9 maart 2018

Hoe duurzaam is Joost Brons?


Alle leden van Abel&co zijn in meer of mindere mate specialist in duurzame installatietechniek. Zo ook De Vreeden Installatietechniek uit Amersfoort, dat al jaren duurzame oplossingen verzorgt voor particulieren en bedrijven. Investeert directeur Joost Brons zelf ook in duurzaamheid? Hij onthulde ons de plannen voor zijn toekomstige bedrijfspand.

Joost Brons begon in 2004 met tien vakmannen. Inmiddels behoort hij tot de snelst groeiende totaalinstallateurs van Nederland. “Voor de grotere utiliteits- en woningbouwprojecten zijn wij door het hele land actief”, aldus de directeur. “In onze directe omgeving verzorgen we ook diensten voor consumenten. Sinds 1 januari dit jaar bieden we vanuit de nieuwe divisie ‘De Vreeden Klimaattechniek’ complete oplossingen voor klimaatbeheersing, zowel voor thuis als op kantoor. De ene week plaatsen we luchtwarmtepompen in Hema’s door heel Nederland, de andere week onderhouden we duurzame installaties bij particulieren.”

Met een personeelsbestand van ondertussen 80 man barst het huidige bedrijfspand aan de Bachweg uit zijn voegen. De locatie is te klein om efficiënt te blijven werken. Bovendien is de ooit zo rustige Bachweg door de jaren heen veranderd in een drukke straat, waardoor het bedrijf lastig bereikbaar is voor vrachtwagens. Joost Brons: “Het is dus de hoogste tijd om te verhuizen naar ons nieuwe, duurzame pand op bedrijventerrein de Isselt.”

Het nieuwe bedrijfspand van De Vreeden Installatietechniek wordt een van de duurzaamste gebouwen van Amersfoort. “We gaan zelfs stroom terugleveren. Mies Architecten ontwierp het gebouw, de aannemers leveren het casco op en wij leggen zelf de duurzame installaties aan. Zo gaan we energie opwekken met 250 pv-panelen, installeren we overal LED verlichting en heeft het pand straks de hoogst mogelijke isolatiewaarde”, vertelt de directeur trots. “De voorgevel krijgt driedubbel glas met een hoge ZTA-waarde waardoor we minder koelcapaciteit nodig hebben. De bedrijfshal en het kantoor verwarmen we afzonderlijk met twee grondwarmtepompen, waar Nathan Projects zeven boringen voor uitvoert.”

Duurzame voorzieningen

Omdat de isolatie zo goed is, is er eerder ruimtekoeling dan verwarming nodig. “Daarom koelen we het kantoor waar nodig extra bij met een luchtwarmtepomp. De luchtbehandelingskast met warmtewiel houdt daarnaast de vochthuishouding op pijl. We hopen ons nieuwe pand in juli 2018 te betrekken. Laadfaciliteiten zijn er dan nog niet, maar ik acht de kans groot dat we in de nabije toekomst op onze eigen zonnestroom zullen rijden.”

Overige projecten

“We voeren de duurzame instelling ook 100% door naar klanten. Naast de focus ons eigen kantoorpand plaatsen we dit jaar veel bioketels voor grote projecten. Zo zorgen we ervoor dat 128 woningen op bio-energie kunnen stoken. Daarnaast bouwen we een kantoorpand om tot 57 woningen, gestookt op bio-energie. De agenda staat dit jaar al volgepland. We hebben meer werk in voorraad dan een heel jaar omzet,” vertelt Joost Brons.

Duurzame tips van Joost Brons:

  1. Blijf u verdiepen in duurzame materie. Bezoek beurzen en laat u door fabrikanten informeren over warmtepompen en nieuwe methodes om een pand te verwarmen.
  2. Subsidies maken duurzame oplossingen extra aantrekkelijk. Ook wij profiteren met onze pv-panelen en warmtepompen van diverse bijdragen. Onderzoek de mogelijkheden en vergeet niet klanten erover op de hoogte te stellen.

Gerelateerd nieuws


8 maart 2024
Nieuw lid: E&B Techniekgroep
13 oktober 2023
Nefit Bosch en Struycken Installaties: Lokale expertise met internationale achterban
13 oktober 2023
Nieuw lid: Rutherm