21 september 2021

Wasco voorkeursleverancier voor aircosystemen


Airco is geen luxe koelproduct voor wonen en werken meer. Het wordt steeds vaker gezien als basis comfortproduct. Ook omdat de meeste systemen perfect zijn als hoofd- of bijverwarming in de winter. Een belangrijke bijkomstigheid voor de installatiebranche: met airco’s kan nog leuk worden verdiend op de verkoop, installatie en service. Voldoende redenen voor ons om leden van Abel te helpen de aircokansen te verzilveren. Hiertoe hebben we aanvullende overeenkomsten gesloten met Wasco. Hun uitmuntende totaalaanbod maakt het makkelijk om in te stappen als installateur.

Gert van den Brink en Jeroen van Drunen zijn blij dat de focus en inspanningen van Wasco tot intensivering van het partnership heeft geleid. “Onze eerste stappen in de koeltechniek werden gezet met koeltechnische onderdelen. Daarna zijn we de koeltechnische markt verder gaan onderzoeken en kwamen we tot de conclusie dat deze markt voor onze klantengroep steeds belangrijker zou worden. Deze verwachting is ook uitgekomen”, vertelt Jeroen. “We zagen in de installatiebranche steeds meer bedrijven totaalinstallateur worden. Sindsdien hebben we enkele strategische keuzes gemaakt. In 2015 werden we de exclusieve Nederlandse distributiepartner van Haier, in 2017 namen we Aircovent (airconditioning installatiematerialen en gereedschappen groothandel) over, sinds 2020 hebben we ook Daikin (single en multi split) in ons assortiment. In combinatie met onze sterke propositie rondom service en trainingen, staan we nu ijzersterk op het gebied van airco’s. De keuze van Abel om nadrukkelijker met Wasco te willen werken, is voor ons een bevestiging dat we de juiste keuzes hebben gemaakt.”

De overname van Aircovent en de gekozen partnerships leggen Wasco geen windeieren. De expertise binnen Aircovent heeft voor een enorme groeicurve gezorgd op technisch, zakelijk en financieel gebied. Met Daikin en Haier kunnen installateurs altijd een goede aanbieding doen, afgestemd op het budget van de klant. En met het eigen trainingsinstituut WasCollege biedt de groothandel alle trainingen voor verwarmingsinstallateurs die willen starten met koeltechniek. Gert van den Brink: “Om airco’s te installeren zijn diploma’s en certificaten essentieel. Inmiddels hebben we zo’n 1200 monteurs opgeleid. Dat vergde een investering, maar de vraag naar airconditioning is zo groot dat het gegarandeerd terug te verdienen is. Mits je er als installateur bewust voor kiest en vertrouwt op onze expertise. Wasco heeft de juiste producten, de juiste installatiematerialen en gereedschappen én de kennis in huis om mooie omzetten te halen op aircogebied.”

Ton Sprenger – Directeur Abel Installatie

“Wasco is al jarenlang kernleverancier van Abel. We weten dus wat we aan hen hebben, als het gaat over afspraken maken én nakomen. Met Daikin bieden ze een absoluut A-merk, Haier is een kwalitatief goed alternatief met mooie features en goede ondersteuning. Voor beide merken hebben we heel goede inkoopcondities afgesproken voor leden, bijvoorbeeld met vaste prijsafspraken voor een half jaar. En Wasco heeft ontzettend ruime voorraden. Leden van Abel kunnen bovendien voordelig gebruik maken van cursussen op het gebied van bijvoorbeeld BRL 100 en BRL 200, de benodigde F-gassen certificering. We willen onze leden helpen leuk te verdienen aan airco’s. We zien al mooie dingen gebeuren bij onze leden; wat ons betreft wordt dit veel meer.”

Aircoplan en serviceabonnement
“Als lid van Abel kun je klanten ook een serviceabonnement of aircoplan bieden. Dit is vergelijkbaar met de concepten die wij al tientallen jaren bieden voor cv-ketels. Als installateur heb je hier geen omkijken naar. Abel regelt alle contractuele en financiële zaken en zorgt voor tijdige uitbetaling. Het aircoplan is door Abel ontwikkeld en kan exclusief bij ons worden aangevraagd. Het is een huurconcept dat voor installateurs veel flexibiliteit en vrijheid biedt. Het biedt namelijk de mogelijkheid om een complete airco-installatie te verhuren aan de klant. De installateur biedt een airconditioning aan inclusief de installatiekosten. De klant betaalt hier per maand een bedrag voor. De installateur houdt het huurtoestel in een optimale conditie, want service en onderhoud zijn bij de huur inbegrepen. De installateur ontvangt van ons maandelijks een vergoeding voor het uitvoeren van onderhoud en het verhelpen van eventuele storingen aan het huurtoestel.”

Wat maakt airco’s zo hot?

• Airco is een allround product geworden dat ook voor verwarming wordt gebruikt
• De vraag is zo groot (en het aantal gecertificeerde installateurs zo laag) dat airco’s tegenwoordig ook in de winter worden geplaatst en verkocht
• Veel mensen zijn door coronabeperkingen vaker thuis en hebben meer geld te besteden
• Onder invloed van de klimaatverandering, zal ook de zomer in Nederland voortaan veel warmer worden en zal de vraag naar airconditioning nog meer toenemen

Gerelateerd nieuws


13 oktober 2023
100 jaar Schuurman Groep
27 april 2023
Wasco NXT GEN: vakbeurs in festivaljasje
17 april 2023
Solar uitbreiding DC in Alkmaar