20 maart 2019

Twee generaties in één bedrijf: kloof of kans?


Zijn Gerard Mulder (58) en Chris Mulder (27) van Mulder Installatietechniek eensgezind of verschillen ze juist van mening? Abel Magazine vroeg de twee generaties het hemd van het lijf.

In 2025 werkt iedere installateur op locatie met een tablet.

‘’Met alle administratieve en voorbereidende handelingen zeker, ook voor het bestellen van materiaal. Het werk zelf zal voorlopig nog vanaf tekeningen worden gedaan, dat werkt beter. Een tablet overleeft het niet in de regen op een betonnen vloer”, zegt zoon Chris. Vader Gerard denkt daar anders over: “Zeker wel! We ervaren nu al een groot voordeel: het werkt nauwkeuriger en sneller. Bovendien kunnen we digitaal veel informatie naar monteurs en klanten sturen.”

24/7 bereikbaar of alleen tijdens kantooruren?

“24/7 bereikbaar en dat ben ik nu eigenlijk ook al”, zegt Chris. Gerard: “Ik vind dat we altijd bereikbaar moeten zijn voor storingen en problemen, maar alle overige vragen kunnen we ook tijdens kantooruren beantwoorden. Altijd bereikbaar zijn, zou betekenen dat we geen vrije tijd meer hebben, zelfs niet op zondagmorgen…”

Klantcontact: appen of bellen?

Chris: “Ik app al een tijdje met vaste zakelijke klanten, maar ik bel liever. Dat voelt serieuzer aan. Toch is het voor de klant gemakkelijk: die zal ’s avonds sneller een appje sturen dan bellen. Vaak gaat het dan wel om vragen die ook de volgende ochtend beantwoord kunnen worden. Voor mijn vader is appen daarentegen absoluut verboden.” Gerard: “Klopt, ik vind het zo onpersoonlijk.”

Producten en serviceverzoeken kunnen over 10 jaar door gebruikers zelf worden besteld en ingepland.

“Ik verwacht dat producten wel zelf besteld kunnen worden. Dat kan bij sommige fabrikanten nu al. Serviceverzoeken zelf inplannen zou mooi zijn, maar het is in de praktijk lastig”, vertelt Chris. Waarop Gerard hem aanvult: “Werkte het maar net zo makkelijk als het inplannen van een kappersafspraak. De uren die je nodig hebt, kun je van tevoren inschatten, maar nooit zeker weten. Onderhoudsafspraken zouden wel zelf ingepland kunnen worden.”

Ik hoop dat Mulder ooit overgaat naar mijn (klein)kind vs. Ik hoop dat ik Mulder ooit goed kan verkopen.

Chris: “De zaak verkopen, kan ik niet over mijn hart verkrijgen. Het zou mooi zijn als ik het later aan mijn kinderen over kan dragen.” Gerard: “Mulder is onze trots. Ik zou het natuurlijk fantastisch vinden als het bedrijf in de familie blijft en ik het nog mee mag maken. Bovenal hoop ik vooral dat ze gelukkig zijn. Dan ben ik dat ook.”

Om over 20 jaar nog relevant te zijn als bedrijf moeten we…

Chris: “…extra adviseren in de beginfase van een project. Dat kost veel tijd en energie, maar kan leuke projecten opleveren. Ook hoop ik met meer partijen samen te werken, zoals met Abel Installatie. Dat zijn duurzame verbanden die nu en in de toekomst relevant zijn. Gerard: “… energie steken in het opleiden van medewerkers en nieuwe technieken aan durven pakken. Chris is actief met het opleiden van de jongens; hij zit er goed achteraan.”

Mulder Installatietechniek: twee generaties | Abel Installatie

Over Mulder Installatietechniek

Mulder Installatietechniek is al ruim 30 jaar een begrip in Deventer en omstreken. De mannen van Mulder zijn meesters in montagewerk: in nieuwbouwprojecten, maar ook op renovatiegebied. Alle disciplines zijn in één bedrijf verenigd; van alle gas-, water- en lichtvoorzieningen tot en met de volledige aanleg van communicatie- en beveiligingsinstallaties, duurzame verwarmingstechnieken en klimaatinstallaties.’’ Het bedrijf werd opgericht door Gerard Mulder, die nog steeds aan het roer is. “Toen ik met het bedrijf begon, was ik bijna net zo oud als Chris”, vertelt Gerard Mulder. “Ik zie mezelf terug in hem. Gaat het Chris niet snel genoeg, dan zul je dat horen. Ik had vroeger ook geen rust in mijn kont. Nu kan ik beter het overzicht bewaren en drie keer nadenken voordat ik beslissingen maak. Met tekenen en computerzaken kan ik de jeugd niet meer bijhouden, maar ze blijven bij me aankloppen voor advies. We vullen elkaar aan en fantaseren samen over de toekomst.”

Zoon Chris Mulder stoomt zich klaar als opvolger. “Toen ik een jaar of 10 was, liep ik al rond in het magazijn. Ook tijdens mijn studie draaide ik veel uren mee in de bouw. Ik ben sinds vijf jaar werkvoorbereider en heb één grote ambitie: als tweede generatie Mulder in de schoenen van mijn vader treden.”

Gerelateerd nieuws


8 maart 2024
Nieuw lid: E&B Techniekgroep
13 oktober 2023
Nefit Bosch en Struycken Installaties: Lokale expertise met internationale achterban
13 oktober 2023
Nieuw lid: Rutherm