13 oktober 2023

2030 aan de horizon


Mijn eerste jaar als commercieel directeur van Abel Installatie vliegt voorbij. Samen met collega-directeur Ton Sprenger, groothandelaren, leveranciers én onze leden wordt de koers richting 2030 steeds concreter. Er zijn al veel gesprekken gevoerd en stappen gezet. En we hebben nog heel veel moois in het verschiet. Wat is er zoal gebeurd?

Introductie Themabijeenkomst

Een van mijn persoonlijke drijfveren is het verbinden van mensen. Abel is een grote coöperatie met mooie leden, het netwerk van partners is minstens zo imposant. Om meer gelegenheid te creëren om met elkaar te sparren hebben we Themabijeenkomsten geïntroduceerd. Het geeft ons meteen de mogelijkheid om belangrijke thema’s aan te stippen en te snappen hoe we onze leden kunnen helpen. Zo draaide de eerste editie om de vraag hoe installateurs omgaan met de verplichte elektrificatie van hun wagenpark. De uitkomsten gebruiken we om concrete handvatten te ontwikkelen en meer toegevoegde waarde te leveren.

De voorbereidingen voor de volgende Themabijeenkomst zijn in volle gang. Op donderdag 9 november zullen we met leden en partners stilstaan bij onze ambities voor 2025. Hierover leest u meer op pagina 5.

KPI dashboard

Goede data is cruciaal om goede beslissingen te nemen. Daarom zijn we druk bezig met de realisatie van een KPI-dashboard. Ton Sprenger wil leden makkelijker inzage geven in bijvoorbeeld inkoopvolumes per merk of artikel, en hun aandeel in het kernassortiment. Daarnaast willen we onze leden in de toekomst stimuleren om efficiënter in te kopen, door informatie zoals orderwaarde en retouren inzichtelijk te maken. Ook grossiers en fabrikanten krijgen een dashboard voor inzichten in het proces. Na de lancering zullen we voortschrijdende inzichten gebruiken om het dashboard verder te verrijken richting 2030.

E-mobility boosten

Er is al een aantal jaren gebouwd aan een e-mobility team binnen Abel&co. Zij hebben mooie resultaten behaald; zo zijn we al sinds 2019 de vaste e-mobility partner van Kia Nederland. De propositie is verder aangescherpt en onlangs is een webshop gelanceerd op ons consumentgerichte platform. Het is onze ambitie om hier verder in te groeien. Daarom zijn onze bedrijfsadviseurs druk met het enthousiasmeren van leden, om e-mobility op te nemen in hun dienstenpakket. Hierover leest u meer op pagina 7.

Nieuw: samenwerking met Techniek Consultants

Uit gesprekken met leden bleek dat er behoefte is aan ondersteuning op het gebied van technisch tekenwerk. Daarom hebben we de handen ineengeslagen met Techniek Consultants. Leden kunnen bij hen terecht voor as-built tekeningen, werktekeningen, engineering, calculaties en nog veel meer. Techniek Consultants neemt dit uit handen, zodat leden zich kunnen blijven focussen op hun kernactiviteiten.

Extra ontzorging van leden

Veel leden krijgen regelmatig vragen rondom verhuurmogelijkheden, subsidie en verduurzaming. Ook op deze vlakken hebben we actie ondernomen. Zeer binnenkort verbreden we onze verhuurpropositie. Het huidige assortiment van cv-ketels, airco’s en laadstations vullen we aan met warmtepompen en PV-installaties. Leden kunnen deze producten voortaan aanbieden bij hun klanten via een handige verhuurconstructie.

Ook hebben wij de ambitie om het proces rondom subsidieaanvragen eenvoudiger te maken. We willen aanvragen afhandelen voor onze leden tegen een vriendelijk tarief. Daarnaast zijn wij in gesprek met een partij die adviesgesprekken met consumenten over verduurzaming van hun woning uit handen kan nemen. Tot slot wil ik benoemen dat we nadenken over een monitoringssysteem waarmee cv-ketels, warmtepompen, airco’s en PV installaties op afstand beheerd kunnen worden. Dit voorkomt onnodige storingen en bespaart installateurs ongeplande ritten. Zo kunnen we leden helpen zich te focussen op hun kernkwaliteit: installeren.

Ik ben blij met alle ontwikkelingen en trots op de dingen die we samen voor elkaar krijgen. Ik hoop de komende tijd nog veel leden en partners te ontmoeten, verbinden en inspireren. Te beginnen bij de Themabijeenkomst in november!

Gerelateerd nieuws


8 maart 2024
In 3 stappen op weg naar volledig elektrische wagenparken
8 maart 2024
Abel maakt ondernemen rendabel
13 oktober 2023
Themabijeenkomst: Ambities 2025