13 oktober 2023

100 jaar Schuurman Groep


Schuurman Groep viert dit jaar een indrukwekkende mijlpaal. Het 100-jarig bestaan van de elektrotechnische groothandel gaat niet onopgemerkt voorbij; de evenementenkalender is goed gevuld met allerlei festiviteiten. In dit artikel blikt Udo Kooyinga terug op de goede oude tijd en voorspelt hij wat de toekomst in petto heeft voor Schuurman Groep.

Al bijna negen jaar is Udo Kooyinga verbonden aan Schuurman Groep. Op 1 augustus jl. maakte hij de stap van vestigingsmanager van Schuurman Breda, naar commercieel manager van álle acht vestigingen van de elektrotechnische groothandel.

Van installatiebedrijf tot bloeiende groothandel

Het is 1923 wanneer Willem Schuurman, oprichter van het bedrijf, besluit om zich te wagen aan het groothandelaarschap. Zijn kleine installatiebedrijf in Alkmaar groeide hard en was toe aan de volgende stap. In 1960 trad Jaap Schuurman, de zoon van Willem, toe tot het nog altijd groeiende bedrijf. Zo omvatte het assortiment in 1973 wel 12.000 artikelen, deed Schuurman zaken met 150 leveranciers en had het bedrijf 80 medewerkers in dienst.

In 1994 sloot Schuurman zich aan bij Fegime: een internationaal samenwerkingsverband van familiebedrijven in de elektrotechnische sector. In datzelfde jaar gaf Jaap het stokje door aan zijn zoon Willem, waarmee de derde generatie Schuurman aan het roer kwam te staan. Na al die jaren was het familiebedrijf uitgebreid tot een bloeiende business en vijf verschillende werkmaatschappijen: Consumentenelektronica, Elektrotechniek, Indutecc Renewable Solutions, Dutch Carbon Consultants en Schuurman Keukens. Met nog vele jaren voor de boeg.

Honderd jaar elektrificatie

‘Eeuw en al energie’, zo luidt de kreet bij het 100-jarig jubileum van de groothandel. Na een eeuw in de elektrotechniek is Schuurman namelijk nog lang niet uitgespeeld. Voor Udo is dit een mooi moment om terug én vooruit te kijken. Udo: “Honderd jaar geleden startte de elektrificatie van Nederland. Daar moesten wij onze weg in weten te vinden.”
Tegenwoordig staat onze branche voor een nieuwe uitdaging, namelijk de energietransitie. Udo ziet het als de herstart van de elektrificatie. “Waar wij vroeger op centrale plekken met kolen energie opwekten, doen wij nu ons beroep op duurzame zonnepanelen en windmolens. En dat brengt weer nieuwe uitdagingen met zich mee, zoals netcongestie”, legt hij uit.
De energietransitie veroorzaakte niet alleen een verschuiving in de werkzaamheden, maar ook in de focus. Udo: “Het leveren van duurzame goederen en diensten is onze kernactiviteit. Daarbij biedt de Schuurman Groep tevens zijn expertise aan op het gebied van advies, ontwerp, engineering en onderhoud van duurzame systemen.”

Daarnaast is Schuurman in de afrondende fase van het opstellen van zijn eigen duurzaamheidsplannen. In 2030 wil Schuurman Groep de meest duurzame, zelfstandige elektrotechnische totaaloplosser zijn. Eén manier om dat te bereiken, is door op groepsniveau te profileren, etaleren en opereren.

Persoonlijk contact

Volgens Udo heeft Schuurman installateurs namelijk meer te bieden dan enkel het leveren van een rolletje kabel. “Met commodity producten onderscheiden wij ons niet van onze concurrenten. Het persoonlijk contact van een familiebedrijf en generaties aan kennis; dát is wat Schuurman anders maakt. Mensen doen zaken met mensen. Dat zal altijd centraal staan bij ons”, aldus de commercieel manager.

Generaties aan kennis

Udo moedigt installateurs aan om gebruik te maken van de aanwezige kennis binnen de groep. Hij waarschuwt voor vergrijzing, waardoor die informatie verloren dreigt te gaan. “Voordat je het weet, zitten we allemaal zonder kennis. Deze waarborgen wij door zelf up-to-date te blijven, maar ook door deze kennis door te geven aan installateurs. Wanneer wij installateurs zien die net uit de schoolbanken komen, met weinig praktijkervaring, helpt onze binnendienst hen met het bestellen van de juiste spullen. Ook voor het maken van lichtplannen en 3D-animaties kunnen zij bij ons terecht. Desgewenst gaan wij zelfs mee in gesprek met de eindklant. Er lopen experts op verschillende vlakken bij ons rond, van verlichting tot beveiliging. De kennis is verspreid over onze vestigingen. Als dat niet voldoende is, schakelen wij onze productmanager in. Zo bieden wij op alle vlakken wij optimale ondersteuning aan onze klanten.”

Evenementen & festiviteiten

In augustus en september toerde Schuurman door het land tijdens de zomerevents; een festiviteit die Udo zelf heeft opgezet. “Het eerste zomerevent organiseerde ik in 2016 in Breda. Sinds een aantal jaren is het feest in alle acht vestigingen”, vertelt hij. “Het recept voor het zomerevent is echter altijd hetzelfde gebleven: er moet goed gegeten en gedronken worden, en er moet informatie te halen zijn. Zo staan er 27 leveranciers met een stand op onze markt waarmee klanten in gesprek kunnen.”
Ook voor een stukje amusement wordt gezorgd. Dit jaar stond Jeremy Vermolen, bekend van De Grote Tuinverbouwing, achter de BBQ. Ondertussen verwonderde Renzo Kazàn de gasten met magisch entertainment. Voorgaande edities vond men bekende namen op het podium. Udo: “Denk aan Hans van Breukelen en Cesar Zuiderwijk van Golden Earring. Tijdens het 95-jarig jubileum hebben wij zelfs een complete band op het podium gehad. Willem Schuurman speelde gitaar en ik zat achter de drums. Dat is zeker een memorabel moment geweest.”

Schuurman Groep sluit het feestseizoen af met een knaller: namelijk het jubileumfeest in Alkmaar. “We hopen met onze klanten en leveranciers te kunnen proosten op deze prachtige mijlpaal. En op nog vele jaren te gaan!”

Gerelateerd nieuws


27 april 2023
Wasco NXT GEN: vakbeurs in festivaljasje
17 april 2023
Solar uitbreiding DC in Alkmaar
5 april 2023
Draka gaat voor duurzaam met E-LINE kabeloplossingen en meer