26 augustus 2019

Hoe duurzaam is Robert Jongbloed?


Alle leden van Abel&co zijn in meer of mindere mate specialist in duurzame installatietechniek. Zo ook Rijnstreek Verwarming, dat klanten al jaren adviseert over energiebesparing met onder andere zonnepanelen, warmtepompen en lage temperatuurverwarming. Als praatstuk gebruikt eigenaar Robert Jongbloed zijn eigen duurzame appartement. Welke maatregelen heeft hij zoal getroffen?

Rijnstreek Verwarming uit Leiderdorp is in 1986 opgericht door Robert Jongbloed en zijn compagnon. Inmiddels trekt Robert Jongbloed de kar alleen, weliswaar met 10 man personeel aan zijn zijde waaronder zijn twee zoons. “Mijn zoons stomen zich klaar om de zaak over te nemen. Doordat ze fulltime meewerken, krijg ik meer ruimte om me te focussen op duurzame technieken. Duurzaamheid is de toekomst, ondanks dat er wordt gediscussieerd of we wel volledig van het gas af moeten stappen. Ik merk dat er vanuit klanten in en buiten onze omgeving veel vraag ontstaat”, vertelt Robert. “We ontzorgen klanten van deskundig advies tot de plaatsing van de installaties en de aansluiting in de meterkast. Om meer kennis te vergaren, volgen we trainingen van fabrikanten en Techniek Nederland. Daarnaast vertel ik klanten graag over mijn eigen woning. Omdat ik zelf ervaar hoe het is om duurzaam te wonen, kan ik ze perfect adviseren. Zo weet ik uit ervaring pas echt hoe belangrijk goede isolatie is.”

Duurzame voorzieningen in huis

Het jaren ’80 appartement van Robert Jongbloed in de binnenstad van Leiden wordt volledig elektrisch verwarmd. Het was een uitdaging om de bestaande bouw te verduurzamen, maar het is hem gelukt. “We hebben het hele appartement gestript, opnieuw opgebouwd en goed geïsoleerd. De buitenunit van de warmtepomp mocht van de gemeente niet zichtbaar zijn en geen overlast veroorzaken. Daarom plaatsten we de unit nabij de schoorsteen. De warmtepomp staat in mijn kelderbox. Voor de warmwatervoorziening heb ik een 400 liter boiler geplaatst, die gevoed wordt door de warmtepomp.” Omdat de woning van Robert Jongbloed een penthouse betreft met hoge plafonds, is het lastig om de hele ruimte te verwarmen. Het appartement is voorzien van vloerverwarming en twee lage temperatuurradiatoren. “De warmtepomp drijft de lage temperatuurverwarming aan, waardoor we nooit in de kou zitten en het hele appartement gelijkmatig, constant en milieuvriendelijk kunnen verwarmen. In de toekomst hoop ik op gemeentelijke goedkeuring voor pv-panelen en zonnecollectoren.”

Gerelateerd nieuws


8 maart 2024
Nieuw lid: E&B Techniekgroep
13 oktober 2023
Nefit Bosch en Struycken Installaties: Lokale expertise met internationale achterban
13 oktober 2023
Nieuw lid: Rutherm