De hybride warmtepomp is goedkoper dan een volledig elektrische warmtepomp, kan op koude dagen nog steeds gebruik maken van aardgas én verlaagt de CO2-uitstoot aanzienlijk. Remeha gelooft voor het verduurzamen van de bestaande bouw dan ook in een toekomst van hybride systemen, in plaats van volledig van het gas afstappen. Rick Bruins, Business Development Manager van Remeha: “Met rendabele oplossingen krijg je de massa over de streep.”
Nederland is een gasland. Het grootste deel van de Nederlandse woningen wordt door gas verwarmd. “Het is betrouwbaar, vrijwel storingsvrij en niet duur”, aldus Rick Bruins. “Gas wordt met de tijd wel steeds prijziger en we zitten middenin de energietransitie. We moeten woningen op een andere manier efficiënt en goedkoop verwarmen. Er is veel onduidelijkheid omtrent de warmtepomp. Men vraagt zich af of je ieder huis ermee warm krijgt, of het wel echt energiekosten bespaart en wat het kost om er een aan te schaffen. Wij zeggen dan: kies voor een hybride systeem.”
Remeha biedt oplossingen voor iedere situatie. “Mensen die uit eigen initiatief verduurzamen moedigen wij alleen maar aan en we bieden voor hen allerlei mooie maatwerkoplossingen. Echter wil de massa niet zozeer verduurzamen; vooral het besparen op de energierekening is aantrekkelijk. Voor gebouwen, zoals kantoorpanden, is er een verplichting van kracht. Over minder dan twee jaar moeten kantoren minimaal energielabel C hebben. Daar kun je dus niet omheen. Voor particulieren is er niet meer dan de prijsverhoging van gas. We moeten dus zorgen dat er gunstige business cases zijn, net als bij zonnepanelen. Daar slaan mensen wel op aan.”
Bruins: “Hybride oplossingen krijgen steeds meer bekendheid. Vijf jaar geleden had een kleine groep interesse, nu is het tij gekeerd. De overheid wil volledig van het gas af, maar het is vaak slimmer om een warmtepomp naast de bestaande cv-ketel te plaatsen. Vergelijk het met een autoweg en een spoorlijn. Als de overheid de spoorlijn afschaft, wordt het veel te druk op de autoweg. En andersom. Datzelfde principe geldt voor elektriciteit- en gasleidingen. Nederlandse huishoudens verbruiken circa 10 miljard kuub gas per jaar. Volledig verduurzamen met waterstof of biogas is niet realistisch. En stroom volledig duurzaam opwekken middels zonne-energie en windmolens is ook geen optie. Door warmtepompen naast cv-ketels te plaatsen, maak je wél reële stappen. Zo schroeven we terug naar zo’n 2 miljard kuub gas per jaar, waterstof of biogas welteverstaan. De elektra die nodig is voor de hybride warmtepomp wekken we op middels zonnepanelen en windmolens.”
Rick Bruins is ervan overtuigd dat we in de toekomst met flexibele tarieven moeten werken, waarbij stroom bijvoorbeeld ’s nachts goedkoper of duurder is dan overdag. “De cv-ketel en warmtepomp analyseren continu wat de efficiëntste manier van verwarmen is, afhankelijk van de binnen- en buitentemperatuur. De warmtepomp houdt je woning zo lang mogelijk warm, indien nodig schiet de cv-ketel te hulp. Dat apparaten met elkaar ‘praten’ is niets geks meer en die trend zal toenemen. Het is niet alleen interessant voor de eindgebruiker, maar ook voor leden van Abel Installatie. Daarnaast zien we een trend in het aanbieden van hybride systemen via een werkgeversmodel met bruto-netto voordeel. Ook gaan we samenwerkingen aan met makelaars. Zodra een woning van eigenaar wisselt, kunnen we in samenwerking met installateurs een verduurzamingsslag maken. Ons vakgebied wordt steeds crucialer voor het dagelijks leven. Installateurs leveren een bijdrage aan verduurzaming, maar ook aan moderne geavanceerde technieken.”
Remeha werkt al jaren samen met Abel. Bruins: “We staan de leden bij met opleidingen, cursussen en ondersteuning. Daarnaast organiseren we samen diverse initiatieven, zoals een wijkactie met Solar en innovatieve kennissessies. Het is verstandig om tijdig in de markt te stappen en de nodige kennis en ervaring op te doen. Abel installateurs zijn duidelijk de koplopers op het gebied van duurzaamheid en realiseren veel mooie warmtepompprojecten verspreid over het hele land.”
Remeha vindt het belangrijk om installateurs te betrekken in een community. Ook Abel leden zijn hierbij betrokken. Leden van de community krijgen exclusief toegang tot trainingen en technische ondersteuning, hulp bij adviesgesprekken met klanten, leads vanuit Remeha en meer. “Een erkend hybride installateur ben je natuurlijk niet zomaar. De installateur moet niet alleen de kennis hebben, maar ook aan een aantal praktische vaardigheden voldoen, zodat we erop kunnen vertrouwen dat hij de titel Hybrid Hero ook echt zal waarmaken.”
Wanneer ben je een Hybrid Hero?
“In een oudere woning is de terugverdientijd van een all-electric systeem erg lang. De hybride warmtepomp is een mooi alternatief. Er is geen lage temperatuurverwarming nodig en de woning hoeft niet per se goed geïsoleerd te zijn. Zo behaal je zonder grote investering toch een flinke CO2 besparing”, vertelt Bruijn. “En met zonnepanelen op je dak heb je de investering binnen 4 jaar terugverdiend.”