5 april 2023

Rensa biedt rust en veiligheid op de bouw dankzij prefab


Het tekort aan kennis en uren op de bouw is een belangrijk thema binnen de installatiebranche. Groothandel Rensa biedt hierin uitkomst: geprefabriceerde bouwmaterialen brengen de uren én kosten drastisch naar beneden. Ludolf de Jong (vestigingsdirecteur) en Luc Peelen (hoofd prefab en projectlogistiek) vertellen hoe prefab en SKID-bouw installateurs rust en veiligheid brengt op de bouw.

Duurzame groothandel Rensa biedt sinds 2019 geprefabriceerde materialen aan. Dit doen zij niet alleen voor verwarming en ventilatie, maar ook voor hun sanitaire zustergroothandel Gévier uit de Rensa Family. Een onderdeel hiervan is SKID: een vorm van bouwen waarbij een samenstelling van prefab producten in een stalen frame is geplaatst en als één geheel op de bouwlocatie wordt afgeleverd. Hierna vergt enkel het koppelen aan de binnenhuisinstallatie. Dat bespaart installatiebedrijven kostbare manuren.

“Wanneer installateurs het eenmaal ervaren hebben, willen ze niet anders meer.” 

Er moeten meer huizen worden gebouwd en verduurzaamd. Met dit vooruitzicht wordt het tekort aan uren en kennis op de bouw steeds nijpender. “Daarom is het nog belangrijker dat je de mensen die je hebt, zo efficiënt mogelijk inzet. Dat doe je niet door sneller, maar slimmer te werken”, aldus Ludolf de Jong. “Je bent veel flexibeler
als installateur doordat je je materialen al paraat hebt. Hierdoor voldoe je sneller aan de wens van de opdrachtgever en dat levert tijdsbesparing op.”

Bespaar tijd én geld

Als hoofd prefab en projectlogistiek bekijkt Luc Peelen samen met projectleiders welke producten nodig zijn voor een project. “Klanten kijken op van de vele voordelen die prefab hen oplevert”, vertelt hij. “Wanneer hun installateurs het eenmaal ervaren hebben, willen ze vaak niet anders meer.” De projectomvang varieert van 10 tot 600 woningen. Luc legt uit dat de kracht van prefab schuilt in de herhaling. “We moeten per project kijken hoe we een prefab product zo slim mogelijk realiseren. Dat kost eenmalig de nodige tijd. Hoe vaker het daarna herhaald moet worden, des te gunstiger de totaalprijs.”

Prefab heeft volgens Luc vier grote voordelen: “Je bespaart tijd doordat je minder handelingen hoeft uit te voeren op de bouw, aangezien alle onderdelen van tevoren in elkaar zijn gezet. Dit zorgt voor een hogere productiviteit van de monteur: hij hoeft geen onderdelen meer uit te zoeken en te sorteren, maar kan direct aan de slag. Ook bespaart prefab veel kosten: zowel faalkosten als de kans op schade worden sterk verminderd door producten op voorhand in een geconditioneerde ruimte samen te stellen. Dit creëert rust en veiligheid op de bouw.”

Meer lezen over prebab? Klik op deze link.

Gerelateerd nieuws


13 oktober 2023
100 jaar Schuurman Groep
27 april 2023
Wasco NXT GEN: vakbeurs in festivaljasje
17 april 2023
Solar uitbreiding DC in Alkmaar