Voor veel installateurs is het vinden van geschikt personeel een van de grootste uitdagingen van dit moment. HeatTransformers uit Woerden, één van de jongste bedrijven binnen het ledenbestand van Abel Installatie, deelt graag haar ervaringen op dit vlak. Stijn Otten en Gijs van Vrede begonnen het bedrijf in november 2018, en werken inmiddels met een team van bijna 40 mensen. Wat is hun geheim?
De twee oprichters startten zonder achtergrond in de installatietechniek, maar mét een sterke visie. “Gijs heeft werktuigbouwkunde gestudeerd, ik studeerde bedrijfseconomie”, aldus Stijn. “We hebben ons heel bewust gefocust op warmtepompen. Deze technologie is veel verder doorontwikkeld dan de doorsnee consument denkt. Het wordt al heel veel toegepast in andere landen, maar ook in de automobielindustrie, luchtvaart en ga zo maar door. In Nederland is de toepassing voor woningen nog niet goed ingevoerd, omdat gas al decennialang de vanzelfsprekende energiebron is. Maar met de huidige efficiëntie van warmtepompen, stijgende gasprijzen en steeds beter geïsoleerde huizen, wordt de businesscase steeds interessanter.”
Een ander gat in de markt zagen de eigenaren in het feit dat goede warmtepompmonteurs eigenlijk nog niet bestaan. Stijn: “Het vergt kennis op verschillende vlakken: elektro-, cv- en koudemiddeltechniek. Dus we moeten iedereen in grote mate zelf opleiden. Met volle focus op slechts een tweetal merken, leerden we snel wat er voor nodig is om warmtepompen goed te laten functioneren. Dat ging al heel snel goed, waardoor partijen als Green Choice en Vereniging Eigen Huis vroegen hoe wij onze successen behaalden. We converteerden veel beter, de installatiekwaliteit is beter en de klanten zijn blijer. Uiteindelijk hebben ze ons gevraagd om ons concept landelijk uit te rollen, zijn we gaan werken met installatiepartners en zijn we flink gegroeid.”
HeatTransformers leidt personeel op in de HeatTransformers Academy. De opleiders zijn mensen uit het vak. “Zij begeleiden de technisch inhoudelijke aspecten van de opleidingen. Daarnaast hebben we leermodules omtrent het gebruiken van satellietbeelden voor offertetrajecten, het aanbieden en verkopen van warmtepompen. We kopen niet zomaar cursussen in, we steken echt tijd en energie in het leerproces. Dat zorgt voor hoge slagingspercentages voor onder andere f-gassen. Minstens zo belangrijk is de handelsbekwaamheid. Daarom hebben we proefopstellingen, steigers die ze moeten bouwen, leidingtracés die ze moeten neerleggen, muurtjes waar ze doorheen moeten boren. Sommige mensen hebben nog nooit een boor vastgehad. Al die stappen moeten ze doorlopen. Pas daarna kunnen ze als volwaardig lid meedraaien.”
Het vergt geduld en doorzettingsvermogen om met onervaren mensen te werken. Zeker als hetzij-instromers of statushouders betreft. Maar de voldoening is voor Stijn des te groter. “We kijken bij het aannemen van mensen meer naar houding en gedrag, dan naar technisch-inhoudelijke kennis. Je moet het écht willen, gemotiveerd zijn om er een succes van te maken. En accepteren dat het niet zonder slag of stoot gaat. Taalbarrières, technische tekortkomingen: alles is op te lossen. Wij bieden iedere medewerker die eraan toe is, alle ruimte om te groeien. Als ze een idee hebben, mogen ze het uitwerken. Wie verantwoordelijkheden wil, mag zich versneld bewijzen. En zij-instromers krijgen bij ons evenveel kans als iemand met een technische achtergrond. We accepteren dat een nieuweling minder of soms zelfs niet productief is. Komen we door de beginfase heen, dan creëer je hele loyale werknemers. Binnen 3 maanden hebben de meesten al alle ervaring die nodig is om een warmtepomp zelfstandig te monteren.”
“Eén dag in de maand zijn we met z’n allen bij elkaar. Mensen verklaren ons voor gek, omdat we daarmee 5% van de potentiële omzet om zeep helpen. Maar voor ons werkt het juist als een versneller. De helft van ons personeel begint normaal gesproken om kwart voor 7 en is vanaf half 8 buiten de deur, de andere helft begin om 09:00 uur. Dankzij die dag dat we samen zijn, stijgt het teamgevoel, kunnen we processen goed afstemmen, om elkaar beter te leren kennen en van elkaar te leren.”
HeatTransformers werkt momenteel met een eigen team van bijna 40 mensen. De helft daarvan begeleidt het goed doordachte proces van verkoop tot advies, werkvoorbereiding en nazorg, de overige 20 plaatsen de warmtepompen. Daarnaast werkt HeatTransformers met een groeiend netwerk van lokale installateurs. Stijn: “Sommige partners hebben al ervaring met warmtepompen en weten hoe lastig het klantproces kan zijn. Daarnaast is het goed inregelen van een systeem vaak een uitdaging. Op die twee vlakken helpen wij vooral. Installatiepartners werken daarom heel graag met ons. We spreken dezelfde taal, denken als een installateur, we verkopen en bereiden de installatie voor en plannen de installaties meer dan een maand vooraf in. “We zijn continu op zoek naar installatiepartners en ook installateurs die met ons en bij ons willen werken. Die mogen ons altijd direct benaderen.”
“Ik heb in Syrië bouwkunde gestudeerd en wilde graag werken bij een installatiebedrijf. Via een vriend kwam ik 2,5 jaar geleden terecht bij HeatTransformers. De werkwijze en de mensen binnen het bedrijf spraken me aan. En de gedachte dat we helpen om de CO2-uitstoot terug te brengen maakt me trots. De taalbarrièrre maakte het leren moeilijk, maar ik ben nu uitvoerend monteur. Bijna dagelijks monteer ik een warmtepomp in een particuliere woning. Binnenkort wil ik deeltijd gaan studeren op HBO-niveau in Rotterdam. Dat gaat in goed overleg met HeatTransformers. Ik wil graag werkvoorbereider en misschien wel projectleider worden. Dat zou een mooie volgende stap zijn.”
“Vanaf 1990 heb ik tientallen jaren bij verzekeraars gewerkt. Door omstandigheden ben ik uiteindelijk in de WW belandt. Vanuit het UWV kreeg ik de tip om een werk/leertraject aan te gaan. Toen iemand me wees op de functie leerling-installateur warmtepomp bij HeatTransformers, werd ik daar wel enthousiast van. Tijdens de gesprekken klikte het ook meteen, zowel met de eigenaren als de overige teamleden. Ik heb eerst als installateur gewerkt, maar uiteindelijk heb ik mijn plek gevonden op het logistieke vlak, in het magazijn. Hier kan ik mijn kennis van het installatieproces goed kwijt, door collega’s te helpen met de juiste materialen én praktisch advies.”