Terugblik op netwerkbijeenkomsten in februari en maart: versnellen, besparen en verbeteren met AI (en Manuel)

We brengen onze leden graag in contact met gelijkgestemde ondernemers, om ervaringen uit te wisselen en het kennisniveau op peil te houden. In februari en maart gaven we hier invulling aan tijdens vier netwerkbijeenkomsten verspreid door Nederland. Eerst in twee goedgevulde zalen van Kasteel Maurick in Vught en Hotel van der Valk in Arnhem, daarna in het stadion van SC Heerenveen en in Nieuwerkerk a/d IJssel. Boris van Ast, een van de drijvende krachten achter de AI-tool Manuel, nam ons mee in een presentatie over AI in de praktijk.
Inleiding in de basisprincipes van AI
Boris trapte zijn sessie af met een rondvraag: wie van de aanwezigen maakt al weleens gebruik van ChatGPT of andere AI-tools? Verrassend veel mensen staken hun hand op. Er wordt door leden van Abel al volop geëxperimenteerd met AI voor het opstellen van mailtjes en offertes, het opzoeken van specifieke instructies voor de installatie van apparaten, of voor eenvoudige marketingtaken.
“AI is een breed begrip, vergelijkbaar met de term duurzaamheid”, aldus Boris. “Het wordt al jarenlang op diverse terreinen toegepast, maar met de komst van ChatGPT is het definitief doorgebroken onder het grote publiek. Het toenemende aantal toepassingen zoals chatbots, taalbots en beeldherkenning zorgt ervoor dat het ineens heel veel aandacht krijgt. En dat is ook goed nieuws voor de installatiebranche. Veel bedrijven – zoals ook wij – zijn volop bezig om nieuwe toepassingen te ontwikkelen en testen, die het werk rigoureus kunnen vereenvoudigen. En dat kan al op korte termijn voor de broodnodige versnelling zorgen.”
Nederland koploper in achterblijvend Europa
Hoe staat Nederland ervoor als je kijkt naar de adoptie van AI binnen bedrijven? Zo’n drieëntwintig procent in ons land maakt er inmiddels in zekere mate gebruik van. Daarmee staan we in de hogere regionen van het lijstje van Europa. Maar als je wereldwijd kijkt, dan loopt Europa achter op Amerika en China. Daarbij geldt de regel: hoe groter de bedrijven, hoe sneller ze met AI aan de slag gaan. Ga je er dus als klein of middelgroot installatiebedrijf mee aan de slag, dan ben ben je al snel koploper.
Garbage in, garbage out
Of je AI nu gebruikt voor het schrijven van marketingteksten, het opstellen van offertes, of voor een chatbot op je website: het is cruciaal dat je ChatGPT voedt met de juiste informatie. Als je ergens mee aan de slag wilt, moet je goede context meegeven, veel bestanden invoeren, om vervolgens precies de juiste vragen te stellen.
Boris van Ast: “In vakjargon wordt dat ‘vragen stellen’ ook wel ‘prompts schrijven’ genoemd. Dit zijn in feite geschreven instructies die je geeft aan bijvoorbeeld ChatGPT, zoals je ook instructies zou geven aan een medewerker. En zoals in het echte leven geldt ook hier: stel je niet de juiste vragen, dan krijg je ook nooit de juiste antwoorden. En hoe specifieker je prompt is, hoe specifieker het antwoord dat je gaat krijgen.”
Tijd leren besparen met AI vergt tijd
Tijdens de sessie van Boris kwamen diverse praktische tips en trucs voorbij om met AI aan de slag te gaan. Zo werden naast ChatGPT ook de zoekmachine Perplexity.ai genoemd, als geavanceerde tegenhanger van Google. En ook CoPilot van Microsoft wordt gezien als een serieuze kanshebber om gemeengoed te worden. De adder onder het gras? Om er écht tijd mee te besparen, zul je er écht serieus tijd in moeten investeren. Net zoals Boris van Ast doet met zijn bedrijf Manuel.
“Wij zijn inmiddels ruim een jaar bezig en werken met momenteel met een team van 10 personen aan de verfijning van onze tool. Dit geeft denk ik precies weer hoe moeilijk het is om tot een betrouwbare en eenvoudig werkende AI-assistent te komen.”
Over Manuel: de AI-assistent voor installatiebedrijven
Manuel is ontstaan vanuit een simpel idee: hoe kan het werk van technici en installatiebedrijven makkelijker en slimmer worden gemaakt? Vanuit adviestrajecten over AI aan onder andere Rensa (link naar bedrijfspagina) besloten Boris van Ast en zijn compagnons om zelf een product te ontwikkelen dat impact maakt.
Met Manuel is een AI-assistent gecreëerd die technici en installatiebedrijven helpt sneller, efficiënter en met meer vertrouwen te werken. Met een account krijg je (via een desktop-applicatie of Whatsapp) toegang tot onder andere duizenden foutcodes, handleidingen en onderhoudstips van talloze merken en producten, zoals warmtepompen, CV-ketels, airco’s en thuisbatterijen.
Benieuwd naar de mogelijkheden van Manuel?
Bekijk de informatie op hun website en neem contact op voor een kennismaking.
De netwerkbijeenkomsten van Abel worden mede georganiseerd door Ton van de Ven, CEO & founder van INC. Networking.
Nog geen lid van Abel, maar wel interesse in deelname aan onze netwerkbijeenkomsten?
Je kunt jezelf opgeven via dit formulier. Zodra we nieuwe bijeenkomsten hebben gepland, sturen we je een persoonlijke uitnodiging.
Gerelateerd nieuws
Wil je meer nieuws lezen? Ontdek dan de gerelateerde nieuwsberichten hieronder of ga naar het overzicht van alle nieuwsberichten.