8 maart 2024

Het is nooit een kwestie van crtl+C, crtl+V


In opdracht van WonenBreburg droeg A.J. Loots uit Eindhoven bij aan de verduurzaming van 62 huurwoningen in de Staatsliedenbuurt in Tilburg. De installatie van de Remeha Elga Ace hybride warmtepompen werd gedaan door een sterk monteursduo: chef-monteur Theo en de ongeveer dertig jaar jongere monteur Pepijn.

ㅤ ㅤ

Wat technisch directeur Jesper van Ham betreft zijn zij het levende bewijs dat A.J. Loots ook na 164 jaar nog steeds veerkrachtig en innovatief in. “Het was de eerste keer dat we de Elga Ace hebben toegepast. Natuurlijk doen we zo’n project samen met een bouwteam en met ondersteuning van Remeha. Maar de combinatie van Theo’s ervaring en de handigheid van
Pepijn met regeltechniek zorgt ervoor dat alles ook écht werkt.”

“In dit soort projecten smelt de expertise van de oude garde perfect samen met het softwarematige inzicht van jongere installatiemedewerkers.”

Nadat twee demowoningen succesvol waren voorzien van een hybride warmtepomp, kreeg Jesper van Ham groen licht voor het gehele project. Dat ging niet zonder slag of stoot; het project werd gecalculeerd in een periode van krapte en forse kostenstijgingen. Het was dus een uitdaging om alles rond te krijgen. Jesper: “Remeha heeft hier goed op ingespeeld, door op alle vlakken met ons mee te denken. Zo is er veel tijd gestoken in het maken van sluitende berekeningen. Samen met Van Walraven zorgden zij er daarna voor dat er steeds voldoende Elga Aces voorhanden waren.”

Theo en Pepijn plaatsten al eerder hybride warmtepompen, van een ander merk. Voor hen was werken met Remeha Elga Ace een verademing. Pepijn: “Het product van het vorige project was erg lastig om in te regelen. Er waren een paar honderd parameters, die je door middel van codes in allerlei lijstjes kloppend moest krijgen. Het inregelen van de Elga Ace is stukken gebruiksvriendelijker, met vijftien parameters die je gewoon rechtstreeks in de thermostaat instelt. Alleen in het begin hebben we wat hulp ingeschakeld van de technische dienst van Remeha. De rest konden we autonoom doen.”

Heldere keuzes

De ontwikkeling van technieken en producten zit de laatste jaren in een stroomversnelling. Bijblijven en flexibel zijn is belangrijk voor elk installatiebedrijf, vindt Jesper. Maar belangrijk is ook dat je heldere keuzes maakt. Jesper: ’We kiezen weloverwogen voor producten, processen en partners waarmee we willen werken. Daarmee bieden we onze klanten helderheid in keuzemogelijkheden. In ons installatieproces zorgt dat ervoor dat we efficiënt met onze tijd en capaciteit kunnen omgaan. Dat leidt tot een efficiënte en betrouwbare planning. Doe je dat niet, dan wordt je personeel gillend gek van alle nieuwe dingen waarmee je als installateur wordt overspoeld. Dat gaat altijd ten koste van je proces, en dus van je kwaliteit.”’

De samenwerking met Remeha laat zien waarom die partnerkeuze zo belangrijk is voor A.J. Loots. Jesper: “We werken al geruime tijd samen. Wat voor ons van grote toegevoegde waarde is, is de focus van Remeha op duurzame installaties. Kenmerkend voor hun producten is dat de installatie en aansluitingen van bijvoorbeeld combi-ketels en hybride warmtepompen goed op elkaar zijn afgestemd. Voordeel is ook dat de samenwerking ons extra slagkracht geeft in het ontwerp- en offertetraject. We kunnen bij Remeha aankloppen bij complexe uitdagingen en voor gedetailleerde berekeningen. Bij de uitvoering hebben we via de servicelijn van Remeha toegang tot specialistische kennis en ondersteuning.”

Jesper van Ham is een installatieman in hart en nieren. Al op z’n twaalfde wilde hij niets liever dan loodgieter worden. Toen hij 15 was, kreeg hij de
kans om aan de slag te gaan bij A.J. Loots. Ruim 22 jaar later is hij er directielid en mede-eigenaar. Zijn speerpunt is de ontwikkeling van de technische innovatiekracht van het bedrijf. “We hebben de operatie prima op orde. Dat geeft mij de ruimte om me te verdiepen in nieuwe technieken en toepassingen in de installatietechniek. Dat is voor ons een continu proces. Er is altijd een nieuwe uitdaging; het is nooit simpelweg ctrl C, ctrl V.”

Oud en nieuw leert van elkaar

Voor Jesper is de Staatsliedenbuurt een project dat naadloos aansluit op de duurzame en innovatieve ambities van A.J. Loots: “In dit soort projecten smelt de expertise van de oude garde perfect samen met het softwarematige inzicht van jongere installatiemedewerkers. Theo en Pepijn leren hier dagelijks van elkaar, en maken toch iedere dag serieuze meters.”

De rol van Abel Installatie

Installatiebedrijf A.J. Loots is al lange tijd lid van Abel Installatie. “We werken samen sinds de tijd dat ze nog GasNed heetten”, vertelt Jesper. “Het is fijn om aangesloten te zijn bij Abel. Je kunt altijd vertrouwen op uitstekende inkoopcondities, zonder zelf te hoeven onderhandelen. En heb je hulp nodig op wat voor manier dan ook, of een extra scherpe prijs om een groot project binnen te halen, dan is één belletje vaak genoeg.”

Gerelateerd nieuws


29 maart 2022
High-end domotica in luxe villa
7 januari 2022
Luxe villa mét verwarmde vijver voor koikarpers
25 juni 2021
Van loods naar duurzaam kantoorpand