5 november 2019

Hoe een oude woning een nieuw duurzaam leven kreeg


“Ik heb een jarendertighuis en ik ga aantonen dat ik deze energieneutraal kan maken”, zei Bredanaar Rens ten Hagen toen hij in 2016 contact opnam met AWS Warmte- en Koeltechniek. Abel Magazine sprak met Corné Balemans, eigenaar van AWS Warmte- en Koeltechniek, over deze uitdagende klus. “Als je het huis ziet, zou je denken dat het onmogelijk is.”

AWS bouwde samen met bewoner Rens ten Hagen het karakteristieke, maar verouderde jarendertighuis aan de Tilburgseweg in Breda om tot een duurzame woning. Corné Balemans en zijn team verzorgden de isolatie, een Nefit Tower Solar lucht-water warmtepomp, een Jaga Briza Fresh, Jaga Strada DBE-toestellen en thermische zonnepanelen. Later zijn de pv-panelen en driedubbelglas geplaatst. “Het is leuk dat een klant met eigen ideeën komt, dat zien we niet vaak”, vertelt Corné Balemans. “Je kunt het je bijna niet voorstellen dat verduurzamen mogelijk is in zo’n oud pand. Het huis werd warm gestookt door 7 gaskachels, had amper elektriciteit, nergens isolatie en overal kieren.”

Missie geslaagd

Er moest veel gebeuren, maar het is gelukt: Rens en zijn vrouw zitten er warm bij én de gas- en energierekening is van 400 euro naar 10 euro per maand gedaald. Balemans: “Het was een complexe klus met de nodige haken en ogen, maar alles is op zijn pootjes terecht gekomen. Het maakt me trots dat we Rens’ wens in vervulling lieten gaan. Dat er leidingen met beugels aan het plafond hangen, maakt hem overigens niets uit. Het mag allemaal gezien worden.”

Wijze les

Corné Balemans verduurzaamt vaker oude huizen, maar dit was voor hem een uitzonderlijk geval. Een wijze les: “Luister goed naar de klant en geef geen valse hoop. We bekeken goed of de wensen van Rens realistisch waren en adviseerden eerlijk over de mogelijkheden. Het is niet zomaar een installatie waarbij je enkel kiest uit een aantal merken. Neem de tijd voor een complexe opdracht. Als één schakel in het geheel niet klopt, dan kun je fluiten naar het comfort dat je voor ogen hebt.”

De bewonder over…

“Oud is niet slecht en lastig. Het is veel moeilijker om een jarentachtighuis te verduurzamen. Daar moet alles uit en vervolgens opnieuw worden opgebouwd. Een jarendertighuis is degelijk, simpel, stevig én te verduurzamen. Je moet het alleen wel goed aanpakken. Kijk naar de details en gebruik goed materiaal. Je kunt zeggen ‘dat is veel werk en het kost wat centen’. Klopt, maar pak het maar eens met beide handen aan. Het is zonde om een prachtig oud huis plat te gooien.”

Gerelateerd nieuws


8 maart 2024
Nieuw lid: E&B Techniekgroep
13 oktober 2023
Nefit Bosch en Struycken Installaties: Lokale expertise met internationale achterban
13 oktober 2023
Nieuw lid: Rutherm