25 maart 2020

Duurzame jaren ‘60 woning? Ja, het kan!


Alle leden van Abel&co zijn in meer of mindere mate specialist in duurzame installatietechniek. Zo ook Lammers Toepoel Installatietechniek, dat al jaren actief is met warmtepompen, zonnepanelen en zonneboilers. Als praatstuk gebruikt mede-eigenaar Toine Toepoel niet alleen het duurzame bedrijfspand, maar ook zijn eigen jaren ‘60 woning in Castricum. Vennoot Robbie Monteban nam de verbouwing onder zijn hoede en geeft ons een kijkje achter de schermen.

Lammers Toepoel Installatietechniek uit Castricum begeleidt en verzorgt projecten vanuit diverse disciplines voor aannemers, lokale overheden, zorginstellingen, onderwijsinstellingen en particulieren. De afgelopen jaren is duurzaamheid een hot topic geworden, zowel in de nieuwbouw als bestaande bouw. Voor het bedrijf was het dan ook vanzelfsprekend om het eigen bedrijfspand te verduurzamen. Sinds anderhalf jaar wordt het kantoor duurzaam verwarmd en wekken zonnepanelen op het dak de stroom op.

Samenwerkingsverband

Robbie Monteban, mede-eigenaar van Lammers Toepoel Installatietechniek, verduurzaamde de afgelopen jaren diverse bestaande woningen. Afgelopen najaar was de rijwoning van collega Toine Toepoel en zijn vrouw Ellis aan de beurt. “De woning werd oorspronkelijk verwarmd door een cv-installatie met radiatoren. Alles is gestript en opnieuw opgebouwd”, vertelt Monteban. “Allereerst heeft warmtepompimporteur Nathan de installatie in de basis berekend, uitgetekend en op maat gemaakt voor de desbetreffende woning. Samen met aannemer Ruud Martens BV en HES Elektrotechniek vormden we een sterk bouwteam gedurende de uitvoering.”

Duurzame installaties

Goede isolatie en beglazing vormden de basis. Later volgden de vloerverwarming, 30 pv-panelen en een hoge temperatuur lucht-water warmtepomp van Alpha Innotec. De installatie kan tot 70 graden verwarmen en is aangesloten op radiatoren. “Het is geen nul-op-de-meter woning, maar we komen in de buurt”, vertelt Robbie. “De technische ruimte van drie vierkante meter bevindt zich in de achtertuin tegen de gevel aan. Daar kozen we bewust voor, als pilot voor toekomstige projecten. We onderzochten hoe gemakkelijk en snel we dit zouden realiseren tegen welke prijs. Nu dit traject geslaagd is, kunnen we dezelfde constructie toepassen bij onze klanten.”

Voorbeeldproject

Het project is goed verlopen, zonder noemenswaardige valkuilen. Mede dankzij de goede voorbereiding en de wijze lessen uit het verleden wist het team de klus zonder problemen te klaren. “Dat is niet vanzelfsprekend. We namen een flinke sprong in het diepe en kregen de eerste paar keren met uitdagingen te maken in dit soort projecten. Je begint bij nul en weet nog van niets. Wij wisten ook niet direct waar we moesten beginnen, maar hebben samen met aannemers, fabrikanten en elektriciens de tijd genomen om concrete plannen te maken. Daarnaast volgden we cursussen en leerden we installaties in bedrijf stellen”, zegt Robbie. “We leerden van onze ervaringen waardoor er inmiddels niets meer misgaat. Een goed samenwerkingsverband is een must. Ik zou het collega-installateurs dan ook als tip mee willen geven. Zoek goede ondersteuning; je hebt elkaar nodig.”

Toine Toepoel – mede-eigenaar van Lammers Toepoel Installatietechniek

Sinds eind november 2019 is het huis van Toine en Ellis Toepoel zo goed als af. Toine ervaart als Ontzorgexpert nu zelf hoe het is om zorgeloos te genieten in een woning die klaar is voor de toekomst.

“Ik ben vooral trots op het afwerkingsniveau. Alles is in drie maanden tijd tot in de puntjes geregeld”, zegt Toepoel. “Voelers lezen elke ruimte in huis uit en de warmtepomp stelt de temperatuur daar automatisch op in. Mijn elektrische auto plug ik in het laadstation en de verlichting springt aan als ik de voordeur open. Daarnaast kozen we voor loop- en trapverlichting en een slim beveiligingssysteem. Het sedumdak op de aanbouw was de laatste stap.”

Showroom

Toine Toepoel profiteert regelmatig van zijn eigen duurzame ‘showroom’. “Ik nodig klanten uit om bij mij thuis te komen kijken. Thuis kan ik vragen gemakkelijker beantwoorden door mensen te laten zien wat de mogelijkheden zijn. Op de zaak komen klanten ook regelmatig een kijkje nemen, maar de manier van toepassing daar spreekt toch minder tot de verbeelding.”

Tip van Toine

“Durf in projecten vooruit te denken. Als je toch een woning aan gaat pakken, doe het dan meteen goed.”

Gerelateerd nieuws


8 maart 2024
Nieuw lid: E&B Techniekgroep
13 oktober 2023
Nefit Bosch en Struycken Installaties: Lokale expertise met internationale achterban
13 oktober 2023
Nieuw lid: Rutherm