Er moet actie ondernomen worden om klimaatverandering en de schaarste aan grondstoffen tegen te gaan. Daarom streeft Nederland naar een volledig circulaire economie in 2050. Als grootgebruiker van grondstoffen speelt de installatiebranche hier een cruciale rol in. Voor Circospin was dit reden genoeg om praktische circulaire oplossingen aan te bieden. Lees meer over hoe Circospin de gehele keten ontzorgt met hun initiatieven Circopomp en Circolektra.
Volgens initiatiefnemers Franjo Stakovic en Marco Pastoor ontstaat circulariteit niet vanzelf; het is een collectief proces binnen een keten. Daarom richtten zij in 2021 Circospin op: een organisatie met verschillende initiatieven onder zich die bijdragen aan verandering binnen een keten.
Om de installatie- en industriebranche te ontzorgen, wordt Circospin geleid door drie kernbegrippen: circulair, sociaal en verbindend. Aangezien er in 2030 al aan 50% van de doelstellingen voor 2050 voldaan moet zijn, vraagt dit om verandering in gedachtegang en handelingen. Medeoprichter Franjo Stakovic: “Als spin in het web verbinden wij end-to-end fabrikanten, bedrijfsleven, overheid en de gebruiker als keten aan elkaar, om zo collectief tot praktische circulaire oplossingen te komen voor end of life producten”.
Vanuit hun verleden bij Grundfos, een van ’s werelds grootste pompproducenten, ervaarden Stakovic en Pastoor hoeveel afval de installatiebranche kan veroorzaken. Dat bracht hen het idee voor hun eerste circulaire keteninitiatief Circopomp, dat circulatiepompen een tweede leven geeft.
In Nederland belandt er jaarlijks al gauw 1.900.000 kilo aan oude circulatiepompen op de afvalberg. Vervolgens worden er weer nieuwe grondstoffen gedolven voor productie. Dat is zonde, aangezien veel onderdelen herbruikbaar zijn. Daarom werkt Circopomp met inzamellocaties waar oude pompen worden ingeleverd. Inmiddels zijn er meer dan 180 inzamellocaties verdeeld over heel Nederland. Ook is het mogelijk om een eigen inzamelbak aan te vragen, bijvoorbeeld voor op een projectlocatie.
Nadat de pompen zijn verzameld en gesorteerd, worden ze door fabrikanten als onderdelen of grondstoffen gebruikt voor de productie van nieuwe pompen, of volledig gereviseerd aangeboden. In totaal sloten 7 groothandelaren en 6 fabrikanten bij dit initiatief aan, waaronder Grundfos.
Recent lanceerde Circospin hun nieuwste keteninitiatief: Circolektra. Oude groepenkasten worden regelmatig doorverkocht, wat kan leiden tot zeer gevaarlijke situaties. Circolektra geeft deze producten op een veilige wijze een tweede leven. Dit initiatief maakt net als Circopomp gebruik van inzamelbakken in Nederland en op projectlocaties. Door producten in te zamelen, worden afval en CO2-uitstoot geminimaliseerd en hoeven er geen nieuwe grondstoffen gedolven te worden voor productie.
In de sociale werkplaats van Circospin worden alle producten verzameld en gesorteerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij krijgen ook de mogelijkheid tot opleiding, zodat zij uiteindelijk zoveel mogelijk ondergebracht worden in de maatschappij. Op deze manier vindt Circospin een uitkomst in het personeelstekort binnen de installatiebranche. Hiervoor werkt Circospin nauw samen met arbeids- en mensontwikkelbedrijven.
Meer weten over de lopende én toekomstige initiatieven van Circospin? Lees verder op www.circospin.nl