16 oktober 2020

Abel maakt ondernemen rendabel: de feiten achter de cijfers


Volgend jaar zijn we 5 jaar actief onder de naam Abel Installatie. De doelstelling die we al hadden onder de naam GasNed is ongewijzigd: ervoor zorgen dat de leden van onze coöperatie meer rendement halen uit belangrijke ‘randzaken’ als inkoop, verhuur, marketing en innovatie. De meerwaarde die wij leveren, beschrijven we in dit magazine steeds met allerlei prachtige verhalen. Maar de cijfers zijn minstens zo krachtig. Daarom zetten we de meest tot de verbeelding sprekende cijfers – en de achterliggende feiten – op een rij.

Als organisatie bestaan we inmiddels 22 jaar. GasNed ontstond in 1998 als administratief centrum van een groep installatiebedrijven, die samen wilden optrekken in de markt van cv-ketelverhuur. Jaap Laureijs: “Gaandeweg ontstond een sterke coöperatie met een eigen directie, met als doel het ondersteunen van het groeiende aantal leden op diverse gebieden. De diensten breidden zich uit naar onder andere marketing, inkoop en duurzame energie, waarbij ook E-installateurs hun weg begonnen te vinden. Vandaar de overgang naar een nieuwe, meer neutrale naam in 2016.”

Dat was het totale inkoopvolume in 2019 en dat zijn 261.621 facturen die we superefficiënt afhandelen, inclusief het bijbehorende betalingsverkeer. De collectieve bonusafspraken die we jaarlijks met alle fabrikanten en grossiers maken, zorgen voor aanzienlijke bonusuitkeringen voor alle leden. Zonder dat zij zelf om tafel hoeven met alle aanbieders.

Zoveel eigenaren telt Abel momenteel. Want ieder installatiebedrijf dat lid is van de coöperatie, heeft een aandeel in de coöperatie. Santino Scherpenborg: “Er zijn dus geen andere aandeelhouders, er is geen clubje dat meer te zeggen heeft dan de rest. Tijdens ledenvergaderingen zie je dan ook een mooie dwarsdoorsnede van de installatietechnische midden- en kleinbedrijven. Dat is de charme van Abel. Cooperatief maar wel strak gestuurd: het bestuur zorgt namens de leden dat de plannen gerealiseerd worden.”

In juni 2010 zijn we begonnen met collectieve inkoopactiviteiten. Sindsdien wordt een structurele groei gerealiseerd: inmiddels zijn er afspraken met 61 fabrikanten en grossiers. Ton Sprenger: “Met alle andere partijen wordt de relatie alleen maar sterker, omdat we inspanning en groei laten zien. Voor fabrikanten is het bijvoorbeeld lastig om in contact te blijven met de installateurs; via Abel krijgen ze wél een podium om bijvoorbeeld nieuwe producten te tonen, aan een interessante groep bedrijven.”

Dat is het aantal artikelen waaruit je kunt kiezen via Abel, van alle bekende merken en bij alle bekende grossiers. Van verwarming en sanitair tot elektrotechniek en duurzaam: leden hebben direct toegang tot scherpe prijzen met goede onderliggende bonusafspraken. Ton Sprenger: “Wij regelen alles slim voor je in: als je wilt, binnen je eigen bestelsysteem, zoals Syntess Atrium, Gilde Software, ENK Software, BouwInfosys, of rechtstreeks bij je favoriete groothandel. En anders kun je gebruik maken van het vernuftige bestelplatform van Abel Installatie, dat voor je wordt ingericht door onze technische specialisten.”

Het aantal medewerkers dat actief is binnen de aangesloten installatiebedrijven.


Enkele van de mensen achter de cijfers:


Ton Sprenger – directeur Abel Installatie

Als directeur hoofdverantwoordelijk voor alles wat met inkoop te maken heeft. Ook bereikbaar voor vragen over strategische productkeuzes.

Jaap Laureijs – directeur Abel Installatie
Als directeur vooral bezig met business development op alle niveaus, zowel voor leden als voor Abel Installatie. Spart graag over marktkansen en innovaties.


Santino Scherpenborg – Accountmanager Abel Installatie

Het eerste aanspreekpunt voor leden en geïnteresseerden. Onder andere goed in praktische kosten/baten-analyses, om te bepalen hoe rendabel lidmaatschap kan zijn.

Heeft u een vraag?

Ga naar www.abelinstallatie.nl of neem direct contact op met Santino via santino@abelinstallatie.nl of 06-22941740.

Gerelateerd nieuws


6 juni 2024
Abel Golfevent 2024
8 maart 2024
In 3 stappen op weg naar volledig elektrische wagenparken
8 maart 2024
Abel maakt ondernemen rendabel