JINC, bruggenbouwer tussen bedrijven en scholen, wil 200.000 kinderen en jongeren bereiken

Niet ieder kind krijgt dezelfde kansen. Ook in Nederland bepaalt de plek waar je wieg staat vaak je carrièrepad. Dankzij JINC en de bedrijven waar de non-profitorganisatie mee samenwerkt, krijgen jaarlijks zo’n 90.000 basisschool- en vmbo-leerlingen de kans om te groeien. Senior projectmanager Sibby Linders maakt de missie en werkwijze van JINC duidelijk aan de hand van 9 vragen.

1. Kun je JINC in het kort beschrijven?
“Een landelijke non-profitorganisatie die in samenwerking met scholen en bedrijven kinderen en jongeren uit wijken met sociaaleconomische uitdagingen, laagdrempelig kennis laat maken met de arbeidsmarkt om zo hun scope te verbreden en kansen te vergroten. JINC heeft zeven projecten voor kinderen van acht tot zestien jaar, die samen een leerlijn vormen voor het primair- en voortgezet onderwijs.”
2. Waarom is een organisatie als JINC nodig?
“Veel mensen komen er niet mee in aanraking, maar Nederland telt zo’n 200.000 kinderen en jongeren die beginnen met een 1-0 achterstand op de arbeidsmarkt. Omdat ze onder andere opgroeien in een wijk met sociaaleconomische uitdagingen en thuis niet de stimulans krijgen die ze nodig hebben om zich volledig te ontplooien.
Het is ons doel om al deze kinderen te bereiken, zodat ze hun talenten ontdekken en kunnen doen waar ze zich goed bij voelen.”

3. Wat ‘winnen’ organisaties met een verbintenis met JINC?
“Veel bedrijven vinden het belangrijk om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Daarnaast speelt employer branding steeds een grotere rol. Met andere woorden: voor de huidige en toekomstige werknemer weegt iets terugdoen voor de maatschappij steeds zwaarder.
Anderzijds investeer je als bedrijf in de toekomst van je sector en wie weet zelfs wel in je eigen personeelsbestand. Via onze projecten, zoals een Bliksemstage, Sollicitatietraining of de rol pakken van Carrière Coach kom je als bedrijf in aanraking met de werknemer van de toekomst.”
4. Hoe werkt JINC?
“JINC werkt samen met scholen en bedrijven om jongeren uit wijken met sociaaleconomische uitdagingen te helpen met hun ontwikkeling en kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. We benaderen scholen om deel te nemen aan onze programma’s, zoals sollicitatietrainingen, bliksemstages en carrière coach.
Tegelijkertijd zoeken we bedrijven en professionals die vrijwillig hun tijd en expertise willen inzetten om deze jongeren te begeleiden. Zo brengen we scholen en bedrijven samen, waardoor jongeren waardevolle ervaringen en contacten opdoen die hen helpen bij hun toekomst.”

5. Welke projecten draaien jullie?
“Onze meest populaire projecten zijn de Bliksemstage, een Sollicitatietraining geven en Carrière Coach worden.
Een Bliksemstage is een tweeëneenhalf durend bezoek aan een bedrijf. Een medewerker vertelt iets over het bedrijf of de organisatie en het liefst gaan de leerlingen ook praktisch aan de slag. Het bedrijf kan de bakker om de hoek zijn of een organisatie zo groot als ASML.
Een Sollicitatietraining wordt door een medewerker van een bedrijf of organisatie gegeven, waarbij leerlingen de do’s en dont’s leren als het om solliciteren gaat.
Een Carrière Coach begeleidt vier leerlingen op individuele basis tijdens vijf verschillende bijeenkomsten. De leerlingen worden gestimuleerd om na te denken over wie ben ik, wat kan ik en hoe kom ik daar? Het liefst bieden we een combinatie van deze projecten aan binnen een school en de bedrijven. Dit verhoogt het effect en leidt tot een duurzame samenwerking.”

6. Hoe zorgen jullie voor de juiste match tussen jongere en organisatie/professional?
“We kijken naar de behoeftes van zowel school als organisatie. Wat past voor scholen binnen de leerlijnen en wat is voor een organisatie haalbaar qua tijd om te investeren in onze projecten. We zetten altijd in op een duurzaam partnerschap en nemen de tijd om een samenwerking te laten groeien. Je bent als organisatie dan ook helemaal niet verplicht om een minimaal aantal projecten te draaien.”
7. Hoe begeleiden jullie de bedrijven en organisaties die zich aanmelden voor jullie projecten?
“Wij zijn de contactpersonen voor zowel scholen als bedrijven en organisaties. De leerlingen maken voorbereidend lesmateriaal, we zijn er de eerste Bliksemstage altijd bij, we bereiden een Sollicitatietraining samen met een bedrijf of organisatie voor en evalueren een project standaard. We ontzorgen scholen en bedrijven waar mogelijk.”

8. Waarom (of) is het belangrijk dat de installatietechniek goed vertegenwoordigd is binnen het aanbod van organisaties/professionals?
“In ons netwerk zitten veel installatiebedrijven en daar zijn we blij mee. Dit zijn hele fijne bedrijven om mee te werken, omdat ze praktisch zijn ingesteld. Tijdens een Bliksemstage kunnen leerlingen echt aan slag. Schroeven ergens inschroeven, kabels met elkaar verbinden, iets uit elkaar halen of juist in elkaar zetten: handen uit de mouwen dus.
Daarnaast weten we dat er in de techniek genoeg werk is, dat het een sector is met een grote diversiteit aan werkzaamheden en dat er voor verschillende niveaus veel doorgroeimogelijkheden zijn.”
9. Wat zou je tegen onze lezers (werkzaam bij een installatiebedrijf, fabrikanten of groothandel) willen zeggen?
“Meld je aan. Fijn als we meteen groots aan de slag kunnen, maar dat hoeft helemaal niet. Je bent als bedrijf of organisatie vrij om te beslissen hoe intensief je betrokken wil zijn. Heb je ruimte voor één Bliksemstage per jaar (maximaal 8 tot 10 leerlingen)? Dan starten we daarmee.
Wil je eens per maand een groepje leerlingen ontvangen, dan zorgen wij hiervoor. Het belangrijkste is dat we starten samen, zodat leerlingen kennismaken met verschillende bedrijven én hun rolmodellen en een succeservaring beleven. Daar krijgt iedereen een goed gevoel van.”

Wil je in contact komen met JINC?
Heeft jouw installatiebedrijf ruimte voor jonge leerlingen om ervaring op te doen? Bij non-profitorganisatie JINC kun je terecht voor een Bliksemstage, of andere manieren om in contact te komen met talentvolle jeugd.
Neem contact op (en drink een kop koffie) met Sibby Linders Molthoff, Sr. Projectmedewerker JINC Brabant. Bel 013-7997106 of stuur een e-mail naar slinders@jinc.nl
Wil jij ook aandacht voor een maatschappelijk initiatief, of een slimme ontwikkeling die interessant is voor installatiebedrijven?
Abel Installatie biedt graag een (digitaal) podium aan mensen met een goed verhaal. Breng jouw stichting, product of dienst onder de aandacht: neem contact op via marketing@abelinstallatie.nl.
Gerelateerd nieuws
Wil je meer nieuws lezen? Ontdek dan de gerelateerde nieuwsberichten hieronder of ga naar het overzicht van alle nieuwsberichten.