21 april 2021

Waterzijdig inregelen lastig? Niet meer!


Woningbezitters (en dus ook woningbouwcorporaties) zijn sinds maart 2020 verplicht om een cv-installatie waterzijdig te laten inregelen. Dit geldt alleen bij woningen waar de warmtebron, cv-ketel of (hybride) warmtepomp wordt vervangen of vernieuwd. Maar ook wanneer meer dan 30 procent van de afgifteapparaten zijn vervangen.

Bij het vervangen van de warmtebron is het tevens verplicht om per verdieping of per ruimte de temperatuur te kunnen regelen. Voor de installateur betekent dit extra tijd en vaak vervanging van radiatorafsluiters. IMI Hydronic Engineering biedt installateurs slimme oplossingen en gepaste begeleiding.

Ed IJtsmaUit onderzoek blijkt dat nog maar weinig installateurs bekend zijn met waterzijdig inregelen en de verplichting ervan. “En als installateurs er weet van hebben, wordt er vaak niets mee gedaan. We werken al jaren met Abel Installatie samen aan kennisoverdracht, om de leden zo goed mogelijk te informeren over nieuwe technieken, producten en de wetgeving. De kennis rondom waterzijdig inregelen is ondermaats.”

“Terwijl waterzijdig inregelen verplicht is én bijdraagt aan een maximaal rendement van een cv-installatie, warmtepomp of warmtenet. Testen wijzen op besparingen tot 30 procent”, aldus Ed IJtsma, Accountmanager Groothandel bij IMI Hydronic Engineering. “We organiseren trainingen en webinars om bij installateurs weerstand weg te nemen. Installateurs worden meegenomen in de nut en noodzaak van het inregelen. Naast een concreet stappenplan en simpele tools om direct aan de slag te kunnen, presenteren we ook voorbeeldscenario’s.”

Pionier

IMI Hydronic Engineering is één van de divisies van IMI plc – een wereldwijd opererende engineeringgroep die al decennialang de precieze bewegingen van vloeistoffen in een hele reeks industrieën en toepassingen optimaliseert. Voor het summum op het gebied van producten voor klimaatregeling, sectorkennis en geïntegreerde oplossingen moet je bij IMI Hydronic Engineering zijn. Het realiseren en onderhouden van de meest kostenefficiënte, betrouwbare en functionele HVAC (verwarming, ventilatie, airco)-installaties, vormen de basis van de missie van IMI.

IJtsma: “Wij zijn een pionier op het gebied van waterzijdig inregelen. In 1957 brachten we de eerste inregelafsluiter op de markt. Met onze uitgebreide range inregelafsluiters, regelafsluiters en motoren kunnen installateurs op doeltreffende wijze perfect presterende installaties verzorgen.”

IMI Heimeier Eclipse

Een van de nieuwste producten is de IMI Heimeier Eclipse. Deze thermostatische radiatorafsluiter heeft een unieke geïntegreerde debietregelaar. Het gewenste debiet (30 tot 300 l/h) wordt voor elke radiator direct ingesteld op de Eclipse. Het ingestelde debiet wordt niet overschreden. Zelfs niet als er een overdebiet is, bijvoorbeeld door het sluiten van andere afsluiters of tijdens de opwarmfase in de ochtend.

“Deze 300-liter-variant is alleen bij IMI verkrijgbaar. We liepen tegen beperkingen aan vanwege de groeiende markt en steeds grotere installaties, zoals warmtepompen. Bij IMI Heimeier drongen we dan ook aan op deze uitbreiding. De eerste test heb ik zelf uitgevoerd in Rijen en nu is de Eclipse 300 l/h een feit. Waterzijdig inregelen is voortaan klaar in een handomdraai. De afsluiter regelt het debiet automatisch en onafhankelijk van het drukverschil. Hierdoor zijn ingewikkelde berekeningen om de instellingen te bepalen overbodig.”

FOTO APP

IMI HyTools

Het optimaliseren van een systeem was nog nooit zo eenvoudig, dankzij de alles-in-één gebruikersvriendelijke hydronische calculatie app voor HVAC professionals. De app zit vol met data om complexe berekeningen te vereenvoudigen, zoals radiator- en leidingdiameter berekening, eenheidconversies, debiet, Dp, vermogen en afsluiterberekeningen.

Daarnaast biedt de HyTools-app een uitgebreide module voor drukbehoudselectie. Hiermee kunt u een gedetailleerde selectie maken van de IMI Pneumatex drukbehoud-, vuil- en/of luchtafscheiders en ontgassingsproducten, zoals Statico, Compresso, Transfero en Vento voor verwarmings-, koel- en solarsystemen.

Over IMI Hydronic Engineering

IMI Hydronic Engineering is marktleider in het realiseren van energiezuinige oplossingen voor het binnenklimaat en leveren uitstekend presterende kwaliteitsproducten en diensten voor het efficiënter in-/regelen van HVAC-installaties. Lees meer over IMI Hydronic Engineering.

Gerelateerd nieuws


8 maart 2024
Nieuw lid: E&B Techniekgroep
13 oktober 2023
Nefit Bosch en Struycken Installaties: Lokale expertise met internationale achterban
13 oktober 2023
Nieuw lid: Rutherm