5 januari 2022

Liever duurzaam groeien, dan zo snel mogelijk


Van Walraven is sinds 1968 een begrip in het leveren en verhuren van infra- en installatiematerialen. De afgelopen jaren maakte het bedrijf een forse groei door, met name in het segment CV en sanitair. De inkoopwaarde van leden van Abel Installatie in 2021 steeg bijvoorbeeld met 50% ten opzichte van 2020. Marc Bindels, regiomanager Zuid-Nederland bij Van Walraven, licht de opvallende groeispurt toe.

Marc Bindels werkt al bijna 20 jaar bij Van Walraven. Hij begon met ongeveer 50 collega’s verspreid over 3 vestigingen. Inmiddels heeft Van Walraven ruim 330 medewerkers en werd afgelopen oktober de 13de vestiging geopend in Zwolle. “De groei van het bedrijf is een continu proces geweest”, vertelt de regiomanager enthousiast. “We groeien liever op een duurzame manier dan zo snel mogelijk. De breedte van ons assortiment is daarbij steeds leidend. Voorheen stonden we vooral bekend als een groothandel in leidingsystemen. Langzamerhand is dat uitgebreid met bijvoorbeeld werkkleding en prefab services. Mede dankzij de overname van een in CV gespecialiseerde groothandel, konden we de laatste jaren ook groeien op het gebied van CV- en sanitairproducten.”

Laagdrempelige communicatie

Ook de manier van communiceren van het bedrijf draagt volgens Marc Bindels bij aan de groei. “Wij zijn een familiebedrijf, dat willen we ook uitstralen naar onze klanten. We zijn laagdrempelig te bereiken en werken nauw samen met klanten en partners om onze diensten en werkwijze te verbeteren. De tijd nemen voor gesprekken, goed luisteren en direct inspelen op wensen, zonder poespas of het afschuiven van verantwoordelijkheden: dat maakt het werk voor iedereen een stuk persoonlijker en prettiger.”

Prefab ook voor kleine projecten

Een trend waar Van Walraven goed op inspeelt, is prefab. De vraag om kant-en-klare luchtkanalen, leidingsystemen, sanitaire voorzieningen en meer stijgt flink, onder invloed van de personeelstekorten. Marc: “We hebben inmiddels een afdeling met ongeveer 20 medewerkers, waaronder 5 BIM-modelleurs. Zij vertalen aanvragen van installateurs naar technische tekeningen, die we vervolgens prefab produceren.” Het beeld bij prefab is dat het enkel om grote projecten of repeterend werk gaat, maar Van Walraven levert net zo makkelijk prefab voor kleinere projecten. “Onze werkwijze is zo efficiënt, dat je als installateur ook al bespaart bij kleinschalige installaties. Zeker in deze periode, waarin korte doorlooptijden cruciaal zijn om winst te maken, is prefab een uitkomst. Wij nodigen installateurs dus vooral uit om een tekening in te sturen en prefab uit te proberen, om de voordelen op kleinere schaal te ervaren.”

Zorgen wegnemen

Van Walraven speelt zo goed mogelijk in op de huidige prijsontwikkelingen. Marc: “Wij houden de beschikbaarheid van materialen zo hoog mogelijk, door met meerdere leveranciers van dezelfde producten te werken. Daarnaast hebben we op dit moment de hoogste voorraadwaarde ooit. Onze magazijnen zijn tot de nok gevuld. Daarmee proberen we de zorgen van installateurs qua prijs en beschikbaarheid zo veel mogelijk weg te nemen. Vooruit calculeren over materiaalkosten blijft nog even lastig, maar we schakelen voortdurend met klanten om alles zo goed mogelijk te regelen.”

“Wij nodigen installateurs uit om prefab bij ons uit te proberen bij projecten op kleinere schaal.”

Partnership met Abel

“De samenwerking met Abel heeft voor ons mooie deuren geopend. Aangesloten installateurs weten ons dankzij hen te vinden en de samenwerking verloopt vlot, mede dankzij het intensieve contact met Abel. Onze bedrijven passen bij elkaar door dezelfde persoonlijke omgang met partners en klanten. We zijn erg blij om onderdeel uit te maken van deze coöperatie,” sluit Marc Bindels af.

Corné Balemans – Ondernemer bij AWS Warmte- en Koeltechniek Breda

“Van Walraven levert naast generieke materialen ook ventilatie- in combinatie met vloerverwarmingskoelsystemen voor onze projecten. Dit verloopt inmiddels al 5 jaar soepel. De lijnen zijn opvallend kort: vragen worden meestal dezelfde dag beantwoord. Ook bij problemen worden we goed geholpen en zoeken we steeds samen naar een oplossing. Dit soepele verloop geeft ons het vertrouwen om steeds meer met Van Walraven te gaan werken.

De no-nonsense manier van communiceren draagt hier zeker aan bij. Dat is ook wat we andere installateurs willen aanraden: kies een slagvaardige partij waarbij je werkt met korte lijnen. Hierbij kan Abel ook een rol spelen: zij hebben ons geïntroduceerd en de basis gelegd voor de huidige samenwerking tussen Van Walraven en AWS.”

Gerelateerd nieuws


13 oktober 2023
100 jaar Schuurman Groep
27 april 2023
Wasco NXT GEN: vakbeurs in festivaljasje
17 april 2023
Solar uitbreiding DC in Alkmaar