30 oktober 2020

“Blijf wakker en ben scherp op continue ontwikkeling”


Importeur Nathan staat bekend als specialist in duurzaam verwarmen, koelen en warm tapwaterbereiding. Nathan is tevens kernleverancier van Abel en betrokken bij kleine en grote aansprekende projecten. We spraken met Wolf Nathan, Chief Executive Officer, over de hoogwaardige producten, aanvullende services en nieuwste ontwikkelingen.

Nathan-warmtepompen-Abel-InstallatieWolf Nathan – Chief Executive Officer Nathan

Nathan is de geautoriseerd importeur van Europese topfabrikanten en levert een totaalpakket van betrouwbare producten, systemen en kennis op gebied van duurzaam verwarmen en koelen. Sinds kort behoort Nathan tot het kernassortiment van Abel Installatie. Wolf Nathan: “Abel werkt volgens vier pijlers: A-merken, klantgerichtheid, kennis als basis en de beste lokale installateurs. Onze kernwaardes sluiten daar perfect op aan. We zitten op dezelfde manier in de wedstrijd, kijken gelijkwaardig tegen de markt aan.”

Metro Therm en alpha innotec

Van bronboringen, advies, calculaties, tekenwerk tot aan de daadwerkelijke producten en nazorg: Nathan biedt dé totaaloplossing voor duurzame klimaattechniek, ondersteund door beursgenoteerde fabrikanten zoals Uponor en alpha innotec. Sinds dit jaar is Nathan ook officieel importeur van Metro Therm, het Deense zusje van alpha innotec. De fabrikant van boilers en warmtepompen valt onder dezelfde holding. “De producten die we bij alpha innotec missen, vinden we terug in het assortiment van Metro Therm. Zo kunnen we voor alle situaties – zowel nieuwbouw als renovatie – goede apparaten adviseren en leveren. We werken steeds meer op wijk- of gebiedsniveau en daar lopen ze in Scandinavië mee voorop. Metro Therm levert dan ook uitermate geschikte producten voor de Nederlandse markt, tegen een betaalbare prijs”, aldus Nathan.

Nathan-warmtepompen

Totaalinstallatie

“De installatie van een warmtepomp bestaat uit vier ‘ringen’: de bron, de warmtepomp, het afgiftesysteem en de regeling. Als één van de ringen incorrect aansluit op de rest, kun je rekenen op problemen. Wij houden op alle vlakken de regie en nemen installateurs daarin mee. We ontwerpen de gevraagde installatie, de benodigde bron(nen) en het besturingssysteem op maat. Onze boormeesters van Nathan Projects voeren de boringen op locatie uit met eigen boorwagens. Op dit moment zijn we het grootste boorbedrijf van Nederland en gaan we dagelijks met gemiddeld 18 boorwagens op pad.”

Nathan Projects

Voorafgaand aan een project kan Nathan Projects allereerst de terugverdientijd van het systeem berekenen. Na de goedkeuring van de klant worden de gevraagde installatie, de benodigde bron(nen) en het besturingssysteem op maat ontworpen. Vervolgens voeren de boormeesters van Nathan Projects de boringen op locatie uit. Het aansluitteam verzorgt waar nodig de inregeling en afwerking en is verantwoordelijk voor het jaarlijks onderhoud en eventuele service. “Nathan Projects is ons boorbedrijf, opgericht in 2008. Voorheen stonden de boorbedrijven naast ons. Hiermee maken we de cirkel rond en kunnen we kwaliteit waarborgen op elk vlak. 24 uur per dag, 365 dagen per jaar.”

Blijf in ontwikkeling

De energietransitie is in volle gang. Iedere installateur zou moeten investeren in de kennis en technieken van warmtepompen, vindt Wolf Nathan. “Wil je over een paar jaar nog opvallen tussen alle anderen, moet je op deze ontwikkelingen inspelen. Ook voor het behoud en het aantrekken van personeel, is de ontwikkeling van groot belang. Blijf je achter, dan word je overgeslagen. Je moet constant wakker zijn. De industrie verandert, de wetgeving wordt continu aangescherpt en er komen steeds meer nieuwe apparaten en oplossingen.” In de Nathan Academy helpt de importeur installateurs op theoretisch en praktisch vlak vooruit. Zo organiseren ze productscholingen, waarin diverse systeemkeuzes worden toegelicht. Denk hierbij aan afgiftesystemen, warmte en koude opwekking, bronsystemen en naregeling. De Nathan Academy omvat daarnaast technische scholingen, waarin de technische aspecten van de producten aan bod komen. Deze scholingen worden volledig toegespitst op de wensen, behoeften en kennisniveaus van de groep. Ze vinden plaats in lesruimten, een groot practicum en de complete showroom in Zevenum. “Hierbij houden wij rekening met de coronamaatregelen. We werken in kleine groepen en plaatsen schermen tussen de warmtepompen in de praktijkruimte. Daarnaast bieden we herhaalcursussen aan voor de installateurs, waarbij projecten de afgelopen tijd zijn blijven liggen.”

Nathan-warmtepompen

Ontwikkelingen

“De meeste warmtepompen beschikken over een buitenunit en dus een ventilator en compressor die geluid maken wanneer ze aanstaan. Naar verwachting volgen eind volgend jaar de warmtepompen zonder buitenunit. Nathan is hierin de voorloper”, vertelt Wolf Nathan. “In de energietransitie moet Nederland afscheid nemen van de infrastructuur voor aardgas en overstappen op warmtepompen. Hydraulische smart grids – oftewel leidingnetwerken door steden en dorpen, die als bron dienen voor aangesloten warmtepompen – zijn de toekomst. Via deze netwerken worden warmte en koude tussen huizen en gebouwen uitgewisseld. In Heerlen is dit systeem jaren geleden succesvol toegepast. De oude mijnschachten zijn volgepompt met water dat via de smart grid langs verschillende gebouwen in Heerlen stroomt, waar het als bron voor warmtepompen dient.”

www.nathan.nl / Nathan Academy: www.nathanacademy.eu

Nieuwe warmtepomptool op www.abelenco.nl

Jaap Laureijs – Directeur Abel Installatie

“We zijn erg blij met het partnership en de technische ondersteuning van onze kernleverancier Nathan. Vanuit Abel Installatie kunnen aangesloten installateurs rekenen op ondersteuning bij het in de markt zetten van warmtepompen. Daarnaast bieden we diverse instapklare onderhouds-, service- en monitorabonnementen. Installateurs hebben er nauwelijks omkijken naar”, aldus Jaap Laureijs.

“Recent ontwikkelden we een warmtepomptool op onze consumentenwebsite Abelenco.nl. Consumenten doorlopen hierin een aantal simpele vragen en ontvangen een indicatie van het type warmtepomp dat geschikt is voor hun situatie, inclusief een indicatie van de investering. Vervolgens kan de consument het adviesrapport downloaden en een gratis adviesgesprek aanvragen. Wij koppelen hem aan de dichtstbijzijnde installateur.”

Meer weten over de warmtepomptool? Neem contact op met Jaap Laureijs via jaap@abelinstallatie.nl.

Gerelateerd nieuws


13 oktober 2023
100 jaar Schuurman Groep
27 april 2023
Wasco NXT GEN: vakbeurs in festivaljasje
17 april 2023
Solar uitbreiding DC in Alkmaar