30 juni 2019

De zon breekt door: klaar voor de toekomst?


Het totale vermogen van de zonnepanelen in Nederland is in 2018 met meer dan de helft toegenomen. Daarnaast blijkt dat er meer zonnepanelen worden gekocht, mede dankzij de verlenging van de salderingsregeling en de prijsdaling. Wat belooft deze groei voor de toekomst? We vroegen Jan Joosten, Senior Partner van Libra Energy, naar de belangrijkste ontwikkelingen.

zonnepanelen Abel InstallatieLibra Energy is een groothandel voor zonnepanelen, energieopslag en laadpalen voor elektrische auto’s. Sinds de oprichting in 2007 heeft het bedrijf in Europa een leidende positie verworven als het gaat om zonne-energie. Jan Joosten: “Libra Energy heeft ongeveer 10 tot 12% marktaandeel in Nederland. We draaiden vorig jaar 150 megawatt. Dit jaar gaan we naar verwachting richting de 250 megawatt.” Met jarenlange knowhow als basis heeft Libra Energy een eigen kwaliteitsteam geformeerd in Azië. Dit team voert factoryaudits uit en controleert de productie-runs van het materiaal. “Het team kijkt in de fabriek mee hoe alles verloopt. Deze werkwijze garandeert een constante kwaliteit en helpt onze productiepartners en leveranciers bij het optimaliseren van de product- en productiekwaliteit.”

Economische vervanging

De technologische ontwikkelingen staan nooit stil. “Een van de trends is full black zonnepanelen. Dit type behaalt maximaal vermogen en oogt volgens de meeste mensen mooier op daken”, vertelt Jan Joosten. “Je ziet dat het vermogen van zonnepanelen steeds groter wordt. Waar we ooit begonnen met panelen van 200 tot 210 wattpiek, gaan we inmiddels tot 320 wattpiek. Dat is een mooie stap, maar we zijn er nog niet. Wij garanderen dat zonnepanelen na 25 jaar nog steeds 80% van het vermogen behalen. Ik denk echter dat ze voor die tijd al aan ‘economische vervanging’ toe zijn. Het zou namelijk zomaar kunnen dat je over 5 jaar drie keer zoveel vermogen op hetzelfde dakoppervlak kwijt kunt.”

Zonne-energie opslaan

De salderingsregeling zou in 2020 eindigen, maar is verlengd tot 2023. Volgens Jan Joosten kunnen we daar nog van profiteren. Toch maakt Libra Energy zich al klaar voor de vervolgstap. “Als je niet meer kunt salderen, wil je alle energie die je opwekt zelf gebruiken. Indien je meer opwekt dan nodig, wil je de energie niet terugleveren aan het net, maar juist opslaan. Wij doen in onze Duitse en Engelse vestigingen veel ervaring op met thuisaccu’s. Met een nieuw soort omvormer kunnen we de opslag van zonne-energie realiseren. De verlenging van de salderingsregeling is dus ook op technologisch vlak voordelig. De accu’s worden elk jaar goedkoper en verder doorontwikkeld.”

Blijf up-to-date

Volgens Jan Joosten is het belangrijk dat installateurs op de hoogte blijven van duurzame innovaties. “Zonne-energie is maar een onderdeel. Alle facetten moeten op elkaar zijn afgestemd. Ik vind dat installateurs constant bij de tijd moeten blijven. Mensen willen graag verduurzamen, je ziet dat er politiek draagvlak voor is. Daar moeten wij van profiteren”, zegt Jan Joosten. “Blijf via de groothandels innovaties op de voet volgen. Wegens personeelstekort kan het financieel interessant zijn om legploegen in te zetten. Zorg er wel voor dat je de kwaliteit niet uit het oog verliest. Het complete plaatje moet kloppen om klanten voor de lange termijn aan je bedrijf te binden. En daar kan geen voordelig prijskaartje tegenop.”

Toekomstplannen

“Toen wij begonnen 12 jaar geleden kostte een paneel €3,25 per Wattpiek voor een paneel. We zitten nu op ongeveer €0,25. Dus de industrie heeft ervoor gezorgd dat de prijs bijna 90 procent is gedaald. De vlucht is groot. Met onzichtbare panelen gaan we in de toekomst nog een stap verder. Het heeft (nog) niet voldoende vermogenswinst om commercieel aantrekkelijk te zijn. Je leest in de literatuur veel over ‘efficiency records’  en steeds hoger rendement. Die ontwikkelingen vinden momenteel plaats in het lab. Het kan nog jaren duren voordat het echt gerealiseerd gaat worden. Dat heeft tijd nodig.”

Ton Sprenger – Inkoopdirecteur Abel Installatie

zonnepanelen Abel InstallatieAls milieubewuste organisatie wil Abel Installatie een bijdrage leveren aan het verwezenlijken van de klimaatdoelstellingen. Zonnepanelen spelen daarin een belangrijke rol. Tot grote tevredenheid van Ton Sprenger zijn de cijfers positief.

“Van 2014 tot 2018 is onze omzet van duurzame installaties flink gestegen. Veruit het grootste deel wordt gerealiseerd door pv-systemen van grote spelers zoals Libra, Navetto en Rexel”, vertelt Ton. “In het najaar van 2018 is de Minimale Import Prijs (MIP) vervallen, waardoor zonnepanelen tot 30 in prijs daalden. Sindsdien merken we een flinke toename in aanvragen. Ook de verlenging van de salderingsregeling speelt een belangrijke rol. Mensen met zonnepanelen krijgen nog tot 2023 hetzelfde tarief voor de elektriciteit die ze leveren, als ze betalen voor de stroom die ze afnemen.”

“We informeren eindgebruikers over de (on)mogelijkheden van het verduurzamen van hun woning of gebouw. Installateurs helpen we waar nodig via scholing en kennissessies. Zij moeten de klant tenslotte adviseren over het aantal zonnepanelen, het rendement en de type omvormers”, zegt Ton. “Ik verwacht dat pv-systemen in de toekomst de populairste duurzame installaties zullen blijven. Let maar op: ze gaan binnen een paar jaar als warme broodjes over de toonbank. Ook zonder subsidies.”

Gerelateerd nieuws


13 oktober 2023
100 jaar Schuurman Groep
27 april 2023
Wasco NXT GEN: vakbeurs in festivaljasje
17 april 2023
Solar uitbreiding DC in Alkmaar