Zowel consumenten als bedrijven zien zonnepanelen steeds meer als een volwaardige energie-opwekker. Er is vraag naar duurzame dakoplossingen die op een efficiënte, fraaie en betrouwbare manier aan de totale energievraag voldoen. Directeuren van Disselhorst Totaal Installateur en Installatiebedrijf Veerman vertelden ons met trots over de zonnepanelenprojecten die zij reeds succesvol voltooiden.
Disselhorst Totaal Installateur uit Salland kan worden omschreven als een betrouwbaar, klantvriendelijk en vakkundig installatiebedrijf dat gedegen advies geeft en betrokken is met klanten en medewerkers. Het van oudsher traditionele installatiebedrijf zette 5 jaar geleden een aparte tak op: Disselhorst Green Energy, met 100% focus op de duurzame kant van installatietechniek. De focus ligt op zonnepanelen, warmtepompen, LED verlichting en zonneboilers; vorig jaar is extra op de duurzame tak ingezet, door middel van een nieuwe website en extra online marketing. Martin Blokvoort, directeur van Disselhorst Totaal Installateur: “We hebben inmiddels veel kennis en ervaring en zetten in op kwaliteit. Zowel qua producten en installatiematerialen, als wat de kwaliteit van de uitvoering betreft. Ieder project moet zó in een brochure kunnen. Daarom doen we de uitvoering uitsluitend met onze ‘eigen’ mensen, om de vertrouwde kwaliteit te kunnen waarborgen.”
Martin Blokvoort en collega’s plaatsten 612 zonnepanelen met SolarEdge omvormers en optimizers op het dak van Maan Group Raalte, gespecialiseerd in lijmtechnologie. Martin: “Vorig jaar vroeg Maan Group een SDE-subsidie aan. Na de toekenning deden ze bij ons een offerteaanvraag. Wij waren weliswaar niet de goedkoopste, maar ons verhaal, advies en de uitgebreide toelichting over onze werkwijze gaf hen het meeste vertrouwen. Mede omdat we alles in eigen beheer doen: de montage, maar ook het aanpassen van de meterkast. Het project is heel soepel verlopen, met weinig overlast voor de opdrachtgever. We hebben de meterkast in het weekend omgebouwd. Dat vergt flexibiliteit van onze eigen mensen. Maar ook zij snappen dat je soms iets extra’s moet doen om meer te bereiken.”
Dankzij ervaring, goede werkvoorbereiding en afstemming heeft het project geen stressvolle situaties opgeleverd. “Twee jaar geleden legden we 500 zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis in Raalte. Dat was een vergelijkbare klus. Goede logistiek is het allerbelangrijkste: als je zorgt dat je gestructureerd door kunt werken, dan heb je geen stress”, adviseert de directeur. “En of het nu 600 of 6000 zonnepanelen zijn, met onze ervaring krijgen we die klussen wel geklaard.”
Sinds acht jaar positioneert Ben de Wilde, eigenaar van Installatiebedrijf Veerman uit Apeldoorn, zich als volwaardig totaalinstallatiebedrijf. Inmiddels betreft de helft van de werkzaamheden duurzame installaties. “We doen alleen bestaande bouw, dus duurzaam kan niet altijd worden toegepast. Maar daar waar het wel kan, doen we dat. Duurzaamheid is binnen het bedrijf mijn specialisme; de komende tijd zijn er dus genoeg uitdagingen voor me.”
Een ultiem voorbeeld van een duurzaam zonnepanelenproject dat Veerman verzorgde, staat in Hoog Soeren. Hier zijn zonnepanelen op bijenkasten geplaatst, waardoor de bijenkolonies droog en energieneutraal wonen. Ben: “De woning viel onder beschermd stadsgezicht van de gemeente Apeldoorn, dus op het dak mochten geen zonnepanelen worden geplaatst. We hebben toen samen met de klant alle andere opties bekeken. Zonnepanelen kunnen immers ook op de grond of op palen worden bevestigd. De reeds aanwezige bijenkasten waren ideaal geplaatst: pal in de zon en niet zichtbaar vanaf de openbare weg. Dus we konden de panelen zonder toestemming installeren, op een speciale staalconstructie. Er is nu gekozen voor een beperkt aantal panelen, maar uitbreiding is mogelijk. De woningeigenaren gebruiken hun tuin extra efficiënt: op een paar vierkante meter wordt nu zowel honing als stroom geproduceerd. Dus de natuur doet dubbele dienst.”
Installatiebedrijf Veerman plaatste ook zonnepanelen, met montagebakken van Flamco, op de grond in agrarisch gebied. Vanwege een aardwarmtepomp was er voor het fors bemeten huis een stroomtekort van 10.000 kW, wat nu door de zonnepanelen wordt opgevangen. De extra gewonnen stroom wordt tevens ingezet voor de naverwarming van de pomp. Op het minimaal hellende sedumdak van de betreffende woning konden geen zonnepanelen worden gelegd, maar eromheen lag veel voormalige landbouwgrond. “Ik liet een referentieproject zien en maakte een schets, waarna de klant snel om was. Nu liggen er 53 panelen op de plek waar vroeger boerenkool groeide. Het huis is nu energieneutraal met behoud van de uitstraling, terwijl je er aan de buitenkant niets van ziet. Om het zonnepanelenveld is een haagje gezet, zodat ze uit het zicht liggen.”