22 maart 2022

Zorg dat u voorbereid bent: Wet Kwaliteitsborging


De Wet Kwaliteitsborging voor de bouw zal in werking treden per 1 oktober 2022 of 1 januari 2023.* Om ervoor te zorgen dat de wet op zorgvuldige en verantwoorde wijze geïmplementeerd wordt, is meer tijd nodig. Hoe veel tijd precies hangt af van veel factoren en is hierdoor nog onzeker. In de vorige editie van Abel Magazine gingen we al uitgebreid in op de gevolgen van deze wet voor uw bedrijf. We zetten de belangrijkste zaken nog eens op een rij.

Wat houdt de wet in?

Wie installaties oplevert in grondgebonden woningen en bedrijfspanden met lichte industriefuncties, dient het project-dossier op orde te hebben. U moet kunnen aantonen dat de gebruikte materialen voldoen aan de wettelijke eisen en dat ze zijn aangebracht door een deskundig persoon. Gelijkwaardig niet meer.

Wat is de impact?

Installateurs mogen straks niet meer zomaar alternatieve materialen toepassen, voordat alles op papier staat en is geaccodeerd. Kwaliteitsborgers voeren controles uit tijdens het gehele bouwproces. Als zij constateren dat er iets grondig mis is, moeten zij naar de gemeente toe. Die kan het project stilleggen totdat het probleem is opgelost.

Hoe bereidt u zich voor?

De kwaliteit borgen begint bij uw bedrijf. Zorg dat u iemand verantwoordelijk maakt voor het op orde houden van het projectdossier. Om te checken of uw bedrijfsprocessen voldoen, kunt u zich aanmelden voor proefprojecten via stichting IBK.

 

* Inmiddels is 1 januari 2023 vastgesteld als beoogde startdatum.

Gerelateerd nieuws


5 juli 2024
Voorkom dat u uw klanten niet langer kunt bereiken
5 juli 2024
Meer grip dan ooit op financien en bedrijfsvoering met het KPI Dashboard van Abel
18 juni 2024
Themabijeenkomst bij ROBOT Vloerverwarming: Hoe vind én bind ik personeel?