12 maart 2020

Nieuwe geluidseis: ‘Fluister’stille buitenunits warmtepompen en airco’s


In januari 2021 mogen buitenunits van warmtepompen en airco’s nog maar 40 decibel dB(A) geluid produceren op de perceelgrens met buren. Ter verduidelijking: dit geluidsniveau is vergelijkbaar met vogelgezang bij zonsopkomst en gefluister in een klaslokaal.

De norm van de overheid komt voort uit klachten van geluidsoverlast door omwonenden. Consumentenprogramma Kassa nam flink stelling met de uitspraak dat miljoenen Nederlanders last gaan krijgen van warmtepompgeluiden bij de buren. Daarom besloot de overheid een wijziging in het Bouwbesluit aan te brengen. Het huidige maximale geluidsvermogen van warmtepompen is 65 dB(A) voor toestellen tot 6 kW en 70 dB(A) voor toestellen van 6 kW tot 12 kW. Eigenlijk zou dit geluid per 1 juli 2020 gereduceerd moeten zijn naar maximaal 40 dB(A), maar dit is uitgesteld tot januari 2021. Officieel moet er nog 5 dB af, omdat de meeste buitenunits ‘tonaal geluid’ produceren, wat als hinderlijk kan worden ervaren.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken is de nieuwe geluidsnorm haalbaar, maar daar zijn de meningen over verdeeld. Zo vinden onder andere Techniek Nederland, brancheorganisatie DHPA en installateurs dat warmtepompen geen overlast hoeven veroorzaken, als het juiste type pomp maar vakkundig en op de juiste plaats wordt geïnstalleerd.

Johan Groeneveld – directeur-eigenaar van Technisch Bureau Wahlen en Jongkind

“Ik vind de maximale eis van 40 dB(A) streng. De kleinste airco-units beginnen met 45 dB(A) en warmtepomp-units met 53 dB(A)”, vertelt Groeneveld. “Wel kunnen wij als installateurs veel geluidsproblemen voorkomen. Kies bijvoorbeeld bij een grote woning niet voor een warmtepomp met een te klein vermogen. De warmtepomp moet heel hard draaien om de woning op temperatuur te krijgen. Bedenk ook goed waar en op wat voor soort ondergrond je de buitenunit plaatst. Zet de buitenunit bijvoorbeeld nooit te dicht bij de perceelgrens van de buren, maar ook niet tegen de woning aan. Het geluid van een vrijstaande buitenunit draagt minder ver dan het geluid van een unit die aan de buitenmuur is bevestigd, waarbij het geluid weerkaatst en versterkt waardoor het nog meer geluidsoverlast bij de buren veroorzaakt. Goed en doordacht ontwerpen kost meer tijd maar is essentieel, kies niet altijd voor de weg van de minste weerstand.”

 

Voor uw beeldvorming: een stofzuiger maakt ongeveer 70 dB(A) geluid. Een drilboor produceert al snel 120 dB(A). Om het geluid van een warmtepomp te maximaliseren, is de perfecte afstand 3 à 4 meter van de perceelgrens af. Een geluiddempende omkasting is een alternatief, dat de geluidsbelasting met 7 tot 15 dB(A) verlaagt.

 

Gerelateerd nieuws


8 maart 2024
Green Deals voor bedrijven met duurzame ambities
5 maart 2024
Onze nieuwe activiteiten in 2024
9 juni 2023
Emissieloos vervoer in de binnenstad: wat zijn de opties?