11 maart 2019

Hét duurzaamheidslabel voor bouw- en installatiematerialen


Eindeloos zoeken naar duurzame (bouw)materialen en installaties is straks niet meer nodig dankzij duurzaamheidslabel Greenworks, een initiatief van Raab Karcher. Bent u benieuwd naar de volgende stap in het realiseren van duurzame projecten? Wij vertellen u alles over het Greenworkslabel.

Eén score, direct inzicht

Greenworks Raab Karcher | Abel InstallatieHet Greenworkslabel kwam tot stand in samenwerking met de Rijksoverheid en rekeninstrumenten zoals GPR Gebouw en BREEAM-NL. “We hadden geen flauw idee welke materialen daadwerkelijk duurzaam zijn en hoe je materialen kiest die ook een positief effect hebben op het comfort van de eindgebruiker. Samen met de overheid en een aantal andere partijen creëerden we een label dat direct inzichtelijk maakt hoe een installatie ‘scoort’ op duurzaamheid en comfort”, vertelt Gerhard Hospers, Adjunct Directeur Greenworks bij Raab Karcher. “Dit label is ontstaan vanuit de klantvraag. Als een klant kiest voor een product, dan wil hij dat het product duurzaam is gefabriceerd. Die behoefte kan de installateur gemakkelijk vervullen uitgaande van de Greenworks-score.”

De Greenworks-score wordt bepaald aan de hand van tien specifieke, duurzame materiaal- en productie-eigenschappen en vijf comfortkenmerken. “Denk daarbij aan herbruikbaarheid, biologische afbreekbaarheid en geluids- en luchtkwaliteit. De score bedraagt maximaal 20 punten. Hoe hoger de score, hoe beter”, zegt Gerhard Hospers. Door middel van vak- en thematrainingen in de Greenworks Academies vliegt Greenworks samen met installateurs, aannemers en andere belanghebbenden de energietransitie aan. Hospers: “Er komen veel aannemers op onze trainingen af, maar voor installateurs is het net zo belangrijk. Iedereen heeft de mond vol van ketensamenwerking, maar wij maken het echt waar. De mix en wisselwerking tussen alle partijen is waardevol!”

Greenworks Acadamies

De Greenworks Academy is hét kenniscentrum voor de bouw- en installatiebranche, op locaties in Breda, Apeldoorn en Amsterdam. Er is hier ruimte voor vakman- en thematrainingen, seminars en duurzame evenementen. Meer dan 3000 bezoekers per jaar weten de Greenworks Acadamy te vinden. “We starten met een korte introductie over Greenworks en hoe het kan bijdragen aan circulair bouwen. Vervolgens leidt een expert vanuit de industrie of een andere externe partner de training in en gaan we praktisch te werk. Ook leveranciers haken aan met oplossingen om aan de regelgeving te voldoen. Wij bieden installateurs handvaten voor klanten die vragen naar duurzame producten, maar ook voor de toekomst wanneer we volledig op gasloos overstappen. Wasco en Oosterberg verzorgen de technisch inhoudelijke trainingen.”

Greenworks Academy bijwonen?

Ga naar www.greenworksacademy.nl of neem via LinkedIn contact op met Erik Spijkerman of Robin Waarsenburg.

 


Erik Spijkerman – Marketing Directeur Oosterberg

Greenworks Oosterberg | Abel InstallatieIn eerste instantie vielen alleen Raab Karcher producten onder de Greenworksvlag. Met de komst van Greenworkspartner Oosterberg kwam hier in 2015 een einde aan. Diverse fabrikanten zoals ABB, Theben, Philips, Draka en Esylux hebben zich inmiddels aangesloten.

