14 september 2021

Tweelingbroers Jongbloed maken eensgezind hun toekomstplannen


In 1986 stapte Robert Jongbloed in het installatiebedrijf van zijn vader. Later richtte hij met een compagnon Rijnstreek Verwarming op. Inmiddels werken de zonen van Robert, tweelingbroers Thomas en Matthijs, al 8 jaar in het familiebedrijf. Twee jaar geleden nam Thomas zelfs 75% van de aandelen over. Zijn wens is om het bedrijf uiteindelijk volledig over te nemen. Het team bestaat nu uit 10 werknemers, met 3 mensen op kantoor en 7 monteurs in de buitendienst.

Voor hun vader was het niet persé een must, maar voor de tweelingbroers Thomas en Matthijs was het een logische stap om beide in het familiebedrijf Rijnstreek Verwarming te stappen. Na het VMBO volgde Thomas de opleiding Verkoopspecialist op het ROC. “Al snel kwam ik tot de conclusie dat ik daar niet op mijn plek zat en meer kon leren op de werkvloer, onder de vleugels van mijn vader”, aldus Thomas. “Nadat ik een jaartje van alle facetten binnen het bedrijf heb geproefd, koos ik definitief voor het installatievak. Ik ben teruggegaan naar het ROC en heb mijn diploma’s behaald voor Eerste Monteur Niveau 3 en onze erkenning Gas & Water.”

Thomas richt zich vooral op de buitendienst. “Wat ik leuk vind is de techniek, maar ook het leiden van het bedrijf, de klantcontacten en het stukje verkoop. Ik zorg ervoor dat iedereen op de juiste plek en tijd aanwezig is. Totaalonderhoud is heel belangrijk. Inmiddels heb ik al een flink bouwteam om me heen verzameld, zodat ik me meer kan richten op het totaalpakket. Dit wordt tegenwoordig ook steeds meer van een installatiebedrijf verwacht.”

Matthijs heeft wat langer gestudeerd. Na de havo ging hij naar de Haagse Hogeschool om Bedrijfskunde te studeren. Deze studie heeft hij succesvol afgerond. “Aangezien er op ons kantoor dringend iemand nodig was die de administratieve taken op zich nam, ben ik op die stoel gaan zitten”, aldus Matthijs. “Vanaf dat moment ben ik steeds meer taken op me gaan nemen. Momenteel ben ik fulltime bezig met alles wat met cijfers te maken heeft. Het is een bewuste keuze om verder geen verantwoordelijkheden te hebben binnen het bedrijf. Voorlopig zit ik zo prima op mijn plek; we zullen zien wat de toekomst brengt. Hier staan we als tweelingbroers gelukkig samen achter.”

Herinneringen

De vader van de tweeling was altijd druk met zijn bedrijf, dus de jongens kwamen er regelmatig. Zo haalde hij hen tussen de middag op van school. Thomas: “We gingen dan langs de supermarkt en aten een broodje op kantoor. Als er nog tijd was bracht hij ons terug, of hij vroeg één van de monteurs.” Toen Thomas net in het bedrijf kwam, nam zijn vader hem mee naar de GasNed dagen. “Hij stelde me dan aan diverse mensen voor. Zo ben ik langzaam de installatiewereld ingerold.“

Eeneiige twee-eenheid

Matthijs draagt tegenwoordig een bril, wat het makkelijker maakt voor mensen om de eeneiige tweeling van elkaar te onderscheiden. Qua karakter zijn ze vooral complementair. “We kunnen goed zonder elkaar én vullen elkaar ook goed aan. In de kern hebben we hetzelfde doel voor ogen: service en kwaliteit staan bij ons beide bovenaan. Onze kracht is dat wij heel duidelijk weten wie welke taken en verantwoordelijkheden heeft binnen het bedrijf. En dat werkt goed. ”

Lidmaatschap Abel

Rijnstreek Verwarming B.V. is al ruim 20 jaar tevreden lid van Abel Installatie. “Dankzij het lidmaatschap hoeven wij het wiel niet opnieuw uit te vinden. Daarmee besparen we veel tijd, voornamelijk op het gebied van inkoop. We hoeven niet met allerlei verschillende leveranciers te schakelen en onderhandelen én profiteren altijd van de beste prijzen.”

De toekomst

De broers willen de komende jaren zeker moderniseren. “Laatst hebben we het pand aan de buitenkant opgeknapt”, aldus Thomas. “Maar er zijn nog veel meer wensen. Zo willen we de bedrijfswagens en kleding een opfrisser geven en ons pand verduurzamen met een warmtepomp. Ook om aan onze klanten te tonen. Verder willen we jongere leerlingen aantrekken om zich te kunnen ontwikkelen en te leren van de oudere monteurs. En onze huidige monteurs kunnen vast ook leren van de jonge generatie. Zo willen we in 10 jaar onze klanten op elk vlak kunnen ontzorgen. We zijn allebei ontzettend gedreven om hier nog iets veel mooiers van te maken.“

Foto: Robert Jongbloed, de vader van de tweeling

Gerelateerd nieuws


8 maart 2024
Nieuw lid: E&B Techniekgroep
13 oktober 2023
Nefit Bosch en Struycken Installaties: Lokale expertise met internationale achterban
13 oktober 2023
Nieuw lid: Rutherm