18 juni 2021

Van horecamedewerker naar installatiemonteur


Ester Gerding (43) besloot na ruim 25 jaar in de horeca een overstap te maken naar de installatietechniek. Ester wordt momenteel opgeleid tot installatiemonteur en werkt vier dagen in de week bij Totaalinstallateur Kruidhof. “Ik word met open armen ontvangen en krijg van klanten regelmatig positieve reacties: wat leuk, eindelijk een keer een vrouw!”

Ester studeerde aan de Hotelschool en werkte jaren als medewerker en bedrijfsleider in de horeca. Na gesprekken met meerdere loopbaancoaches gooide ze het roer om. “Ik ben handig, houd van klussen en was toe aan een nieuwe uitdaging. Ik besloot me om te scholen tot installatiemonteur. Daarvoor benaderde ik een opleidingscentrum en Totaalinstallateur Kruidhof. Ze waren beiden enthousiast. Een week later ben ik op maandag gestart met mijn opleiding en liep ik dinsdag al een dag mee met Lukas Kruidhof, mijn leermeester.”

Uitdaging

In het begin dacht Ester: waar ben ik aan begonnen? “Ik moest op een hoge steiger van 8 meter staan. Gelukkig was Lukas erbij; wij werken goed samen en hij heeft veel geduld. Fijn samenwerken is zo belangrijk, zeker als je uit een totaal andere richting komt. Ik voelde meteen dat ik de goede keuze heb gemaakt en dat het gewoon even wennen was.” Intussen is Ester twee jaar verder, plaatst ze zelf cv-ketels, installeert ze samen met een collega zonnepanelen en heeft ze bijna haar eerste diploma op zak. “Ze zijn blij met mij en ik vind alles leuk, op de werkzaamheden op hoogte na. Ik denk ook dat het helpt dat ik uit de horeca kom. Ik ben flexibel en houd van hard werken. Ik ben blij dat ik snel heb doorgepakt. Als ik langer had gewacht, had ik het misschien niet meer gedurfd. Na mijn huidige opleiding wil ik verder leren of me specialiseren. Ik geef eerlijk toe dat het voor vrouwen vaak fysiek te zwaar is, daarom overweeg ik een extra opleiding tot servicemonteur.”

Zij-instromers

Carola Kruidhof, mede-eigenaar van Totaalinstallateur Kruidhof, had nog niet eerder een zij-instromer in dienst. Toen Ester op gesprek kwam, wist Carola gelijk dat zij geschikt zou zijn. “Ester is een doorpakker, heeft geen 9-tot-5 mentaliteit en kent haar verantwoordelijkheden. Daarnaast vind ik het stoer dat je zo’n overstap durft te maken. We krijgen veel positief verraste reacties op het feit dat we een vrouwelijke monteur in dienst hebben. Dat verbaast me, want waarom niet? Ik vind het heel normaal”, zegt Carola. “We hebben in de branche handen tekort. Ik zou andere installatiebedrijven zeker zij-instromers aanraden. Man of vrouw, dat maakt niet uit.”

Bij Kruidhof is het merendeel minimaal 25 jaar in dienst. “Ik zie mijn werknemers als collega’s en werk nauw met ze samen. We proberen het iedereen naar hun zin te maken. Als monteurs iets nodig hebben, dan laat ik ze mee beslissen wat we het beste kunnen bestellen. Dat werkt fijn voor beide kanten. Daarnaast speelt het dorpskarakter een grote rol, denk ik. We zijn wie we zijn en doen niet moeilijk.”

Gerelateerd nieuws


8 maart 2024
Nieuw lid: E&B Techniekgroep
13 oktober 2023
Nefit Bosch en Struycken Installaties: Lokale expertise met internationale achterban
13 oktober 2023
Nieuw lid: Rutherm