende kwaliteit. Je ziet dit terug in de hoge efficiëntiegraden en lange levensduur van de producten. Dit heeft er – in combinatie met onze sterke band – voor gezorgd dat wij nooit de noodzaak hebben gevoeld om samen te werken met andere merken.” Die sterke band is terug te zien in het logo van Alklima, waarin de karakteristieke ruit van Mitsubishi is opgenomen. Dat is niet niks volgens Erwin: “Mitsubishi Electric gaat erg zuinig met hun logo om. Dat wij het mogen gebruiken, kun je zien als een kwaliteitsstempel op bijna 30 jaar partnerschap.”

Meer dan kwaliteit

Bij Alklima blijft het niet bij slechts het leveren van kwalitatief goede producten. “Woningbouw gaat natuurlijk verder dan dat”, legt Ardon uit. “Daarom denkt Alklima na over kwaliteitsborgingen zoals SWK en Woonborg. Wij stellen documenten op voor installateurs en aannemers waar precies in aangegeven staat aan welke regels je voldoet wanneer je onze producten gebruikt.”

“Alklima is al jaren bezig met verduurzamen. Het gaat ons om nadenken over de toekomst.”

Erwin vult aan: “Wij hebben bijvoorbeeld ook de gelijkwaardigheidsverklaringen perfect op orde. Deze komen op de factuur te staan, waardoor de woningbouw heel makkelijk warmtepompen kan selecteren. Wij houden heel nauwkeurig bij aan welke eisen onze warmtepompen moeten voldoen. En wij zorgen altijd dat we over de juiste certificeringen beschikken. Daarnaast schetsen wij diverse scenario’s uit voor installateurs in whitepapers, bijvoorbeeld over het geluidsniveau van de buitendelen. Dan weten installateurs welke stappen ze kunnen ondernemen wanneer ze op een probleem stuiten met onze warmtepomp. Dit draagt allemaal bij aan het hapklaar aanleveren van producten bij woningbouwinstallateurs.”

Installatie van All-Electric Ready

Volgens Erwin is er voor de goed geschoolde installateurs die nu CV-ketels installeren en over hun F-gas certificaat beschikken, beperkte bijscholing nodig voor de installatie van All-Electric Ready systemen. Hierover zegt hij: “Als hier behoefte aan is, dan worden er diverse producttrainingen aangeboden vanuit Alklima. All-Electric Ready kan op alle modellen CVketels aangesloten worden. En als dat niet het geval is, betekent dat waarschijnlijk dat de ketel zo oud is, dat die ook best vervangen mag worden!”

Alklima College

Alklima College is de verzamelnaam voor alle product- en ontwerptrainingen van Alklima. Bijvoorbeeld over het ontwerpen met lucht-water warmtepompen. De trainingen vinden plaats in Alklima’s eigen opleidingscentrum met als doel het verwezenlijken van een duurzaam energieverbruik. In een training wordt niet alleen productkennis overgedragen, maar leer je voornamelijk over de toepassing van het product. Ook zijn er op aanvraag trainingen op maat beschikbaar voor installateurs. 

Handboek 

Op www.alklima.nl kunnen installateurs gratis het All-Electric Ready handboek aanvragen. Hierin staan alle specificaties, principeschema’s en aandachtspunten op een rijtje. Ardon: “Download je het handboek, dan ben je in staat om All-Electric of All-Electric Ready systemen te verkopen en werkend op te leveren aan de eindgebruiker.” 

Gerelateerd nieuws


8 maart 2024
Green Deals voor bedrijven met duurzame ambities
5 maart 2024
Onze nieuwe activiteiten in 2024
9 juni 2023
Emissieloos vervoer in de binnenstad: wat zijn de opties?