Waarom Bij ‘t Vuur voor Abel Installatie koos

Als lid van Abel verliest Technisch installatieburo T. bij ’t Vuur geen tijd aan prijzen vergelijken en onderhandelen. Abel biedt maximaal inkoopvoordeel, service op maat en ondersteuning waar nodig: alles onder één dak. Het bedrijf draait al drieënnegentig jaar en vier generaties mee. Gertjan Nordmann en zijn vrouw Suzan van Beers staan sinds veertien jaar aan het roer en stomen hun zoon klaar voor een toekomst als eigenaar. Abel ging langs en sprak met hen over klantenloyaliteit, vertrouwen en het kerstboomeffect.

Toen Gertjan Nordmann in 2003 de zaak overnam van zijn oom legde hij de focus volledig op het installatiewerk. “Voorheen stonden we bekend als loodgieters-/elektrabedrijf met een fysieke winkel in bruin- en witgoed, maar dat wilde ik niet”, vertelt Gertjan. “Mijn plan was om te excelleren in ons installatiewerk en zodoende een natuurlijke groei door te maken. In ruim tien jaar tijd, inclusief de crisis, zijn we van vijf man personeel naar 12 man gegaan.”

Gezond de crisis in

Familiekapitaal is volgens Gertjan één van de redenen waarom familiebedrijven het, ook in mindere tijden, zo goed doen. “Doordat alles in de familie blijft, sta je sterk aan het begin van een crisis. Daarnaast hebben een trouwe klantenkring en ons stevige netwerk een groot aandeel in ons stabiele succes. Sommige klanten zijn eveneens familiebedrijven en van generatie op generatie klant bij ons.”

Koffie?

De toverwoorden met betrekking tot deze loyaliteit zijn service en vertrouwen. Suzan: “We servicen onze klanten altijd zelf. We besteden niets uit en zijn dag en nacht bereikbaar.” Gertjan vult aan: “Onze klanten zijn bereid iets meer te betalen, omdat ze een vertrouwd gezicht over de vloer krijgen dat kwaliteit levert. We blijven zo lang als de klus aan tijd vraagt en bouwen een band op met de mensen door met ze te praten. Sommigen laten hun sleutel bij ons achter, anderen zitten klaar met koffie. Ik ben ervan overtuigd dat ons type klant over vijftien jaar nog steeds bestaat.”

Generatie nummer vijf

Op de vraag hoe hij zijn bedrijf klaarmaakt voor de vijfde generatie, antwoordt Gertjan dat hij daar iedere dag mee bezig is. “Ik hecht veel waarde aan een goede sfeer en investeer in jonge mensen door tijd en geld vrij te maken voor hun begeleiding. Ook in crisistijd haalde ik deze jonge installateurs binnen. Daardoor sta ik in goed contact met de opleidingen in de buurt. Ik ben trouw aan mijn partners en het belangrijkste: ik zet mijn klant gewoon altijd op nummer één. Mijn zoon krijgt van mij straks alle ruimte om zijn eigen beslissingen te nemen en ook zijn eigen fouten te maken. Ik stuur hem bij waar nodig.”

De complete installateur

Gertjans constante lijn in bedrijfsvoering speelt een belangrijke rol in de voortzetting van het succesvolle familiebedrijf. Hij laat zich dan ook niet snel van de wijs brengen door bewegingen in de markt. “Ontwikkelingen komen en gaan. De energietransitie is nu misschien even spannend, maar het is niet de laatste innovatie waar we mee te maken krijgen. Wat ik de afgelopen vijftien jaar wél heb zien veranderen, is het takenpakket en de rol van de installateur. Het is steeds gebruikelijker om rechtstreeks voor een opdrachtgever te werken. Ik zie de installateur als de piek en de partners als de takken: het kerstboomeffect. De installateur wordt steeds meer een adviseur, projectmanager en technische man in één. En dat vind ik een mooi toekomstbeeld.”

Een gezond Installatiebedrijf?

5 tips van Gertjan Nordmann

  • Investeer tijd in uw partners. U kunt niet alles alleen. En heel belangrijk hierin: gun elkaar werk!
  • Houd rekening met uw personeel. Kijk naar iemands voorkeuren voor werkzaamheden of verdeel het fysiek zware werk onder de fitte collega’s.
  • Maak uw partners deelgenoot van nieuwe ontwikkelingen. Is er meer vraag naar laadpalen? Informeer uw duurzaamheidspartner en praat over een integrale aanpak.
  • Ga voor kwaliteit en niet voor prijs. Uw klanten vertrouwen op u, dus u moet kunnen bouwen op leveranciers en hun producten.
  • Investeer in nieuw personeel. Leid uw eigen installateurs op en geef hen de kans om te groeien binnen het bedrijf.