5 april 2023

Rexel & Easee introduceren laden op zonnestroom


Bruggenbouwers tussen innovatie en eenvoud

E-mobility heeft een vaste plek veroverd in onze economie. Toch nemen installateurs het slechts mondjesmaat op in hun dienstenpakket, vanwege de complexiteit van de business. Rexel verlaagt de drempel met laadpaalmerk Easee, dat het
installeren van laadstations daadwerkelijk easy maakt. Specialist Raimond Looye van Rexel en Jorn van der Kuil van Easee vertellen over de kern van hun vruchtbare samenwerking.

Al 10 jaar wentelt Raimond Looye zich in de wereld van e-mobility. “In 2012 was het echt nog geen thema”, zo stelt hij. Het overgrote deel van de installatiebranche was sceptisch over de toekomstbestendigheid van e-mobility. Toch heeft de technologie zich in een rap tempo ontwikkeld.
“Als innovatieve groothandel zochten wij een paar jaar geleden een extra leverancier voor dit productaanbod; een die ons aanbod zou verrijken met vernieuwende technologie. Dat was het moment dat Easee in beeld kwam.”

  “Er is nog geen maand geweest waarin we niet samen zijn gegroeid.”

Binnen e-mobility is Easee een relatief nieuwe speler. Het green-tech bedrijf werd in 2018 opgericht in Noorwegen, maar is pas sinds begin 2021 actief in Nederland. Vanaf juni datzelfde jaar enthousiasmeert Jorn van der Kuil als sales manager consumenten en bedrijven voor het merk. Toen Easee met Rexel om tafel ging, sloeg de vonk direct over. Raimond vertelt verder: “We waren ontzettend onder de indruk. De materie van laadstations is zo complex: je moet bijna een ict’er zijn om het te kunnen installeren. Op dat vlak maakt Easee het écht heel easy voor de installateur.”

Van pallet naar zeecontainers

Binnen twee maanden was de samenwerking een feit. Rexel zag in Easee een innovatieve partij die aansloot op hun eigen visie. Tegelijkertijd vond Easee in Rexel een partner met ruime kennis en kunde van de markt. De samenwerking wierp direct zijn vruchten af: het product sloeg aan. Raimond: “In het begin bestelden wij een pallet met laadstations. Momenteel laten we zeecontainers uit Noorwegen komen, omdat de vraag naar Easee geëxplodeerd is. En dat met een product waar de hele installatiebranche aan twijfelde!” Jorn vult aan: “Er is nog geen maand geweest waarin we niet samen zijn gegroeid.”

Easee heeft een heldere designfilosofie. Jorn: “Wij willen de technologie van laadsystemen toegankelijker maken voor iedereen in de keten. Oók voor de installateur. Een team in Noorwegen houdt zich bezig met het versimpelen van het

installatieproces. Zo lanceerden wij afgelopen jaar de Installer App voor het configureren van Easee laders. Het enige wat installateurs nodig hebben, is een compatibele telefoon met NFC om de oplaad-locatie en de backplates die ze eraan willen toevoegen in te stellen en te configureren.”

Easee heeft één laadstation in het gamma. De installateur hoeft enkel de keuze te maken tussen de Easee Home en de Easee Charge. Dit hangt af van het type installatie: dit kan een installatie van een lader bij een eindgebruiker thuis zijn, of een grote installatie van meerdere laders bij bijvoorbeeld een VvE of een kantoorparkeerplaats. “De installateur en de eindgebruiker bepalen welke functies actief zijn binnen het laadstation. Dat werkt heel intuïtief; met een heldere lijst met concrete opties en mogelijkheden”, vertelt Jorn.

Nieuwe ontwikkeling: Solar Charging

Waar Jorn voorheen dagelijks vragen kreeg als ‘Heb je dan niet een heel lang verlengsnoer nodig?’ en ‘Red je het einde van de straat wel met een elektrische auto?’, hangen klanten nu aan de lijn met high tech vragen. Zoals over de mogelijkheid om je elektrische auto op te laden met zonnestroom. Recent werd deze technologie beschikbaar voor Easee laadstations in Nederland. Bestaande installaties met Easee Equalizer ontvingen hier een software update voor. “Solar charging is een prachtige ontwikkeling”, vindt Raimond. “Het is de ultieme vorm van groene stroom.” Volgens hem is het ook nog eens kostenefficiënt, gelet op de huidige salderingsregeling. “Alle energie die je opwekt met je eigen zonnepanelen en niet zelf verbruikt, gaat terug het net in. De energie die je inlevert, mag je afstrepen tegen je overige energiekosten. Maar het is natuurlijk doodzonde als jouw groene energie een paar gebouwen verderop wordt gebruikt voor kantoorverlichting. Al helemaal wanneer je ’s avonds, als de zon niet schijnt, weer grijze energie terugkoopt. Door je auto op te laden wanneer het zonnig is zet je je groene stroom kosteneffectief in.”
Dat maakt het een belangrijk verkoopargument voor installateurs in gesprekken met consumenten. Volgens Raimond hebben ook installateurs met een elektrische bedrijfswagen baat bij solar charging: “Met iedere euro die je opwekt, creëer je gratis groene kilometers.”

Easee Equalizer

Iedere elektrische auto kan gebruik maken van solar charging met een Easee laadstation. Voor een goede werking zijn minimaal zes zonnepanelen nodig, die samen minimaal 6 ampère produceren. Dit is het minimumstartvermogen van een laadsessie en kan verschillen per automerk. Aanvullend moet u beschikken over een Easee Equalizer, die overcapaciteit naar de auto stuurt om te laden. Het slimme apparaatje maakt verbinding met de energiemeter. Vervolgens zorgt het er (met de juiste instellingen in de Easee app) voor dat de totale hoeveelheid elektriciteit tussen de lader en de woning automatisch optimaal verdeeld wordt. De Equalizer zet alle niet gebruikte energie in voor het laden van de auto, zónder het verbruik van andere apparaten in de woning te verstoren.

Easy met Easee

Raimond is blij met de ontwikkeling: “Drie jaar geleden was solar charging echt nog toekomstmuziek. Ook hier zie je de kracht van Easee terug: ze maken iets heel ingewikkelds super eenvoudig en toegankelijk. Met één vinkje in de app zet je solar charging zo aan en uit.” Jorn vult aan: “Het is echt waanzinnig dat wij in zo’n kort tijdsbestek al zoveel grote en onverwachte resultaten hebben behaald.”

 

Benieuwd naar de mogelijkheden van Solar Charging? Neem contact op via benelux@easee.com of ev@rexel.nl.

Gerelateerd nieuws


13 oktober 2023
100 jaar Schuurman Groep
27 april 2023
Wasco NXT GEN: vakbeurs in festivaljasje
17 april 2023
Solar uitbreiding DC in Alkmaar