13 maart 2018

De gaskraan gaat dicht


Duurzame transitie al ingezet door Abel-lid Kruidhof uit Stedum

Sinds de zware aardbeving in het Groningse Zeerijp begin dit jaar klinken steeds nadrukkelijker geluiden vanuit de politiek en media om woningen gasvrij te maken. Tegelijkertijd blijken particulieren en bedrijven vaker bereid te investeren in duurzaamheid. Zo oversteeg de omzetwaarde van warmte-pompen in 2017 voor het eerst die van cv-ketels met maar liefst 30 miljoen euro. Focussen op duurzaamheid loont dus. Zo ook voor Kruidhof Installatietechniek uit Stedum, slechts 3 kilometer van het door gasbevingen bekende Loppersum vandaan.

Het familiebedrijf Kruidhof startte in de jaren ’60 als leverancier van vaste en vloeibare brandstoffen. Door de opkomst van aardgas verschoof de aandacht geleidelijk naar de installatie van gastoestellen. Onder leiding van broer en zus Lukas en Carola Kruidhof, die het bedrijf van hun vader overnamen, groeide Kruidhof uit tot totaalinstallateur. Inmiddels wordt afscheid genomen van het gas en is er steeds meer interesse in duurzame alternatieven – iets waar ze bij Kruidhof Installatietechniek steeds nadrukkelijker op inspelen.

Warmtepomp niet altijd de beste oplossing
Lukas Kruidhof: “Wij zijn vooral actief in de renovatie voor particulieren en kleine ondernemingen. Klanten vragen ons regelmatig of een warmtepomp wat voor hen is. Bij nieuwbouw is het antwoord bijna altijd ja: isoleren en optimaliseren voor een warmtepomp kan dan eigenlijk altijd.

“Steeds meer klanten zijn op zoek naar een duurzame oplossing. Zorg daarom dat je altijd op de hoogte bent van de nieuwste ontwikkeling en speel hierop in. Wie dat niet doet, verkleint zijn werkveld aanzienlijk en staat over vijf jaar aan de zijlijn.”

Bij bestaande bouw ligt dat gecompliceerder: een verwarmingssysteem met radiatoren en cv-ketel volledig vervangen door een warmtepomp is vaak niet mogelijk. We moeten dan zoeken naar een voordelige hybride oplossing. Door de hoge investeringskosten lukt dat helaas niet altijd.” Toch zijn er regelmatig projecten waar het installatiebedrijf uit Stedum wél een duurzame oplossing kan bieden. Lukas Kruidhof: “Zo hebben we onlangs een warmtepomp bij een aardappelboer thuis geïnstalleerd. Via zijn bedrijf beschikt hij over een grootverbruik elektra aansluiting. Zodoende hebben we daar een warmtepomp met mogelijkheid tot elektrische naverwarming geïnstalleerd. Elektrisch naverwarmen is niet altijd mogelijk, maar dankzij die groot verbruikaansluiting is dit een prachtig alternatief voor het naverwarmen met gas.”

Groningen loopt warm voor zonnepanelen
Naast warmtepompen zijn ook zonnepanelen populair in het noordoosten van Groningen. Huiseigenaren met aardbevingsschade kwamen een tijd lang in aanmerking voor een subsidie van €4.000,- voor energiebesparende maatregelen. Carola Kruidhof vertelt: “Wij hebben vooral in die periode heel veel zonnepanelen geplaatst. Maar ook bewoners van nieuwbouwhuizen met warmtepomp benaderen ons weleens voor zonnepanelen. Na het ontvangen van de eerste jaarafrekening schrikken ze van het energieverbruik van het elektrische naverwarmen. Om dat verbruik in de toekomst te compenseren, kiezen zij voor zonnepanelen.”

Installateurs van Kruidhof plaatsen zonnepanelen op een veld in Leermens t.b.v. een dorpshuis.


Gasvrij in 2021
Al in 2021 dienen nieuwbouwwoningen en andere nieuwe gebouwen gasvrij te worden gebouwd. En ook de bestaande bouw moet stapsgewijs gasvrij worden gemaakt, zo staat beschreven in het regeerakkoord van kabinet Rutte III, dat in oktober 2017 werd gepresenteerd.

Abel Installatie helpt leden op diverse manieren in de duurzame transitie
Zo handelt Abel namens leden subsidieaanvragen voor warmtepompen af. Ook worden er algemene stappenplannen ontwikkeld die installateurs helpen bij het verduurzamen van woningen, op basis van veelvoorkomende woningtypes en energie-besparende maatregelen. Zo kan de installateur sneller een gericht aanbod doen.

Wist u dat…

• De omzet van warmtepompen (ca. €250 miljoen) in 2017 voor het eerst die van cv-ketels (ca. €220 miljoen) voorbij ging?

• Steeds meer Nederlandse topkoks kiezen voor inductie? Zo gaan o.a. topkoks Herman den Blijker en Jonnie de Boer (De Librije) al vol gas voor inductie.

• Er elk jaar zo’n 20.000 nieuwe warmtepompen worden geïnstalleerd? En dat loopt steeds verder op.

• Al 25 % van de Nederlanders op inductie kookt?

• Er in 2017 ruim drie miljoen zonnepanelen zijn geplaatst? Dat is een toename van 60% ten opzichte van 2016.

Gerelateerd nieuws


8 maart 2024
Nieuw lid: E&B Techniekgroep
13 oktober 2023
Nefit Bosch en Struycken Installaties: Lokale expertise met internationale achterban
13 oktober 2023
Nieuw lid: Rutherm