3 juli 2019

Hart voor het historische karakter van de stad


Haarlem staat bekend om zijn historische karakter. Het monumentale centrum wordt gedomineerd door kleine hofjes, pleinen, grachten en kerken. Rob Lasschuit van Loodgietersbedrijf Gebr. Grapendaal uit Haarlem krijgt regelmatig de eer om bijzondere projecten in en rondom deze historische stad te verzorgen. “Ik ben elke keer weer trots, hier ligt mijn hart.”

bijzonder-project-abel-installatie

Gebr. Grapendaal is van origine een traditioneel loodgietersbedrijf. In de loop der jaren zijn er steeds meer werkzaamheden aan het dienstenpakket toegevoegd, zoals cv-ketels, warmtepompen, zonnepanelen en sanitair. “We werken voor particuliere eigenaren van woningen en monumenten, aannemersbedrijven, projectontwikkelaars, woningbouwverenigingen en verenigingen van eigenaren”, vertelt Rob Lasschuit. “We verzorgen alle soorten installaties, van traditioneel tot duurzaam. Mijn hart ligt bij het renoveren van monumenten en gemeentelijke gebouwen met historische details en materialen zoals koper en zink. In elke stad waar ik kom, kijk ik bewust om me heen en raad ik anderen aan dat ook eens vaker te doen. Dan ontdek je zoveel mooie oude gebouwen.”

Geschiedenis

Rob Lasschuit en zijn team restaureerden recent een aantal woningen uit de 19de eeuw in hartje Haarlem. “Ik ben nieuwsgierig naar de achtergrond van het pand en ga naar het archief om de historie op te vragen. Met veel geluk vind ik de informatie die ik zoek. Van oude projecten zijn geen tekeningen meer beschikbaar, dus je moet het doen met foto’s. Ik laat me inspireren door de beelden en verhalen van vroeger en probeer het karakter van het pand zoveel mogelijk te behouden door middel van zinken en koperen details. We maken pinakels, torentjes, hekwerk en kapellen identiek na. Daar zijn klanten zo blij mee, dat ze onze installateurs tot drie keer toe bedanken”, vertelt Rob Lasschuit. “Je ziet vaak dat dit soort gebouwen wordt afgebroken en dat er iets voor terugkomt dat helemaal niet past bij de stijl. Dat vind ik zonde.” Rob Lasschuit speurt ook in moderne projecten naar de achterliggende geschiedenis. “Voor een klant stripten we het hele huis, om het vervolgens duurzamer op te bouwen. Op de trap plaatsten de bewoners een gedenksteen ter gedachtenis aan Joden die daar zijn gedeporteerd. Terwijl we aan het werk waren, ging ik tevens op zoek naar de geschiedenis achter de gedenksteen.”

Bijzonder project Abel Installatie

Uitdaging

Haarlem wil verduurzamen, maar dat is met alle monumentale panden soms best een opgave. “Als je de stad wil verduurzamen dan vind ik dat je ook de oude panden moet aanpakken. Het gaat ons goed af, omdat we ervaring hebben opgedaan in monumenten, kerken en oude woningen. Toch loop je in dit soort projecten soms tegen de lamp. Duurzame installaties zijn niet altijd volledig toe te passen, tenzij je een fl ink budget beschikbaar hebt. Daarnaast krijg je te maken met de monumentenzorg en organisaties die het uiterlijk van de panden niet willen veranderen. De vloeren, muren en ruiten moeten in de oorspronkelijke staat blijven, dus kan er niets aan de isolatie en het glaswerk worden gedaan.”

Zelf opleiden

Gebr. Grapendaal is een erkend leerbedrijf met 12 medewerkers en stoomt de nieuwe generatie klaar om zich thuis te voelen in deze tak van de branche. “Het draait allemaal om zelf opleiden. Wij laten de monteurs in opleiding zoveel mogelijk meedraaien, zodat ze kunnen ervaren hoe mooi het werk is. Zodra ze bij ons binnen zijn, gaan ze nooit meer weg. Vooral omdat ze de stad in lopen en om zich heen zien waar ze zelf aan bijdragen.”

Tip van Rob

“Verlies in deze energietransitie het traditionele werk niet uit het oog. Dat kan ten koste gaan van je verdienmodel.”

Bekijk hieronder een aantal prestige projecten van Rob Lasschuit:

Gerelateerd nieuws


8 maart 2024
Nieuw lid: E&B Techniekgroep
13 oktober 2023
Nefit Bosch en Struycken Installaties: Lokale expertise met internationale achterban
13 oktober 2023
Nieuw lid: Rutherm