9 juni 2023

Het e-mobility team van Abel staat paraat


Leden van Abel Installatie die aan de slag willen met laadstations, kunnen onbeperkt vragen stellen aan het e-mobility team. Sinds begin dit jaar is Ruud van de Ven kartrekker. Hoe kijkt hij naar de markt en welke toegevoegde waarde kan hij bieden met zijn team?

Ruud begon in februari 2022 bij Abel Installatie. In eerste instantie in een commerciële rol, gericht op de zakelijke markt. Sinds dit jaar heeft hij meer verantwoordelijkheden gekregen, waardoor hij de spil is tussen klanten, fabrikanten, groothandels en installateurs. Zijn doel is om iedere aanvraag die binnenkomt – via de website, webshop, het partnernetwerk of vanuit installateurs – snel en efficiënt tot een succes te maken. “Dat doe ik samen met 4 fantastische collega’s. Wat ik merk in het veld, is dat alle partijen één aanspreekpunt willen hebben. Met ons team dekken we alle uitdagingen rondom het installeren van laadpunten af. Van advies, inventarisatie en digitale schouw, tot inkoop, levering en het bieden van de back-office: installateurs kunnen alles aan ons overlaten. Zelfs de installatie kunnen we regelen met andere partners, mocht de capaciteit even niet toereikend zijn. De installateur hoeft zich alleen te focussen op het gedeelte waar hij winst op kan maken.”

Merkonafhankelijk

Een extra voordeel van werken met Abel e-mobility, is de merkonafhankelijkheid. Installateurs hoeven zich niet te conformeren aan één fabrikant, maar kunnen makkelijk en per aanvraag kijken wat de beste oplossing is. Ruud: “Wij staan in contact met zowel de fabrikanten als groothandels, maken strakke prijsafspraken en zorgen voor de juiste ondersteuning. De markt ziet Abel ook steeds meer als een serieuze speler. Onlangs zaten we bij een van de grootste energieleveranciers van Nederland. Zij noemden ons een grote speler in de e-mobilitymarkt. Dat hebben we te danken aan onze landelijke spreiding qua leden en de projecten die we doen. Maar ook aan het team met specialisten dat we hier hebben zitten.”

Het team

Ruud voelt zich lekker in zijn nieuwe rol. Vorig jaar was hij voornamelijk bezig met schouwen en opdrachten binnenhalen. Nu komt daar veel meer bij kijken: assortiment bepalen, werkprocessen optimaliseren, partnerships sluiten. Maar ook nog gewoon ergens koud binnenlopen, schouwen en offertes opstellen. “Zo kunnen we écht iets betekenen voor onze leden. Als we kansen zien, gaan we er direct achteraan. Pas als de opdracht is getekend, dragen we het over aan een lid van Abel Installatie. Dat vinden ze fantastisch; de meesten zijn geen fan van koude acquisitie. Wij houden juist van dit soort succesverhalen. Het helpt daarbij dat we een coöperatie zijn. Harde verkoop past niet bij ons, we doen alles over de as van advies en toegevoegde waarde.”

Kennis overbrengen

Voor veel installatiebedrijven is het plaatsen van laadstations nog onbekend terrein. Zeker als het gaat om DC-laders, maar ook voor reguliere AC-laders zijn leden soms nog huiverig. Ruud geeft daarom nog vaak presentaties over de basisprincipes van e-mobility. “Ik was ook een leek toen ik begon bij Abel, dus ik snap precies wat de vragen zijn. En ik weet uit ervaring dat een steile leercurve mogelijk is. In een uurtje tijd kan ik vaak al een goed beeld schetsen. Installateurs reageren steevast enthousiast. Het is leuk om die kennis over te brengen.”

Lucratief verschil maken

De agenda’s van installatiebedrijven zitten tjokvol, zo krijgt Ruud wekelijks te horen. Voor velen is dat de reden om het installeren van laadstations voor zich uit te schuiven. Toch blijft hij benadrukken dat de urgentie hoog is. “Er moeten nog ruim 1,5 miljoen particuliere, publieke en semipublieke laadpunten worden gerealiseerd. Abel is een dusdanig sterke coöperatie, dat we op een lucratieve manier verschil kunnen maken in de energietransitie. Steeds meer leden beginnen dat in te zien, onder andere dankzij de themabijeenkomsten die we onlangs organiseerden (zie pagina 10 en verder). Ik maak graag tijd vrij om meer installatiebedrijven over de streep te trekken. Ook als ze nog geen lid van Abel zijn, maar wel aan de slag willen met e-mobility.”

Geen aanvraag is te gek

De branche is nog volop in beweging, dit is echt nog de pioniersfase. Iedere maand komen er nieuwe concepten en producten op de markt. Qua aanvragen is ons daarom niets te gek. Dat hoort bij voorop willen lopen. Een megacarport met zonnepanelen en snelladers, inclusief een exploitatiemodel? Als de businesscase klopt, maken wij er werk van. We hebben een sterk netwerk met een unieke combinatie van fabrikanten, groothandels, installatiebedrijven en andere slimme partijen. Samen kunnen we tot 2030 – en waarschijnlijk nog lang daarna – enorme impact maken binnen de branche.

Voor welke vraagstukken kunt u het e-mobility team inzetten?

  • Advies en inventarisatie voor particuliere en zakelijke klanten
  • Digitale en fysieke schouw van locaties
  • Calculatie- en tekenwerk
  • Inkoop en logistiek
  • Financiële afhandeling
  • Exploitatiemodellen
  • Financieringsvraagstukken
  • Slimme backoffice abonnementen
  • Monitoring en eerstelijns support
  • Ontwikkeling van nieuwe laadconcepten

Abel is een gecertificeerde Charge Point Operator. Dit betekent dat wij officieel erkend zijn als specialist in de installatie van laadpalen, het onderhoud en de distributie van elektriciteit.

Uitsluitend A-merk producten

Het huidige assortiment van Abel bestaat uit AC laadstations van Mennekes, Alfen en EVbox. Daarnaast kan men kiezen voor DC snelladers van Delta en de mobiele laders van NRGkick. Er wordt voortdurend gekeken naar nieuwe merken en oplossingen. Stelregel daarbij, is dat de producten verkrijgbaar moeten zijn via groothandels waar Abel mee samenwerkt, zoals Alius en Rexel. Dat resulteert voor de leden in betere prijzen en condities, én meer leverbetrouwbaarheid.

Hofleverancier van Kia Nederland en Xandrion

Abel is jarenlang hofleverancier van Kia Nederland en Xandrion. Bij nieuwe elektrische Kia’s die worden verkocht, worden de kersverse eigenaren aan de juiste laadoplosing geholpen door Abel. En bij veel vestigingen van Kia zijn laadstations gerealiseerd door Abel en zijn leden.

Xandrion is een inkooporganisatie in de vrijetijdssector, met 1200 leden variërend van zorginstellingen tot hotels, restaurants en campings. Abel is voorkeursleverancier voor alle leden die een laadstation willen. Een deel daarvan is inmiddels geholpen maar het potentieel is nog steeds enorm.

Gerelateerd nieuws


13 oktober 2023
2030 aan de horizon
13 oktober 2023
Themabijeenkomst: Ambities 2025
27 juni 2023
Duurzame Ledendag op de Zilvermeeuw Z9