8 maart 2018

“Een goede voorbereiding is écht het halve werk”


Prefab als antwoord op het landelijke personeelstekort

In de technische sector neemt het al jarenlang schreeuwende tekort aan jonge, enthousiaste vakmensen nog immer toe. Veel installatiebedrijven worstelen met dit probleem, waardoor bouwprojecten minder snel verlopen, terwijl de klok blijft tikken. Technische groothandel Van Walraven biedt uitkomst met een prefab concept op basis van BIM. Dankzij de geprefabriceerde onderdelen en systemen die Van Walraven levert, zijn minder handen nodig op bouwlocaties. 

De technische groothandel uit Mijdrecht levert al ruim 40 jaar geprefabriceerde onderdelen en systemen aan installateurs. Toch ziet Tim Vis, regiomanager Van Walraven Midden Nederland, de vraag naar prefabricatie juist nu toenemen. “Onze overvolle werkplaats zegt genoeg: installateurs in de woning- en utiliteitsbouw zijn volop op zoek naar manieren om projecten tóch op tijd en binnen budget af te ronden.”

Snelle uitvoering

Het deskundige ‘prefabricageteam’ van Van Walraven bouwt in de werkplaats diverse materialen om tot gebruiksklare elementen, zoals leidingsystemen voor VWA en HWA, luchtkanalen en bevestigingsmaterialen. “De klant levert digitale, driedimensionale bouwtekeningen aan die wij verwerken binnen BIM (Bouw Informatie Model). Zo kunnen we alle eventuele knelpunten signaleren en snel schakelen met betrokken partijen.” aldus Tim Vis. “De prefabricaten die richting de bouwplaats gaan, zijn daardoor 100% klaar voor verwerking. De uitvoeringsfase verloopt dus vele malen sneller voor onze klanten.”

Maatwerk
Er wordt vaak gedacht dat prefab alleen interessant is bij repeterend werk, zoals een bouwproject van 100 woningen. Tim Vis beaamt dat je in dat geval tegen minimale kosten in korte tijd zoveel mogelijk prefabriceert. “Echter kan prefabriceren net zo goed interessant zijn voor een kleiner bouwproject, zoals een kantoorpand. Elk project biedt zijn eigen uitdaging, er is geen standaard voor. Dankzij BIM kunnen we vooraf vrijblijvend adviseren of prefabricage interessant is. Wij leveren de klant maatwerk, voor welk project dan ook.”

Tim Vis – Regiomanager Van Walraven Midden Nederland

De klik tussen Van Walraven en Abel

Tim Vis: “We zijn altijd op zoek naar langdurige relaties: we willen nieuwe klanten minimaal 30 jaar lang ontzorgen. De achterban van Abel bestaat uit volwassen installatiebedrijven, waar onze dienstverlening perfect op aansluit. Maar ook de manier van werken van de organisatie achter Abel past perfect bij onze werkwijze: korte lijnen, optimale service en een ‘afspraak-is-afspraak’ mentaliteit. We zijn voor Abel geen nummertje, maar partners in de breedste zin van het woord.”

 

Waterland Installatietechniek in Broek in Waterland

Leo de Boer is medevennoot van Waterland Installatietechniek en lid van Abel Installatie. Onlangs koos het bedrijf uit Broek in Waterland voor de prefab service van Van Walraven voor een project in Oostzaan.  

De zes vakmannen van Waterland Installatie-techniek staan bekend als ‘de allround-installateurs’ op het gebied van cv-ketels, waterleidingen, gas, sanitair en duurzame installaties. Leo de Boer: “Onze kracht? De persoonlijke, rechtstreekse benadering en een uitstekende dienstverlening aan particulieren en bedrijven. We denken met de klant mee en communiceren eerlijk en transparant naar onze werknemers en klanten.”


Samen voor het beste resultaat
Deze manier van werken bezorgde Waterland Installatietechniek niet alleen de Ondernemersprijs Waterland 2016, maar ook een mooie klus: de realisatie van het nieuwe bedrijfspand voor Cor Voet BV, een verwerkingsbedrijf voor wild en gevogelte uit Oostzaan. Met trots praat De Boer over het project dat hij samen met Van Walraven realiseert: “De familie Voet is al ruim 30 jaar klant. Zij gunden ons de opdracht om een bedrijfspand te ontwikkelen dat efficiënt en conform de huidige regelgeving is ingericht. We weten wat we aan elkaar hebben en zij vertrouwen op onze expertise. Dit betekent wel dat je betrouwbare partijen zoekt die bereid zijn met je mee te werken. Geberit tipte me over de deskundigheid van Van Walraven. Inmiddels werken we prettig met ze samen. We hebben nauw contact met elkaar en gaan samen voor het beste resultaat.”


Minder tijd op de bouwplaats
Waterland Installatietechniek is begonnen met het rioleringssysteem, de rest van het pand volgt gefaseerd. Leo de Boer: “BIM biedt alle betrokken partijen inzicht en samenspraak in het volledige project. Wij kijken ernaar met een technische blik, de klant met het oog op gebruikscomfort, terwijl de bouwbegeleider Hecon de uitvoeringstechnische aspecten monitort. Na akkoord van alle partijen ver-zorgt Van Walraven de prefabricage. Op de bouwplaats hoeft mijn team de prefab-segmenten alleen aan elkaar te koppelen. We voorkomen faalkosten en daarnaast beperken we de tijd op de bouwplaats tot een minimum, wat extra gunstig is tijdens de huidige wintermaanden.”


Tip van Leo de Boer:
“Een project optimaal opleveren draait niet om wat je kunt, maar om wie je kent. Durf te delen en de uitvoering uit handen te geven aan andere deskundigen. Mijn sticker zit er niet op, maar wat maakt dat uit? De klant vraagt of ik zijn project wil realiseren, het maakt hem niet uit waar ik de kennis en kunde vandaan haal.”

Gerelateerd nieuws


8 maart 2024
Nieuw lid: E&B Techniekgroep
13 oktober 2023
Nefit Bosch en Struycken Installaties: Lokale expertise met internationale achterban
13 oktober 2023
Nieuw lid: Rutherm