2 januari 2022

RE-Source: al 42 jaar expert in duurzame energieoplossingen


RE-Source uit Veldhoven mag zich met recht pionier noemen op het gebied van duurzame energie-oplossingen. Samen met studiegenoot John van Dam richtte Egbert Gramsbergen het bedrijf op in 1979. Onder de naam Zonnevang werden voor die tijd revolutionaire zonneboilers ontwikkeld, geproduceerd en geïnstalleerd. In de loop der jaren veranderde de koers en werd in 2004 onder de naam RE-Source ingezet op de toepassing van duurzame energieoplossingen. In januari 2021 droeg de oprichter de sleutel over aan zijn schoonzoon René Klein. “Wij zijn altijd blijven geloven in de markt van duurzame energie, door pieken en dalen heen.”

René Klein is al sinds 2011 aan het installatiebedrijf verbonden. In 2018 werd hij mede-eigenaar en inmiddels staat hij dus zelfstandig aan het roer. “We hebben de afgelopen jaren veel veranderingen doorgevoerd: een nieuw pand, een nieuwe huisstijl en een nieuwe website. Hiermee willen we maximaal inspelen op de allerbelangrijkste verandering: de alsmaar stijgende interesse in duurzame energieoplossingen. Momenteel vormen installatie en onderhoud van zonnepanelen onze core-business, maar de interesse in warmtepompen en laadpalen stijgt hard. We zien dat veel particulieren uiteindelijk richting de All-Electric woning willen gaan.”

Maatwerk en klanten

Voor René staat maatwerk centraal in ieder project. “Alle duurzame installaties vergen maatwerk, om aan de behoeften van de klant te voldoen én om rendement te kunnen leveren. We gaan dus altijd naar klanten toe voor opnames en adviesgesprekken. Ook gaan we redelijk ver in esthetiek: zoals ik het in mijn huis wil zien, zo werken we het ook af bij de klant. We willen installaties met een gouden randje achterlaten.” De decennialange ervaring en doorontwikkeling van het aanbod, zorgen ervoor dat particuliere klanten steeds terugkeren bij RE-Source. René: “Zo hebben we in de jaren ‘80 vele zonneboilers geïnstalleerd. Die klanten bedienen we nu nog steeds. De zonneboilers zijn na zo’n 30 jaar vaak nog in bedrijf, maar inmiddels zijn de daken ook voorzien van zonnepanelen. Momenteel komen ze terug voor een warmtepomp en misschien wel een elektrische laadpaal. En wie weet kunnen we ze in de toekomst helpen met het opslaan van opgewekte energie in accu’s.”

Onderzoekstrajecten

Om het kennisniveau continu te blijven ontwikkelen, is RE-Source partner van verschillende onderzoekstrajecten. “Op de Universiteit van Eindhoven werken we bijvoorbeeld regelmatig samen met TNO. Op het dak van een van de campusgebouwen worden allerlei prototypes van toekomstige duurzame energieoplossingen uitvoerig getest. Wij zijn vaak betrokken bij het praktische gedeelte van deze onderzoeken. We helpen dan om de installaties te realiseren en denken mee om onderzoek in de praktijk mogelijk te maken,” aldus Klein.

Samenwerkingen met collega-installateurs

RE-Source werkt ook regelmatig samen met andere installateurs en bedrijven. De duurzame expert heeft weliswaar de kennis over duurzame energieoplossingen in huis, maar beschikt niet altijd over voldoende handjes. “Dan schakelen we collega-installateurs in”, aldus René Klein. “Dat zorgt voor mooie win-win-win situaties: wij kunnen meer installaties realiseren, de collega-installateur
doet kennis en ervaring op en de klant is sneller geholpen.”

RE-Source neemt soms ook als onderaannemer het complete plaatje rondom duurzaamheid uit handen, om installatiebedrijven of aannemers te ontzorgen. Aan bedrijven die willen groeien in de duurzame energiemarkt, wil René de volgende tip meegeven: “Het succes begint bij de kennis en kunde binnen je bedrijf. Maar schroom niet om vakmensen uit de branche om je heen te verzamelen.”

Doorgroeien met Abel Installatie

RE-Source is sinds 2015 lid van Abel. René: “We waren al vaak getipt door tevreden collega-bedrijven. Naarmate ons bedrijf groeide, werd Abel steeds interessanter. Voor ons is vooral de gecentraliseerde inkoop en facturatie een meerwaarde van ons lidmaatschap. Het overgrote deel van onze leveranciers zijn aangesloten bij Abel. De hoeveelheid administratie die zij uit handen nemen, door bijvoorbeeld de incasso’s van facturen te regelen, scheelt ons veel tijd. Ook is het erg overzichtelijk: we krijgen iedere week één overzicht met alle deelfacturen van onze toeleveranciers.
Bovendien halen we altijd wel iets nuttigs uit de evenementen die Abel organiseert. Het lidmaatschap bevalt dus prima!”

Gerelateerd nieuws


8 maart 2024
Nieuw lid: E&B Techniekgroep
13 oktober 2023
Nefit Bosch en Struycken Installaties: Lokale expertise met internationale achterban
13 oktober 2023
Nieuw lid: Rutherm