12 juni 2020

“De branche komt niet ineens tot stilstand”


De impact van het coronavirus is al maandenlang het gesprek van de dag. Hoe houdt de installatiebranche zich staande tijdens een crisis? En hoe houdt u als installateur de omzet en winst op peil? Jaap Laureijs, mededirecteur van Abel Installatie: “De meeste orderportefeuilles van leden zitten bomvol, maar scherp blijven is cruciaal.”

Jaap Laureijs, mededirecteur Abel Installatie

Ook bij leden van Abel installateurs zijn de gevolgen van de crisis voelbaar. Toch blijft Jaap Laureijs optimistisch: “De installatiebranche komt niet ineens tot stilstand. In verhouding tot andere branches mogen de bouwkolom en installatiebranche zich gelukkig prijzen met de jaren die voorafgingen. Voornamelijk vanuit plannen uit het klimaatakkoord en de noodzaak om te verduurzamen.”

 

Samen sterk

Jaap Laureijs spreekt vol lof over de manier waarop de leden zich door de coronacrisis manoeuvreren. “Installateurs zijn trots op de club, dat merk je meer dan ooit. Ze voelen zich verbonden en weten elkaar te vinden. Zo springen grote installatiebedrijven de kleinere partijen bij en ontstaan creatieve oplossingen om aan het werk te blijven”, aldus Jaap. “Veel installateurs hebben gelukkig nog diverse opdrachten op de plank liggen. Daarnaast verandert er voor de leden die werken met onze huur- en serviceabonnementen weinig in de vaste maandelijkse inkomstenstroom. Met duizenden abonnementen hoef je je financieel minder zorgen te maken. Daarnaast kun je onderhoudsafspraken gemakkelijk verzetten. Installateurs die onverhoopt wel in de problemen komen, kunnen uiteraard rekenen op onze hulp. Samen vinden we altijd wel een oplossing.”

Blijf scherp

“Een strakke dagelijkse operatie is momenteel extra belangrijk. Ga zorgvuldig en proactief om met offerteaanvragen en hanteer strikte betalingsvoorwaarden. Zorg daarnaast voor een efficiënte werkstructuur. Tien tot twintig procent van de installateurs werkte de afgelopen jaren met een flexibele schil. Zij kunnen nu gemakkelijker handelen door deze schil los te laten”, vertelt Jaap.

“We zien ook dat het loont om actief te zijn in meerdere marktsegmenten. Wij prijzen ons gelukkig dat veel leden totaalinstallateur zijn, en dus niet afhankelijk van een specifieke branche. Stel: de cv-ketelmarkt komt stil te liggen en de interesse in laadpalen neemt toe. Dan hebben wij genoeg installatiebedrijven die snel kunnen schakelen. Bovendien zijn het stuk voor stuk gezonde bedrijven. Op momenten dat het even tegenzit, kunnen wij innoveren en een andere koers gaan varen. Het bestuur van de coöperatie heeft de teugels stevig in handen en weet wat er in deze tijden van de centrale organisatie wordt verwacht.”

Chris Talsma, Technisch directeur Van der Weij Installatie

“We mogen van geluk spreken dat we vooruit kunnen met lopende projecten. Begin dit jaar kregen we 50 zonnepanelen projecten toegewezen. Toen we half februari kennis kregen van een mogelijke crisis, legden we direct beslag op een container zonnepanelen. Zodat we daar – wat er ook zou gebeuren – mee aan de slag konden. We voelden het min of meer aan en hebben daar direct op geanticipeerd”, vertelt Chris. “Natuurlijk hebben wij ook te maken met tegenslagen, zoals de woningbouwprojecten die stilliggen. Daarnaast telt onze inbox op maandagochtend minder mails en vrees ik voor de economische gevolgen die gaan komen. Gelukkig zijn we met veel installatiebedrijven aangesloten bij Abel Installatie en kampen we met dezelfde vragen en problemen. We helpen elkaar en hoeven het wiel niet altijd opnieuw uit te vinden.”

 

René ten Berge, Algemeen directeur Gas Service Team

“We helpen collega-installateurs in de buurt door kennis en projecten uit te wisselen. Service- en installatieklussen waar een ander niet aan toekomt, nemen wij van hem over. En andersom”, zegt René. “Daarnaast registreren we de klussen die nu stilliggen extra strikt in ons systeem. Zo geven we werkbonnen codes, waarin we noteren of de afspraak door de klant of uit eigen initiatief is gewijzigd. Zo kunnen we over een paar maanden nog steeds de getroffen maatregelen achterhalen en hier efficiënt op anticiperen. Daarnaast is het nu de tijd om de magazijnen, bedrijfsterreinen en bedrijfswagens grondig aan te pakken. Alles ligt er piekfijn bij, zodat we na deze periode weer 100% aan de slag kunnen.”

 

Stefan van Maasakkers, Accountant en Vennoot Accountantskantoor Rühl Haegens Molenaar

“De planning wijzigt dagelijks. De bouw valt stil. Servicewerk mag niet doorgaan.” Ook de installatiebranche wordt geraakt door de crisis, merkt accountant Stefan van Maasakkers.

“2019 was qua rendement een fantastisch jaar, nog beter dan het voorgaande jaar. Er zijn dus over het algemeen goede reserves opgebouwd. Momenteel zien installateurs zekerheden wegvallen en leven we veel in het moment. Mijn advies: gebruik deze tijd nuttig. Kijk niet alleen naar vandaag, maar focus juist op morgen. Maak een goede middellange termijnplanning en ben scherp op breuken in de ketting. Regel een back-up plan zodat je niet stilvalt. Al dan niet via samenwerkingsverbanden”, vertelt Van Maasakkers. “Vanuit de overheid kunnen we rekenen op steun. Er wordt veel gebruik gemaakt van de NOW-regeling (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid), die werkgevers met omzetverlies tegemoet komt. Daarnaast is uitstel van belastingen en aflossingen mogelijk.”

Stefan’s toekomstverwachtingen

“Gezien de toekomstvisie van 2025 en 2040, is de installateur een belangrijke schakel in maatschappelijke kwesties, zoals verduurzaming en vergrijzing. Naar verwachting gaat in de utiliteitsbouw de hand op de knip, zeker tot het einde van het jaar.
In de woningbouw zal de investeringsbereidheid van commerciële ontwikkelaars dalen. Hopelijk vangen de overheid en woningbouwverenigingen dit soort problemen op. Er is immers nog steeds een enorm tekort aan betaalbare woningen.
Ook kan de overheid investeringen in de verduurzaming van bijvoorbeeld scholen en andere overheidsgebouwen stimuleren.”

Gerelateerd nieuws


8 maart 2024
In 3 stappen op weg naar volledig elektrische wagenparken
8 maart 2024
Abel maakt ondernemen rendabel
13 oktober 2023
2030 aan de horizon