5 april 2023

Draka gaat voor duurzaam met E-LINE kabeloplossingen en meer


Kabelproducent Draka lanceerde recentelijk circulaire VD E-LINE kabels, als eerste van een serie E-LINE kabeloplossingen die de komende jaren gaan verschijnen. Commercial Director Toine Verschuur legt uit hoe 100% focus moet leiden tot 100% circulaire draden en kabels.

100% focus op 100% circulair

Draka Kabel B.V. is onderdeel van moederbedrijf Prysmian Group. Wereldwijd zorgt het met 30.000 mensen voor energie- en data-distributie, met een omzet van richting de 15 miljard euro. Het bedrijf levert veel meer dan alleen Vult en VD installatiekabels: het heeft producten in middenspanning, data, telecom, glasvezelkabels. Er is ook veel groei binnen industriële branches, zoals de bekabeling van meet- en regelinstallaties van grote gebouwen.

“Europa heeft stevige circulaire doelstellingen bepaald, waar de bouwsector zich aan moet gaan houden”, vertelt Toine Verschuur. “Als onderdeel van ‘s werelds grootste kabelfabrikant. Prysmian Group, is het voor ons heel belangrijk, om ruimschoots op tijd aan die doelstellingen te voldoen. Voor achterover leunen is simpelweg geen tijd meer. We doen dat niet alléén om milieubelasting te minimaliseren; de wereldwijde resources worden simpelweg schaarser terwijl de wereldbevolking blijft groeien. We investeren daarom in exponentieel tempo in de verduurzaming van onze producten en diensten. Met recentelijk de introductie van de eerste VD E-LINE in de markt.”

De VD E-LINE kabels vallen binnen de nieuwe Draka E-LINE productlijn. De kabels bevatten 100% gerecycled koper en hebben een biobased oplossing als vulmiddel in de mantel. De Octabox verpakking is bovendien volledig circulair en voor de pallets wordt 75% minder wikkelfolie gebruikt. De totale CO2-besparing komt daarmee op maar liefst 32%. “Vooral grotere bouwbedrijven zijn momenteel op zoek naar LCA’s (Life Cycle Assessment), om aan te kunnen tonen dat een project sustainable is. Daarom is Draka E-LINE een aantrekkelijke keuze, omdat alle Draka E-LINE producten over een LCA zullen beschikken”, aldus de commercial director.

Vaak wordt qua CO2-uitstoot alleen gekeken naar de productie van een product. Maar de meeste CO2-uitstoot vindt plaats tijdens het gebruik van de kabel. Hoe meer weerstand, hoe warmer de kabel wordt. Een kabel met minder warmteverlies is dus beter voor het milieu.

Toine: “Dat is nu nog vooral belangrijk bij aanbestedingen. Maar bij steeds meer opdrachtgevers staat de milieu-impact op de agenda. Gemeentes, overheidsinstanties, woningcorporaties of bedrijven die voorop moeten óf willen lopen met een CO2-neutraal pand, kunnen niet om onze VD E-LINE heen. Ook al ligt het prijsniveau nu nog circa 20% hoger. Dat ligt met name aan het recyclen van koper: dat is nu nog een dure aangelegenheid. Maar naarmate het volume groeit, zal ook de prijs aantrekkelijker worden. Zo denken we dat we in 2030 al 50% van onze VD productie vervangen zullen hebben voor VD E-LINE.”

Meer duurzame initiatieven van Draka

Bij aanbestedingen en bij steeds meer reguliere opdrachten wordt het belangrijk om circulaire producten toe te passen. Hoe beter je kunt aantonen dat iets leidt tot CO2-reductie, des te groter de kans dat je een opdracht scoort. Daarom introduceert Draka voortdurend initiatieven die tot de juiste impact leiden.

• Retoursysteem voor haspels: alle blauwe kunststof haspels zijn voorzien van QR-codes. Wie de haspel vindt kan ‘m via de QR-code aanmelden op draka-haspelretour.nl. Binnen een paar dagen haalt een groothandel hem op.
• Draka Cable App: met deze tool bereken je snel welke kabel je nodig hebt. De eco-advies functie geeft daarbij suggesties voor oplossingen die beter zijn voor het milieu, omdat ze bijdragen aan een lagere CO2-uitstoot.
• Onlangs zijn de eerste circulaire middenspannings-kabels getransporteerd met 100% elektrisch en emissievrij vervoer, van Delft naar Schiphol.
• Alle verpakkingen worden maximaal gereduceerd; plastic folie om de haspels wordt tot 75% minder.
• Plastic materialen rondom de pallets worden gereduceerd en vervangen door andere materialen.
• Voor alle verpakkingen worden dezelfde hout- en kartonsoorten gebruikt, zodat ze makkelijker gerecycled kunnen worden.

Over VD E-LINE

• Dezelfde eigenschappen en kwaliteiten als reguliere kabels, maar opgebouwd uit gerecyclede en bio-based materialen
• 32% CO2 reductie
• Beschikbaar in 1,5 mm en 2,5 mm in de kleuren zwart, blauw, bruin en groen/geel

Binnenkort verwacht binnen Draka E-LINE-serie

• Voorbedrade buizen
• VULT voedingskabels
• Barnicol gietmof en giethars

Uitnodiging

Heeft u ideeën over het gebruik van kabels en de verduurzaming daarvan? Neem contact op met Toine Verschuur via LinkedIn. Het is ook mogelijk om producttrainingen of een fabrieksbezoek te plannen. Kijk daarvoor op www.draka.nl

Gerelateerd nieuws


13 oktober 2023
100 jaar Schuurman Groep
27 april 2023
Wasco NXT GEN: vakbeurs in festivaljasje
17 april 2023
Solar uitbreiding DC in Alkmaar