De mooiste kerktoren van Nederland in het licht zetten, die taak werd volledig toevertrouwd aan Smeeïng Elektra in Amersfoort. Sindsdien kun je ook in de avonduren niet om de Nijkerkse toren heen. “Dit soort projecten vergen een goede voorbereiding, maar dat is dan ook het halve werk”, aldus Guy Smeeïng, oud-directeur en projectleider van Smeeïng Elektra.
Ben Smeeïng richtte in 1963 het bedrijf Smeeïng Elektra op, in zijn schuur aan huis. Van jongs af aan is zoon Guy Smeeïng betrokken bij het bedrijf. In 1996 nam hij samen met zijn vrouw het installatiebedrijf over. Inmiddels is het stokje sinds 2015 overgedragen aan de derde generatie. “Na het afronden van een opleiding en diverse functies bij andere bedrijven, staat mijn zoon Youri samen met zijn vrouw aan het roer”, aldus Guy Smeeïng. “Ik werk intussen meer op de achtergrond als projectleider. Daardoor focus ik me volledig op diverse mooie projecten, zoals een van onze paradepaardjes: de Grote Kerk in Nijkerk.”
In opdracht van gemeentes, architecten en projectontwikkelaars verzorgt Smeeïng ledverlichtingsinstallaties die monumenten en andere gebouwen prachtig uitlichten. Eerder zette Smeeïng de Koppelpoort in Amersfoort en het gemeentehuis van Middelburg in het licht. In Nijkerk voorzag Smeeïng eind vorig jaar de Grote Kerk van 38 meter energiezuinige ledstrips en 100 spots. De kerktoren is in 2012 door RKK radioprogramma De Zondag van Van
Willigenburg uitgeroepen tot “Mooiste kerktoren van Nederland”. De onderkant van de toren is naar verwachting het oudste stukje Nijkerk. “De kerktoren werd voorheen frontaal verlicht door een aantal egale, conventionele schijnwerpers. Met ledverlichting licht je de mooiste accenten van de toren aan, waardoor de contouren veel beter tot hun recht komen. Samen met lichtarchitect New Urban View stelden we het lichtplan op”, vertelt Smeeïng. Naast de fraaiere belichting van de kerk was ook de energiebesparing belangrijk. “Ondanks de toename in lichtpunten, is er met de overstap naar ledverlichting een besparing van 25 procent gerealiseerd.”
Smeeïng sprak in de voorbereidende fase met partijen als Het Gelderse Genootschap, de gemeente, opzichters en het bliksembeveiligingsbedrijf. “Volgens de norm moeten elektrische installaties uit de buurt blijven van de bliksemafleiders. Daarnaast moesten de leidingen en spots op lood worden gemonteerd met een waterdichte oplossing. Dit hebben we van te voren uitgedacht en gepresenteerd.” Ook moest het installatiebedrijf rekening houden met factoren als de hoogte, beperkte ruimte, het weer en een strakke planning. “Je werkt op ruim 57 meter hoogte vanuit een kraan. Staat er teveel wind, dan zijn de werkzaamheden levensgevaarlijk en heb je zelfs kans op beschadiging van het gebouw. Dit is een factor waar je zelf geen invloed op hebt, maar de klok tikt wel door. Voor de kerstdagen moest de toren verlicht zijn in verband met festiviteiten in die periode. Gelukkig zat het weer mee en is de klus op tijd afgerond.”
Tijdens de feestelijke onthulling van de verlichte kerktoren keek het team van Smeeïng met grote trots toe. Smeeïng: “Dit soort projecten geven veel voldoening. Ieder gebouw is anders en je weet nooit precies wat je te wachten staat. Dat maakt elke klus een mooie uitdaging. Toen de knop werd ingedrukt en het licht op de Grote Kerk scheen, dacht ik: dat hebben we weer mooi voor elkaar!”
De Koppelpoort in Amersfoort is een landpoort, waterpoort en landbrug in één. Deze combinatie is uniek in Nederland. Ook de architectonische details van deze beroemde poort zijn met ledverlichting geaccentueerd door Smeeïng Elektra.