7 november 2019

Saldering op de schop: wat doen we straks met overtollige zonne-energie?


Met de salderingsreling kunnen huishoudens en bedrijven voordeel ontvangen op hun energiebelastingen wanneer ze overtollige zonne-energie ‘terugleveren’ aan het net. Vanaf 1 januari 2023 wordt de salderingsregeling geleidelijk afgebouwd. Het is dus raadzaam om uw klanten te informeren over andere bestemmingen voor overtollige zonne-energie.

Tip 1. Stap over op een warmtepomp

Een rigoureus alternatief is de zonne-energie gebruiken voor verwarming en koeling via een warmtepomp. Warmtepompen gebruiken de stroom uit zonnepanelen heel efficiënt om een gebouw te verwarmen. Voor maximaal rendement zijn perfecte isolatie en een geschikt afgiftesysteem wel noodzakelijk.


Tip 2. Energieopslag

De thuisaccu of batterij kan overtollige zonne-energie opslaan en op elk gewenst moment weer inzetten. De thuisaccu’s die nu op de markt verkrijgbaar zijn, kunnen maximaal 14 kWh opslaan. Helaas is het in ons klimaat niet mogelijk om volledig onafhankelijk te worden.


Tip 3. Zet energie om in warm water

Warm water is voor iedereen een dagelijkse basisbehoefte. Een overgroot deel van de Nederlandse huishoudens gebruikt hiervoor de cv-ketel. Flamco heeft de ideale oplossing om hiervoor zonne-energie te gebruiken: de FlexTherm Eco. Een thermisch laadstation met zogenaamd PCM (Phase Change Material) dat elektriciteit direct omzet in warmte voor warmwatervoorzieningen. PCM reageert op  temperatuurverandering door te smelten of te kristalliseren en daarbij energie op te nemen en respectievelijk af te geven.


Tip 4. Laad een auto met zonnestroom

Steeds meer fabrikanten leveren laadsystemen die zonne-energie direct doorzetten naar de accu van een auto. Een geschikt systeem hiervoor is de Sunny Home Manager 2.0 van SMA. Dit systeem bewaakt de energiestromen, identificeert besparingen en begeleidt bij het efficiënt gebruik van zonne-energie.

Technieken ontwikkelen zich razendsnel. Zorg dat u op de hoogte blijft. Heeft u een vraag over één van deze onderwerpen? Neem contact op met Jaap Laureijs via jaap@abelinstallatie.nl.

Gerelateerd nieuws


20 juni 2019
Zou waterstof de leiding overnemen van gas?