7 april 2022

Stefan van Maasakkers over de installatiebranche in 2022


“Repareer het dak terwijl de zon nog schijnt”

Terwijl de wereld in onrust verkeerde, heeft de installatiebranche nog nooit zo goed gedijt als in de afgelopen jaren. Ondanks de oorlog in Oekraïne blijven de economische vooruitzichten ook voor 2022 goed. Toch is er een groeiende onrust in de markt. Wij spraken accountant en adviseur Stefan van Maasakkers over de nasleep van 2021 en de kansen voor installatiebedrijven in 2022.

De hectiek binnen de branche nam in 2021 toe door prijsstijgingen en de schaarste van materialen. Stefan: “Daarnaast hadden bedrijven rondom december te maken met enorm veel ziekteverzuim. Mensen kregen Corona of moesten in quarantaine. Tegelijkertijd bleef de telefoon overgaan omdat klanten advies wilden over warmtepompen en zonnepanelen vanwege de stijgende energieprijzen. En iedereen kwam al handen tekort. Er was dus schaarste in mankracht, maar ook in kennis. Hoe kun je bijblijven als installateur? Dat is echt een belangrijk thema.”

Rem op innovatie

De vraag was in 2021 bizar groot. Installateurs waren al blij als de todo-lijst ‘s avonds bij was, zodat de volgende dag niet met een achterstand begon. Stefan: “Ik ben ervan overtuigd dat dit een rem op de innovatie is geweest. Bedrijven krijgen nauwelijks tijd om processen te optimaliseren of nieuwe technieken te adopteren. Het is bijzonder dat veel installateurs toch winst konden draaien. Zeker nu de aandacht verschuift van het vinden van klanten naar het zoeken naar medewerkers.”

Ruimte creëren

Als accountant en adviseur bij RHM helpt Stefan bedrijven om het maximale rendement uit hun organisatie te halen. Hij heeft veel ervaring binnen de installatiebranche en beschikt over diepgaande kennis. Zo heeft RHM onderzoek gedaan naar aandachtspunten voor 2022. Stefan licht de hoofdlijnen uit: “Bedrijven die het goed doen, weten vooral wat ze niet goed doen. In plaats van meer werk aannemen, kijken ze waar ze mee kunnen stoppen. Het installatievak wordt steeds diverser.” Volgens Stefan is het de kunst om te kijken of werkzaamheden nog wel bij het bedrijf passen. “Biedt jouw bedrijf service en onderhoud, maar maak je er nauwelijks tot geen winst op? Dan kun je die 50 ketels beter overdragen aan een collegabedrijf. Door je diensten in te krimpen, creëer je ruimte. En die ruimte heb je nodig om nieuwe dingen op te pakken.”

De juiste mensen

Het is voor iedereen lastig om aan de juiste mensen te komen. Stefan: “Iedereen is op zoek naar een monteur die aan alle eisen voldoet. Maar die is er gewoon niet. Leg daarom de focus op het behouden en opleiden van het huidige personeel, in plaats van op werving. Wil je aan de slag met onervaren mensen, maak dan eerst het werk eenvoudiger. Dat helpt om personeel zo effectief mogelijk in te zetten. Prefab krijgt wat dat betreft een steeds belangrijkere rol, aangezien dit het werkproces versneld.” Boven alles gunt Stefan bedrijven in 2022 rust. “We hebben prachtige jaren achter de rug, maar toch knaagt er iets dat zegt: ‘Maar zo blijft het niet’. De vooruitzichten zijn wederom heel goed, maar de bouw wordt wel heel erg duur. Onderzoek wat onrust veroorzaakt en maak je bedrijf crisisbestendig. Repareer het dak terwijl de zon nog schijnt. Zo bereid je jezelf voor op mindere tijden.”

Tip van Abel:

Op zoek naar een adviseur? Let op de volgende factoren:
• Is de juiste branchekennis aanwezig?
• Denkt de adviseur toekomstgericht?
• Word je aan het denken gezet met de juiste vragen?

Gerelateerd nieuws


8 maart 2024
In 3 stappen op weg naar volledig elektrische wagenparken
8 maart 2024
Abel maakt ondernemen rendabel
13 oktober 2023
2030 aan de horizon