“We wilden visueel inzichtelijk maken welk product groener is dan het ander. Op een marketingevent kwam ik voor het eerst in contact met Greenworks. Ik werd zo door hun verhaal geraakt dat ik mijn collega aanstootte en zei ‘dit is wat we zoeken’. Greenworks focuste zich toen enkel op de bouwbranche, maar zag veel potentie in de installatiebranche. Inmiddels nemen we ruim drie jaar deel aan dit concept en zijn we met onze producten en knowhow exclusief elektrotechnisch partner. Met dit duurzaamheidslabel willen we klanten sturen en bewust maken van het feit dat er veel duurzame producten zijn, die je wellicht al in huis hebt. Daarnaast bieden we installateurs de helpende hand door middel van presentaties, maatwerktrainingen en workshops. Vroeger – vanuit de klassieke ketengedachte – was de aannemer dominant. Ik wil installateurs erop attenderen dat zij anno 2019 een belangrijke rol vervullen en actief in de markt moeten opereren om mooie kansen te verzilveren.”

Installateurs weten volgens Erik Spijkerman te weinig over duurzame producten. “We zullen het veel meer van de barricade moeten roepen. De bewustwording is het belangrijkste en het enthousiasmeert om er meer mee te gaan doen. Neem bijvoorbeeld een elektrische auto: als je niet weet wat het elektrisch rijden oplevert, dan prikkelt het ook niet. Grote bedrijven zijn er al veel mee bezig, maar ook de kleine bedrijven mogen we niet overslaan. Installateurs moeten naar mijn mening veel meer met de aannemer optrekken over dit soort onderwerpen. Dan pas hebben we echt een win-win situatie. We stimuleren daarom installateurs en aannemers om samen naar de Acadamy te komen voor duurzame onderwerpen. We willen daarmee de community samen laten werken. Als we die synergie op gang krijgen, dan hebben we de goede sleutel te pakken.”

Robin Waarsenburg – Business Manager Duurzaam Wasco

Greenworks Wasco | Abel InstallatieWasco werd door Oosterberg aangedragen als waardevolle partner. De groothandel introduceerde zich in april 2018 als Greenworkspartner op de Building Holland beurs. Zehnder, Grundfos en Vaillant passen als eerste fabrikanten het Greenworkslabel toe. “We hebben in korte tijd flinke stappen gemaakt. Er is vanuit leveranciers veel belangstelling voor Greenworks en dat vinden we niet gek. Er wordt tegenwoordig steeds meer gesproken over de milieu-impact van producten. Bovendien moeten installateurs rekening houden met diverse normen, zoals de MPG (MilieuPrestatie Gebouwen). Daar wordt nu nog beperkt op gehandhaafd, maar dat gaat in de nabije toekomst zeker gebeuren. Wasco is een groothandel, maar ook een partner voor kennis, advies, begeleiding en opleiding. Dankzij de samenwerking met Oosterberg en Raab Karcher bieden we de bouw- en installatiebranche integrale oplossingen. Op onze websites kun je hierover informatie inwinnen. Met de Greenworks Aacademies bieden we inspirerende omgevingen voor vakman- en thematrainingen, seminars en duurzame evenementen op maat. Aan producten met een Greenworkslabel zitten geen extra kosten verbonden. Het is ook niet per definitie zo dat producten met een minimale milieu-impact duurder zijn of circulariteit alleen van belang is voor de bouwsector. Circulair bouwen is juist ook voor de installatiebranche interessant en een pré voor opdrachtgevers. Het levert kansen op die meer omzet genereren.”

Robin Waarsenburg heeft een duidelijke stip aan de horizon. “Ik hoop dat in 2025 een groot deel van de installatiematerialen voorzien zijn van het Greenworkslabel, waardoor klanten eenvoudig de juiste producten kunnen selecteren en aan de MPG-norm voldoen. Daarnaast hopen wij dat Greenworks is uitgegroeid tot hét keurmerkinstituut op het gebied van circulariteit. Dat zijn twee belangrijke doelstellingen. En we willen ook een bijdrage leveren aan de doelstelling die hier überhaupt voor gesteld is.”

Bezoek de Greenworksstand van 9 t/m 11 april 2019 op Building Holland in de Amsterdam RAI.

Gerelateerd nieuws


13 oktober 2023
100 jaar Schuurman Groep
27 april 2023
Wasco NXT GEN: vakbeurs in festivaljasje
17 april 2023
Solar uitbreiding DC in Alkmaar