Inspiratiecentrum Duurzaamheid van T.U.: “Stoom je medewerkers klaar voor bergen extra werk”
Het gebruik van zonne-energie, ledverlichting, warmtepompen en laadpalen neemt in rap tempo toe. Om kennis en vaardigheden op pijl te houden, ondersteunt Technische Unie installateurs vanuit het Inspiratiecentrum Duurzaamheid en op locatie. “Samen worden we wijzer”, aldus Paul Kleijn, manager verkoopkantoor bij Technische Unie.
Inspiratiecentrum Duurzaamheid biedt oplossingen op het gebied van verduurzaming – zowel voor bestaande bouw als nieuwbouw – en helpt installateurs bij het ontwikkelen van duurzame maatwerkoplossingen voor opdrachtgevers. Paul Kleijn nodigt regelmatig installateurs uit om de mogelijkheden te komen bekijken, waaronder ook leden van Abel. “Laatst brachten de medewerkers van Vissers Waalwijk BV een bezoek. We namen ze stap voor stap mee in het verduurzamen van gebouwen. Van isoleren en ventileren tot elektrisch of hybride verwarmen.” Hybride verwarmen roept bij klanten nog veel vragen op, terwijl ruim 70% van de bestaande woningen geschikt is voor hybride systemen. Paul Kleijn: “De installateur kan flinke stappen zetten. Er zijn 1001 oplossingen, maar je moet ze wel goed uitvoeren. Wij laten installateurs niet alleen zien wat er mogelijk is, maar ook hoe je het realiseert. Zowel in ons Inspiratiecentrum Duurzaamheid als op locatie. Zo staan we als pilot Abel lid De Haas Installatietechniek uit Waalwijk bij tijdens het informeren van klanten.”
Praktijkgerichte trainingen
In Inspiratiecentrum Duurzaamheid biedt Technische Unie ook trainingen, opleidingen en webinars aan, onder de noemer TU Campus. Installateurs krijgen de basiskennis over warmtepompen, zelf lichtadvies geven en zonnepanelen op verschillende type daken installeren. “Technische Unie verzorgt een praktijkgerichte warmtepomp basistraining. Zo leert de installateur het inbedrijfstellen, storingen verhelpen, planmatig onderhoud uitvoeren en inspecties doen. Aanvullend is er een training gericht op onderhoud en storingen”, vertelt Kleijn. “Daarnaast zijn er vier cursussen op het gebied van zonnepanelen. We starten met een basistraining waarin we de basisprincipes uitleggen. In de volgende trainingen gaan we installeren op ons oefendak en aan de slag met de installatie binnenshuis en in de meterkast. Na het volgen van de modules kan de installateur vol vertrouwen aan de slag met adviseren en installeren. En ook dan staan wij nog paraat om hem te begeleiden.”
22.000 aanvragen voor energielabel C
Omdat vanaf 2023 energielabel C verplicht is voor alle kantoorgebouwen, stoomt Technische Unie installateurs klaar voor bergen extra werk. “Er liggen 22.000 aanvragen klaar voor invulling”, zegt Kleijn. “De plannen van de kantooreigenaren zijn ingediend. Onze experts ondersteunen de installateurs om deze plannen om te zetten in concrete adviezen en berekeningen. Samen worden we wijzer en vinden we de juiste duurzame oplossingen. Ledverlichting is hierin een belangrijk onderdeel”, zegt Kleijn. “Internet geeft ons de nodige bedreigingen, want mensen starten hun zoektocht veelal via Google. Dat is oké, maar daar moeten wij als branche goed op anticiperen.”
Tip van Paul Kleijn
“Wijs klanten op mogelijke subsidies. Voor verschillende energiebesparende maatregelen (zoals warmtepompen, dakisolatie en een zonneboilers) kun je de Energiebespaarlening van het Nationaal Energiebespaarfonds aanvragen, tegen 2% rente. Maak daar slim gebruik van!”
Noot van de redactie: ten tijde van het schrijven van dit artikel was Paul Kleijn nog werkzaam bij de Technische Unie. Inmiddels is hij directeur van Abel Service en helpt hij onze leden met rendabel ondernemen.
Gerelateerd nieuws
Wil je meer nieuws lezen? Ontdek dan de gerelateerde nieuwsberichten hieronder of ga naar het overzicht van alle nieuwsberichten.