25 juni 2021

Van loods naar duurzaam kantoorpand


Zwanepol Installatietechniek werkt al jaren voor Cobbler, een gespecialiseerde ICT-dienstverlener die werkomgevingen realiseert voor organisaties in de eerstelijnszorg. Recent verduurzaamde Zwanepol de loods van het bedrijf met onder andere een waterwarmtepomp, zonnepanelen en laadstations. Directeur Dik Zwanepol: “De wens om energieneutraal te worden, is vervuld.”

Zwanepol Installatietechniek is een veelzijdige installateur met een breed dienstenpakket. Het installatiebedrijf loopt voorop als het gaat om verduurzamingsprojecten. In de adviesfase wijst directeur Dik Zwanepol klanten op duurzame kansen. “Er zijn diverse mogelijkheden om duurzame energie op te wekken en te benutten”, aldus Zwanepol. “Wij mochten de loods van Cobbler in Hattemerbroek vanaf de schil opnieuw opbouwen. Ik ben vooral trots op de samenhang van de installaties; het sluit allemaal naadloos op elkaar aan.”

Duurzame installaties

Het pand van Cobbler is opnieuw geïsoleerd en er is een warmteverliesberekening uitgevoerd. Met onder andere airconditioning, warmteterugwinning en ruim 500 meter aan buizen voor aardwarmte is er flink geïnvesteerd in de toekomst. De lucht in het gebouw wordt ieder uur ververst, zonder verlies van warme of koele lucht. Zwanepol plaatste 217 zonnepanelen in oost-west opstelling. Zo vangt het dak de hele dag zon, van zonsopgang tot zonsondergang. Op het parkeerterrein staan 4 laadstations, gekoppeld aan een eigen backoffice systeem. Load Balancing zorgt ervoor dat het beschikbare vermogen op een efficiënte manier wordt verdeeld over de actieve laadpunten, zonder de stroomcapaciteit van het gebouw te overschrijden. Zijn er veel apparaten in gebruik, dan duurt het opladen langer. Staan er minder apparaten aan, dan kunnen de laadstations meer stroom leveren en laden de auto’s sneller op.

Energie-aansluiting

Voorheen diende de begane grond van de loods als opslagruimte en de eerste verdieping als kleine kantoorruimte. Zwanepol schroefde de energie- aansluiting terug van 250 naar 80 ampère. “Deze verlaging levert de klant niet alleen besparing op, maar ook de mogelijkheid tot saldering. Zo wordt stroom die je op jaarbasis teruglevert, verrekend met de stroom die je afneemt.” De aanpassing van de aansluiting verliep volgens Zwanepol niet zonder slag of stoot. “Wij willen klanten in het gehele proces ontzorgen, maar zijn afhankelijk van de netbeheerder. Er gaat veel tijd verloren aan de aanvraag, de communicatie en de controlebezoeken. Daarnaast is er geen duidelijk aanspreekpunt voor de installateur. Om deze redenen raad ik collega-installateurs aan de aanvraag direct in gang te zetten bij de aftrap van een project. En vergeet het proces niet vast te timmeren in je offertes.”

Gerelateerd nieuws


8 maart 2024
Het is nooit een kwestie van crtl+C, crtl+V
29 maart 2022
High-end domotica in luxe villa
7 januari 2022
Luxe villa mét verwarmde vijver voor koikarpers