29 oktober 2018

“Pluk de vruchten van de duurzame transitie”


Auke Hoekstra is Senior Advisor Electric Mobility aan de Technische Universiteit in Eindhoven. Zijn missie: klimaatverandering voorkomen. Hij doet studies naar innovatieve manieren om elektriciteit, zon en wind te benutten, met een nadrukkelijke focus op batterij- en laadtechnologieën. Zijn resultaten presenteert hij onder andere aan leden van de Tweede Kamer en gemeentelijke instanties. We spraken hem in het Automotive Lab van TU/e over de ontwikkelingen rondom elektrisch rijden en de impact hiervan op de installatiebranche.

Het aantal bezitters van een elektrische auto groeit gestaag. Op dit moment zijn er in Nederland al ruim 130.000 elektrische auto’s verkocht. “Toch twijfelen mensen over de aanschaf van een elektrische auto vanwege de kostbare batterij”, vertelt Hoekstra. “Om een goede financiële afweging te maken, is het verstandig om naast de aanschafprijs ook te kijken naar de totale gebruikskosten over de totale gebruiksduur. Vaak wordt vergeten dat de efficiëntie van een auto met elektrische aandrijving maar liefst 95% is. Bij een auto met een brandstofmotor wordt maar 25% van de brandstof omgezet in aandrijving. Dit betekent dat een elektrische auto tot wel 3 keer meer afstand aflegt met dezelfde energie. Dat maakt wel degelijk een verschil.”

 

Kantelpunt

Als het aan de regering ligt, worden er vanaf 2030 alleen nog elektrische auto’s nieuw verkocht. “Dat verbaast me niet. De markt is volop in ontwikkeling”, vertelt Hoekstra. “De elektrische auto is bezig met een opmars. Niet alleen omdat de prijs voor accu’s zal dalen, maar ook omdat we met een volle accu steeds meer kilometers kunnen afleggen. Ik verwacht dat elektrisch rijden binnen vier jaar goedkoper is dan rijden op benzine of diesel voor meer dan de helft van de Nederlandse autokopers. Dan is de keuze snel gemaakt.”

Werk aan de winkel

Deze ontwikkeling betekent werk aan de winkel voor installateurs. Auke Hoekstra: “Klanten zijn steeds vaker benieuwd naar energiezuinige alternatieven en verwachten een eerlijk en gefundeerd advies. We verwachten een toekomst met zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen en elektrische auto’s, dus daar moeten installateurs bekend mee zijn. Het opleiden van installateurs op dat vlak is daarom belangrijk, zodat zij hun klanten alles kunnen vertellen over duurzame alternatieven. Want wie een elektrische auto overweegt, laat de laadpaal natuurlijk het liefst installeren door de vertrouwde installateur. Als je als installateur bij de klant thuis bent, durf dan te praten over de voordelen van duurzame installaties in de desbetreffende situatie. Je hebt een interessante propositie: je helpt de klant besparen. Maak daar dan ook gebruik van.”

Situatie afhankelijk

Op de vraag of iedereen direct over moet stappen op elektrisch rijden, heeft Hoekstra geen eenduidig antwoord. “Het is nog sterk van de situatie afhankelijk. Ben je veel onderweg, dan is het aantrekkelijker om voor een elektrische auto te kiezen. Maar tegelijkertijd kan het ook lastig zijn, doordat je met veel modellen nog tussentijds moet tanken.” Hoekstra rijdt zelf een Nissan Leaf. “Ik vertel anderen over elektrisch rijden, dan vind ik dat ik zelf ook mijn steentje mag bijdragen.”

Auke Hoekstra:

“Voor installatiebedrijven die voorop willen lopen in de duurzame transitie is Abel Installatie een waardevolle partner. Steeds vaker kloppen mensen met vragen bij installateurs aan. Gezien het razende tempo waarin nieuwe technieken ontstaan, is het voor de installateur onmogelijk om overal verstand van te hebben. Een samenwerking met Abel kan dan van grote toegevoegde waarde zijn. Door middel van opleidingen, cursussen en maatwerkadvies, in samenwerking met A-leveranciers, zorgt Abel dat installateurs zich in deze tijd goed kunnen verkopen.”


Robbin Becker – Product Manager Abel Installatie

 

Sterke groei
Ook voor Robbin Becker van Abel Installatie is de opmars van de elektrische auto duidelijk zichtbaar. Met name dit jaar merkt hij een sterke groei in het aantal aanvragen. “Er is serieuze interesse vanuit alle hoeken: van particulieren en bedrijven tot leasemaatschappijen en adviesbureaus. Dat komt onder andere door de toename van het aantal betaalbare elektrische auto’s, zoals de Hyundai IONIQ en Opel Ampera-E. We willen dat installateurs zich bewust zijn van deze groeiende markt”, vertelt Robbin Becker.

Ontzorging
Installateurs kunnen bij Abel Installatie terecht met alle soorten vragen en voor ondersteuning in advies- en verkooptrajecten. Ook initieert Abel Installatie regionale bijeenkomsten rondom duurzaamheid. “We organiseren regelmatig bijeenkomsten waar installateurs kennismaken met elektrisch rijden. Bovendien gaan installateurs, leveranciers en autobedrijven in gesprek om samen kansen en mogelijkheden te ontdekken. Uiteindelijk hebben we elkaar nodig om de duurzame transitie tot een succes te maken”, vertelt Robbin. “Daarnaast ga ik namens de installateur met de klant in gesprek en zoek naar de best mogelijke laadoplossing. Installateurs besparen hierdoor tijd en kunnen zich volledig focussen op de installatie. Is de installateur thuis in de materie, dan verdwijnen wij steeds meer naar de achtergrond en kan hij de aanvraag zelf in behandeling nemen.”


Berend Brink – Bedrijfsleider van Wouda Installatietechniek BV

 

Wouda Installatietechniek B.V. is opgericht in het Friese Ee. In 1962 is het bedrijf naar Dronten verhuisd. Begonnen met elektra en loodgieterswerk, is Wouda nu in te schakelen voor veel meer disciplines. Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel en het installatiebedrijf plaatst al jaren laadstations bij particulieren en bedrijven.

 

“We hebben de afgelopen jaren geïnvesteerd in duurzame technieken, waaronder laadoplossingen. In nieuwbouwprojecten merken we inmiddels een grote vraag naar (meerdere) laadaansluitingen. Ook in de bestaande bouw ontstaat steeds meer belangstelling en dat gaat alleen maar toenemen. Voor mij is het dan ook logisch dat ik bekend moet zijn met de nieuwste technieken”, vertelt Berend Brink.

Brink wijst nieuwe en bestaande klanten altijd op duurzame oplossingen. “Duurzaamheid is inmiddels ingebakken in onze bedrijfsfilosofie. We proberen de klant zo breed mogelijk te adviseren over diverse laadoplossingen. Het is daarbij wel belangrijk dat je openstaat voor de wensen en ideeën van de klant. Pas dan kun je goed maatwerk leveren en klanten aan je binden. Omdat we niet altijd de tijd hebben om grote opdrachten van A tot Z zelf te realiseren, is de ondersteuning van Abel Installatie voor ons een goede oplossing. Abel Installatie neemt het voorbereidend werk uit handen waardoor wij ons kunnen focussen op het installatiewerk.”

 

 

Gerelateerd nieuws


8 maart 2024
Nieuw lid: E&B Techniekgroep
13 oktober 2023
Nefit Bosch en Struycken Installaties: Lokale expertise met internationale achterban
13 oktober 2023
Nieuw lid: Rutherm