16 april 2021

Gezonde lucht was nog nooit zo belangrijk


Voor een frisse en gezonde luchttoevoer biedt Wasco passende koeltechnische oplossingen, toebehoren én de nodige opleidingen voor installateurs. Abel Magazine ging in gesprek met Jeroen van Drunen (Business Manager Airconditioning) en Stijn Lieshout (Marketeer) van Wasco.

Jeroen van DrunenWasco timmert flink aan de weg op het gebied van airconditioning. In 2017 nam de technische groothandel het Rotterdamse Aircovent over en kreeg daarmee de marktleider in installatiematerialen voor airconditioning, koeling en warmtepompen in handen. Ook weet Wasco al enkele jaren succesvol het merk Haier in de markt te zetten. Om het aanbod completer te maken, is daar vorig jaar een groot assortiment aan Daikin units bijgekomen.

Installatie airco

“We leveren split en multi-split systemen. Daarnaast bieden we gepaste oplossingen voor commerciële projecten en voorzien we installateurs van alle mogelijke toebehoren. Waar de airco’s vroeger alleen koelden, worden ze tegenwoordig ingezet voor koeling én verwarming. Dat is bijvoorbeeld ideaal voor slaapkamers. Veel mensen gebruiken op de bovenverdieping de verwarming niet. En als ze de verwarming wel willen gebruiken, duurt het lang voordat het aangenaam warm is. Met een airco-unit is de kamer zo op temperatuur”, vertelt Jeroen van Drunen. “Veel consumenten investeren in coronatijd in eigen huis en leefomgeving. De airco staat hoog op het wensenlijstje.”

WasCollege

Stijn LieshoutVeel installateurs weten intussen de weg te vinden naar WasCollege, het opleidingsinstituut van Wasco, waarbij onder meer de F-gassen opleiding wordt aangeboden. “Bij Wasco staat de installateur centraal. Die krijgt steeds meer aanvragen voor airconditioning en warmtepompen en heeft behoefte aan kennis op dit gebied. Wij hebben de afgelopen jaren geïnvesteerd in koeltechnische adviseurs, opleidingen en persoonlijke begeleiding. Je moet gecertificeerd zijn om koeltechnische installaties in bedrijf te stellen. We werken nauw samen met Abel Installatie en ondersteunen leden van A tot Z met advies, trainingen en gepaste oplossingen. Het assortiment is zo groot, je ziet vaak door de bomen het bos niet meer. We proberen het ze daarom zo gemakkelijk mogelijk te maken”, zegt Lieshout.

“Daarnaast zijn er steeds meer certificeringen vereist. Het kost tijd en geld om monteurs op te leiden, maar daardoor openen nieuwe deuren. Zolang het in je prijs is inbegrepen, verdien je het op de langere termijn terug. Zie het als een uitdaging waar je niet omheen kunt. De behoefte aan airconditioning wordt alsmaar groter, dus je klanten gaan er vroeg of laat naar vragen. Opleiden en bij de tijd blijven is belangrijk. Daar steken we veel tijd en energie in en we krijgen er lof en loyaliteit voor terug. Afgelopen maand tikten we de duizendste WasCollege deelnemer aan. Wij zeggen altijd: als een installateur iets moet weten over airconditioning, dan moet hij bij Wasco zijn.”

Airco

Overname Aircovent

Eind januari verhuisde Aircovent naar een nieuwe locatie in Rotterdam-Noord om samengevoegd te worden met de Wasco-vestiging. Daarnaast is Aircovent geïntegreerd in alle 34 Wasco-vestigingen. Hiermee bundelen Wasco en Aircovent nóg meer de krachten om zowel de koeltechnische als de w-installateur optimaal te kunnen bedienen. “De cultuur van Aircovent past goed bij onze cultuur. We zijn een familie, met ieder ons eigen specialisme en focus. Aircovent is sinds eind januari in ons pand in Rotterdam-Noord gevestigd. Hier is het uitgebreide Aircovent- en Wasco-assortiment door installateurs af te halen.”

“De uitgebreide en gespecialiseerde magazijnvoorraad van Aircovent is al vanaf de zomer van 2020 ondergebracht in onze distributiecentra in Apeldoorn en Twello. Klanten van Aircovent en Wasco krijgen hier vandaan hun bestelde materiaal binnen 24 uur geleverd. Inmiddels is ook een uitgebreid koeltechnisch assortiment op alle 34 Wasco vestigingen te verkrijgen.”

Gerelateerd nieuws


13 oktober 2023
100 jaar Schuurman Groep
27 april 2023
Wasco NXT GEN: vakbeurs in festivaljasje
17 april 2023
Solar uitbreiding DC in Alkmaar