24 november 2017

Een kijkje in de keuken bij Abel Installatie lid Joost Gijsbers


Alle leden van Abel Installatie zijn in meer of mindere mate specialist in duurzame installatietechniek. Zo ook Gijsbers Verwarming en Koeling uit Bladel, dat al jaren duurzame oplossingen verzorgt voor particulieren en bedrijven. Investeert directeur Joost Gijsbers zelf ook in duurzaamheid? Hij gunde ons een kijkje in zijn bedrijf én eigen woning.

“In 1979 richtte mijn vader Theo Gijsbers het bedrijf op, waarna ik in 2004 trots het stokje overnam. Qua bedrijfsvoering heb ik niet veel veranderd, maar op het gebied van installaties ben ik met de tijd meegegaan. De vraag naar duurzame oplossingen groeit al jaren achtereen; daar hebben we de afgelopen jaren al vele malen de vruchten van geplukt. Duurzame oplossingen verkopen is echter niet altijd even makkelijk. De meeste mensen kijken vooral naar hun portemonnee en niet zozeer naar het milieu. Consumenten vinden het pas interessant bij een terugverdientijd van maximaal 8 jaar. Je ziet dus dat dit soort projecten vooral slaagt als er subsidie verkrijgbaar is.”

Duurzame voorzieningen bij het bedrijf

Naast het installeren van duurzame oplossingen voor opdrachtgevers, draagt Joost Gijsbers ook zelf bij aan een groener milieu. Zo is het dak van zijn bedrijfspand bedekt met 46 pv-panelen. Voor de verwarming draaide er voorheen een Remeha Evita HR-ketel met een stirlingmotor, waarmee ook stroom werd opgewekt. “Die ketel heb ik verkocht en sindsdien zijn we overgegaan op een lucht-water warmtepomp”, vertelt de directeur. “We zijn bovendien zeer geïnteresseerd in elektrisch rijden. Maar een elektrische, betaalbare auto is pas aantrekkelijk met een grote actieradius. Zo ver is de techniek helaas nog niet.”

Duurzame voorzieningen thuis

Ook thuis investeert Joost Gijsbers in duurzaamheid. Zijn doel is om volledig gasvrij te wonen; momenteel verbruikt hij alleen nog gas als het ’s winters flink vriest. “De vorige bewoner stookte 3000 kuub gas met een gaswandketel. Toen ik het huis kocht, ging ik direct over op een zonneboiler en lucht-water warmtepomp. Toch verbruikte ik jaarlijks nog ongeveer 2000 kuub gas. Uiteindelijk ben ik overgestapt op de combinatie van een Ratiotherm buffervat, een zonneboiler en een grotere lucht-water warmtepomp. Het buffervat is als het ware de energiemanager van mijn woning, die duurzame warmte uit de zonneboiler en warmtepomp opslaat en zo efficiënt mogelijk inzet. Mijn stroomverbruik vang ik grotendeels op met de 33 pv-zonnepanelen op het dak. Vaak vertel ik klanten mijn eigen verhaal en nodig ik ze uit om bij mij thuis deze duurzame installaties te komen bekijken. Zo doet mijn huis regelmatig dienst als showroom.”

Bij Installateur Joost Gijsbers Schema

Manier van denken

Joost Gijsbers: “Duurzame installaties vergen een andere manier van denken: het draait vooral om slim combineren. Met welke oplossing kun je besparen, wat gebruik je om piekmomenten op te vangen? Wie dat op een nette, correcte en betaalbare manier doet, timmert hard aan de weg. Abel Installatie biedt hierbij een helpende hand: er worden regelmatig leerzame bijeenkomsten rondom actuele thema’s georganiseerd. Dat zijn ook mooie gelegenheden om met collega installateurs over de toekomst te sparren.”

Duurzame projecten

Joost Gijsbers heeft inmiddels diverse duurzame projecten gerealiseerd. Zo installeerde hij in Eindhoven samen met Rivusol een duurzame installatie voor onkruidbestrijding, waarbij zonne-energie een belangrijke rol speelt. “Ergon, de grootste onkruidbestrijder van Eindhoven, rijdt met onkruidbestrijdingswagens die met (bijna) kokend water onkruid verdelgen. Voorheen werd het water opgewarmd via de motor van de wagen met daarop de watertank en installatie voor het handmatig sproeien. Om het water op een duurzame manier te kunnen verwarmen voordat het de wagens ingaat, hebben wij een installatie gemaakt aan de Kanaaldijk in Eindhoven. Vijfduizend liter water wordt daar in een buffervat verwarmd, dankzij 16 zonnepanelen van ieder twee vierkante meter. Met ongeveer 70 graden gaat het water de wagen in. Hierdoor heeft de motor veel minder tijd en energie nodig om het water te verhitten en is er dus minder brandstof nodig. Dit levert een jaarlijkse besparing van 3000 liter diesel per wagen op.”

Gerelateerd nieuws


8 maart 2024
Nieuw lid: E&B Techniekgroep
13 oktober 2023
Nefit Bosch en Struycken Installaties: Lokale expertise met internationale achterban
13 oktober 2023
Nieuw lid: Rutherm