5 mei 2022

De gasketelwet komt er nu écht aan


Bent u er al klaar voor?

Per 1 januari 2023 lijkt het echt te gaan gebeuren: vanaf dan moeten alle bedrijven die werkzaamheden verrichten aan gasverbrandingsinstallaties voldoen aan de gasketelwet. Dit geldt uiteraard ook voor iedereen die cv-ketels installeert, inspecteert of onderhoudt. Wat zijn de gevolgen voor uw bedrijf en uw monteurs? En bereidt u zich op tijd voor?

De gasketelwet werd op 1 oktober 2020 ingevoerd, met als doel om ongevallen door koolmonoxide te voorkomen. Het persoonscertificaat bestaat uit een theorie- en praktijkexamen. Oorspronkelijk moesten bedrijven zich vóór 1 april 2022 certificeren, maar dit werd 9 maanden uitgesteld omdat dit volgens minister Ollongren niet haalbaar zou zijn.

Investering afhankelijk van niveau

Hendrik Schoenmakers is zelfstandig adviseur en auditor van het bedrijfscertificaat. Hij helpt installatiebedrijven zich voor te bereiden op de certificering. Bedrijven halen een bedrijfscertificaat. Daarnaast moeten monteurs een persoonsgebonden certificaat behalen om hun werkzaamheden te mogen verrichten. “De prijs en duur van de opleiding zijn afhankelijk van het niveau en het takenpakket van de monteur.

“ Het is belangrijk om goed na te denken over het vereiste niveau per monteur, om bijscholing achteraf te voorkomen”

Het online theorie-examen is haalbaar met alleen zelfstudie, dus de tijdsinvestering kan beperkt zijn. Hierna volgt altijd een praktijkexamen dat tussen de één en zes uur duurt, afhankelijk van het type examen. Sommige monteurs hebben één of twee dagen theoriescholing nodig. Of praktijkinstructies, als een monteur de werkzaamheden nog niet goed genoeg beheerst. Dat varieert van een halve dag tot anderhalve week, verdeeld over een paar maanden.”

Kosten certificaat

De investering qua tijd en geld is dus afhankelijk van het basisniveau en het vereiste niveau van de individuele monteurs. “Voor een persoonscertificaat ben je minimaal 300 euro kwijt – en dan heb je de allergoedkoopste optie gekozen”, aldus Hendrik. “Gemiddeld genomen is 500 euro per monteur een reëler bedrag. Als iemand de volledige opleiding nodig heeft, dan kom je uit op 2000 euro. Zo’n 70  van de cursussen vindt bovendien plaats onder werktijd. Dat zijn dus niet-facturabele uren. Daarom is het extra belangrijk om goed na te denken over het vereiste niveau per monteur, om bijscholing achteraf te voorkomen.” Over de kosten van het bedrijfscertificaat vertelt Christiaan het volgende: “Voor een bedrijf met tussen de 7 en 70 fulltime medewerkers kost een audit jaarlijks gemiddeld 2600 euro. Voor een bedrijf tot 6 fulltime medewerkers is dit gemiddeld 1600 euro.”

Bedrijfsproces op de schop

Vaak is alleen investeren in de certificering niet voldoende; ook het bedrijfsproces moet in veel gevallen op de schop. Christiaan de Wind, werkzaam bij certificeringsinstituut DEKRA: “Installateurs krijgen meer taken en zijn dus meer tijd kwijt. Hun werk wordt steeds belangrijker aangezien de overheid inzet op veiligere installaties. Dit geeft de installateur de kans om extra producten en diensten te leveren. Daarnaast biedt deze BRL6000-25 ook gelijk de mogelijkheid om na te denken over je bedrijfsprocessen. Dit is een goed moment om deze nog optimaler in te richten of op te zetten. Door slim te automatiseren en de dossiervorming te waarborgen, kunnen toekomstige controles sneller gaan.”

Fikse boetes

Bedrijven die na 1 januari 2023 niet voldoen aan de gasketelwet, kunnen een dwangsom opgelegd krijgen. “Zo’n dwangsom geldt voor iedere aparte overtreding en wordt toegekend naar rato van het draagvermogen van de organisatie”, vertelt Hendrik. “Herstel je dit niet en werk je toch een jaar door, dan kan de rechter een boete opleggen die zo hoog is, dat je twee à drie jaar voor niets hebt gewerkt.”

Niet uitstellen

Veel bedrijven zijn erg druk. Als gevolg ziet zowel Hendrik als Christiaan het aantal certificeringsaanvragen sterk dalen. Al helemaal toen de datum van 1 april 2022
naar 1 januari 2023 verschoof. Hendrik: “Het certificeringsproces is complexer dan men in eerste instantie denkt. Vaak is de eerste beoordeling niet direct perfect, dus dan zijn er nog aanpassingen nodig.” Christiaan vult aan: “Het liefst willen bedrijven de certificering aan het eind van het jaar, maar dat is niet voor iedereen mogelijk. Ga ervan uit dat je uiterlijk half oktober de audit gehad moet hebben om op 1 januari je werkzaamheden te mogen verrichten. Stel het traject dus niet langer uit en reserveer alvast een datum bij DEKRA. Wij helpen dan stapsgewijs om het bedrijfscertificaat te behalen.”

Christiaan de Wind, Sales Manager DEKRA:“ Omdat deze certificering verplicht is, raden wij alle installateurs aan om in ieder geval een afspraak te maken met een certificerende instelling. Op die manier bent u ervan verzekerd dat u voor 1 januari 2023 de audit heeft gehad en dat kunt aantonen.”

Bedrijfscertificering nodig?

Abel-leden kunnen tegen gunstige voorwaarden bij DEKRA terecht voor bedrijfscertificering. Neem voor meer informatie contact op met Christiaan de Wind via christiaan.dewind@dekra.com

Gerelateerd nieuws


8 maart 2024
Green Deals voor bedrijven met duurzame ambities
5 maart 2024
Onze nieuwe activiteiten in 2024
9 juni 2023
Emissieloos vervoer in de binnenstad: wat zijn de opties?